Съдия Николай Василев от Софийския районен съд (СРС) осъди партия „Атака“ да му плати обезщетение от 20 000 лева, научи „Лекс“.

То е заради разпространените от партийната телевизия „Алфа“ клип и снимка на магистрата, в които е обявен за корумпиран.

Случаят е от есента на 2018 г. и повод за него стана лек пътен инцидент между съпругата на лидера на „Атака“ Волен Сидеров – Деница и българин от судански произход. Двамата се движели твърде близо, при което ударили и счупили страничните си огледала. Според първоначалните версии на МВР шофьорът обиждал Гаджева, тя потеглила отново, но той я принуди да спре и отново се скарал с нея. На мястото пристигнали полицаи, които установили, че и двамата не са употребили алкохол и съставили на мъжа акт, защото шофьорската му книжка не била валидна в България. Пристигнал обаче и Сидеров с екип на ТВ „Алфа“ и започнал да държи сметка на полицаите, като дори поискал данните на шофьора.

Междувременно съдия Николай Василев разгледа дело по Указа за борба с дребното хулиганство срещу българина от судански произход и го оправда с мотив, че не са налице данни за хулиганство.

В резултат на това телевизия „Алфа“ няколко дни подред пускаше снимка и клип на магистрата със следния надпис: „Корумпираният съдия от Софийския районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан“. След това той беше променен и гласеше: „Корумпиран ли е съдията от Софийския районен съд Николай Василев, пуснал на свобода престъпника от Судан?“.

Още през 2018 г. съдия Василев заведе в Софийския градски съд (СГС) частичен иск за 25 000 лева срещу „Атака“, част от общата му претенция за 50 000 лева. Той твърди, че излъченият обиден и клеветнически клип грубо е засегнал доброто му име, личното и професионалното му достойнство и чест, неговите компетентност и авторитет както пред близки, колеги и ръководители, така и пред обществото. Заради неверните твърдения и обидни квалификации се е почувствал унизен и публично опозорен, което e довело до силен стрес и неудобство не само пред неговите близки, но и пред непознати хора по улицата.

От „Атака“ пък твърдят пред съда, че да се намесват в работата на журналистите би било цензура, а надписите били допустимо изразно средство, изразяващо отрицателно мнение, защитено от свободата на словото. Според партията съдия Василев трябва да търпи по-голяма намеса в личната му сфера, защото е публична личност.

На първа инстанция съдия Росен Димитров от СГС прие, че първо е спорно дали съдията е публична личност, но и това не може да се използва за необосновани обвинения, които да унижават достойнството на магистрата или да засягат честта му с изнасяне на позоряща информация.

„Вследствие на обидата и оклеветяването безспорно е настъпило уронване на достойнството и авторитета на ищеца, както в личен, така и в професионален план, още повече, че обидата и клеветите са насочени към съдия, личността на който следва да е пример на обществото за честност, професионализъм и безпристрастност, поради което подобни твърденията са в състояние да причинят на лица с такива длъжности още по-големи вреди. От друга страна е установено, че причинените от обидата и клеветите притеснения и субективен дискомфорт са отшумели в рамките на около месец и не са довели до по-дълбоки психически травми или други вредни последици“, мотивира се съдия Димитров, за да осъди „Атака“ да плати 20 000 лева на Василев и да отхвърли иска му в останалата част.

И двете страни обжалваха решението пред Софийския апелативен съд (САС), като съдия Василев изтъкна значимостта на актуалния проблем с корупцията в обществото и това, че е оклеветен именно като магистрат. Той е недоволен и от извода на СГС, че негативните му преживявания били за около месец, като изтъква, че толкова е продължил само пиковият период, както и това, че съдът не допуснал разпит на още свидетели.

Апелативните съдии Ася Събева (председател), Елена Тахчиева (докладчик) и Кристина Филипова напомнят в решението си (пълния му текст виж тук), че свободата на словото не е абсолютна и границите ѝ са преминати, когато са нарушени личното достойнство и репутацията на другиго. Съдът подчертава, че наистина ограниченията в критиката на публични личности са много по-несъществени и медиите имат по-голяма свобода на изразяване, но това право не включва разпространяване на неверни данни.

„Срещу по-широката свобода на изразяване на мнение и информиране на обществеността по значими въпроси стои задължение на журналистите да действат добросъвестно и представят надеждна и прецизна информация“, пише САС като се позовава на решението на съда в Страсбург по делото „Fressos and Roire“.

Съдът заявява, че разпространените кадри със снимката и надписите за Василев не само грубо засягат честта и достойнството му и разрушават репутацията му, като създават тенденциозно внушение за корупционни практики, но и съвсем директно вменяват на магистрата извършване на престъпление.

„Правилно първоинстанционният съд е окачествил процесните репортажи като обидни и клеветнически – от една страна грубо засягат честта и достойнството на ищеца, а от друга съставляват клеветнически твърдения за престъпно поведение –корупция, с което уронват кредита на обществено доверие към дейността на конкретния магистрат и съдебната система като цяло“, пише апелативният съд и допълва, че категорично е прекрачена границата на свободата на словото.

