Ръководството на Софийския районен съд (СРС), подкрепено от Съюза на съдиите, излезе с декларация в защита на магистрат от СРС по повод поредни медийни атаки след инцидент със съпругата на лидера на „Атака“ Волен Сидеров – Деница Гаджева.

Обект на атака е съдия Николай Василев, който оправда суданец, участвал в леко пътно-транспортно произшествие с Гаджева, в резултат на което са счупени страничните огледала на двата автомобила, които по всяка вероятност са се движили твърде близо един до друг. След инцидента суданецът започнал да обижда Гаджева, а тя успяла да се оттегли, съобщи в събота МВР. И уточнява, че чужденецът я е застигнал, принудил я е да спре, слязъл от колата си и насочил словесната си агресия към нея.

Пристигналите на място полицаи тествали двамата шофьори за алкохол, като резултатите били отрицателни. Те съставили акт за нарушение по Закона за движение по пътищата на чужденеца, защото шофьорската му книжка не била валидна за територията на България.

Същевременно пристигнал и Сидеров заедно с екип на ТВ „Алфа“. Лидерът на „Атака“ държал сметка на полицаите как си вършат работата, поискал данните на суданеца, но те му били отказани.

Междувременно съдия Николай Василев разгледа дело по Указа за борба с дребното хулиганство срещу суданеца. Магистратът го оправда с мотив, че не са налице данни за действия, попадащи в обхвата на чл. 1, ал. 2 от УБДХ. Текстът гласи: „Дребно хулиганство по смисъла на този указ е непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни или други неприлични изрази на публично място пред повече хора, в оскърбително отношение и държане към гражданите, към органите на властта или на обществеността или в скарване, сбиване или други подобни действия, с които се нарушава общественият ред и спокойствие, но поради своята по-ниска степен на обществена опасност не представлява престъпление по чл. 325 от Наказателния кодекс“.

В резултат на това телевизия „Алфа“ няколко дни подред пускаше снимка на магистрата със следния надпис: „Корумпираният съдия от Софийския районен съд Николай Василев пусна на свобода престъпника от Судан“.

С многократното излъчване на този материал по недопустим начин се засяга не само лично човешко достойнство и добро професионално име на нашия колега, но и независимостта на съдебната власт и доверието на обществото в нея. Ето защо отново остро се противопоставяме на използването на подобни квалификации по отношение на съдии и обръщаме внимание на отговорността, която медиите носят за информиране на гражданското общество и спазване на професионалните етични стандарти“, се казва в декларацията на ръководството на СРС.

От Съюза на съдиите изразиха подкрепата си към позицията на районния съд в столицата като отбелязва, че вместо разпространяване на обективна информация за акта на съдия Василев, телевизията си служи с неподкрепени с никакви факти внушения и квалификации.

От ССБ посочват, че очакват и реакция на Висшия съдебен съвет по този въпрос. „Както неведнъж сме отбелязвали, именно на ВСС е възложено от Конституцията и Закона за съдебната власт да защитава авторитета на съда и да не оставя без отговор атаките, чрез които се прави опит по нелегегитимен начин да се оказва влияние върху правосъдната дейност. Липсата на такъв институционален отговор в многото случаи досега на недобросъвестни нападки от страна на политици и средства за масова информация срещу отделни съдии доведе до ерозирането на общественото доверие в институциите на съдебната власт“, изтъкват от съсловната организация.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анчо
Анчо
09 октомври 2018 12:02
Гост

Tелевизия „Алфа“ просто не трябва да се излъчва.

Анелия
Анелия
09 октомври 2018 11:21
Гост

Разочарована съм от решението на Николай Василев.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2018 12:10
Гост

Така е. Чужденците си превишават правата, а нашето правосъдие ги подкрепя.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2018 11:09
Гост

Николай Василев с право е оневинил суданеца. А за изцепките на Волен всички сме чували и сме им се нагледали даже.

Анчо
Анчо
09 октомври 2018 11:15
Гост

Много грубо от страна на Сидеров. Превишава си правата, подкопава авторитета на съда. Да не говорим за истеричното му поведение.