Като подчертават, че колегата им е набеден за корумпиран, съдиите посочват, че това е въпрос, по който обществото е изключително чувствително, особено когато се отнася до съдебната система. Затова САС приема, че вредите за Николай Василев са много по-големи от обичайните, тъй като с обидните и клеветнически надписи е накърнена професионалната му репутация сред неограничен кръг от хора, които нямат лични впечатления за него и могат безрезервно да възприемат внушенията. Допълнително разпитаните свидетели са потвърдили притесненията на Василев от отзвука след разпространените кадри, като той дори спрял да ходи пеш, за да не срещне журналисти, чувствал неудобство и от колеги.

Съдът обаче потвърждава решението на СГС и оставя обезщетението от 20 000 лева, като посочва, че нарушенията не са трайни и необратими, Василев е продължил да се ползва с уважението на колегите си и на съдебните служители, а освен това Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е приела декларация в негова защита, в която остро е осъдила нападките към него.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
111
111
30 април 2021 12:00
Гост

Волен Сидеров е доста интелигентен човек. Оставам с впечатленето,че дълбоко иска да прикрие този факт. Защо все така демонстрира някакви други първични неща, може би защото не използва „втория“ начин , когато си във властта да решиш нещата, има някакви много амбициозни намерения ,че справедливостта се налага лесно в този свят…..Че в случая с жена му мъж,идващ от държава в която да не се лъжем -жената не е на пиедестал,се е направил на мъж повече отколкото е бил,убедена съм,че това близко каране на странични огледала е било провокирано от някого и просто не е очаквал жена да му се опълчи… Покажи целия коментар »

Про
Про
25 април 2021 0:24
Гост

Всички съдии са ДОПГ. Съдът е центърът на българската организирана престъпност. Това е факт! Този факт се доказва всеки ден със всеки нищожен, неправилен, недопустим или незаконен неподписан съдебен акт! Това е. Съчувствам на Атака, но има ВКС, а после перемция.

Веселинъ егн 7112136860
Веселинъ егн 7112136860
23 април 2021 20:49
Гост

Няма българи от судански произход. Има еврейска политика за етничско унищожение на етнически чистият Български Народъ. Суданецът да си върви в Судан. Безобразие еврейско.

Ер голям
Ер голям
24 април 2021 20:18
Гост

Ъъъ…

advokatTROL
advokatTROL
23 април 2021 13:54
Гост

За съжаление има много такива прояви – даже сред адвокатските среди, аз не знам, дали не е добре да се налагат глоби – особено, когато не са анонимни, например – тук мога да си споделям – но като го направя лично, персонално, не знам, в крайна сметка е неприятна темата и за двете страни, тактиката на „Атака“ е да са бесните кучета.

Хриси
Хриси
23 април 2021 12:24
Гост

Един път-стомничка за вода, втори път….и накрая го отнесе. Браво!

Simeon
Simeon
23 април 2021 12:21
Гост

Малко са им тези пари даже. Медиите на Волен постоянно се занимават с клюки и интриги.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 11:56
Гост

На Волен поредната изцепка. Този човек никога не съм го виждал да се държи адекватно.

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 11:17
Гост

Да изкарва още сега изпълнителен лист и да им ошушка сметките. Ако не стигне, да продава движими вещи от студиото на ТВ Алфа. Тези мекерета трябва да се затрият.

Христова
Христова
23 април 2021 10:36
Гост

Да я питат дали е нормално мъж и на Деница, самият Сидеров, да ходи в студиото на Панорама в предизборен дебат пиян?

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 11:58
Гост

На няколко пъти съм го засичал приятно почерпен. Обаче появата му по телевизията в това състояние беше голяма издънка.

Memo
Memo
23 април 2021 10:35
Гост

Малко им е. Жената на Сидеров – Втората – не е по-малко луда от него

Кики
Кики
23 април 2021 12:23
Гост

Ами, тогава да ходят да се лекуват. Този се би, викаше и обиждаше. Защо трябва да го търпим въобще?

Узунов
Узунов
23 април 2021 10:35
Гост

Нормално

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 10:35
Гост

Има ли още такава партия?

Ким
Ким
23 април 2021 12:23
Гост

За съжаление-да.

Ivanov
Ivanov
23 април 2021 10:34
Гост

Да, определено Атака са си за глоби

Десислава
Десислава
23 април 2021 10:33
Гост

Невъздържано поведение на Атака. Уви и Тошко Йорданов натам върви, защото за неволна грешка на журналист от Нова той каза, че в Крумова България щяли да му резнат ръцете. Това е недопустимо!

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 10:34
Гост

Те затова отиват по свободни медии за да си говорят каквото искат, но не се сещат, че има някакви норми все пак

Ananieva
Ananieva
23 април 2021 10:33
Гост

Ясно е на децата дори, че Атака са ръсисти

Бай Ганьо
Бай Ганьо
23 април 2021 10:45
Гост

а за нас – че си неграмотна

Абагард
Абагард
23 април 2021 10:32
Гост

Колкото и да гхи глобяват все им е малко и все няма да си научат урока да се държат нормално

Харалампи
Харалампи
23 април 2021 10:32
Гост

Хахаха заслужават си