Съдийската колегия ще изработи правила за освобождаване на магистрати. Решението е от днес и беше провокирано от подадена оставка от Бисерка Памукова от Софийския районен съд.

Тя има близо 300 ненаписани дела и поради големия брой миналата година срещу нея беше образувано дисциплинарно производство. Сега обаче иска да напусне съдебната система поради здравословни причини. В молбата си за освобождаване Бисерка Памукова е поискала СК на ВСС да ѝ определи срок, в който да изпише актовете си.

Днес заместник-председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Красимир Шекерджиев поясни, че е постъпила молба от самата Памукова за определяне на тримесечен срок за изписване на делата. Затова КАК предлага тя да бъде освободена от края на януари 2020 г.

Атанаска Дишева обаче постави въпроса за противоречивата практика на Съдийската колегия при разглеждането на молбите за напускане на магистратите. И предложи кадровиците най-напред да обсъдят критериите, по които ще освобождават съдии, за да няма противоречия. Като примери бяха дадени гласуваните вече оставки на Таня Плахойчева и Атанас Додов, които са граждански съдии от СРС, имаха множество ненаписани дела, но бяха освободени след като им беше даден срок да ги напишат. Беше посочен и случаят с Методи Лалов, който изписа всичките си дела, но отказа да разгледа две мерки за неотклонение, което послужи като основание на ВСС да отложи гласуването на оставката му. Според Дишева трябва да се намери балансът между правото на магистратите да напускат системата и изискването да си изпишат делата, въпрос, по който има противоречива практика на съвета.

Красимир Шекерджиев посочи, че колегията има изградена практика при пенсионирането на магистрати като според правната материя те се изключват от разпределение на дела и така имат време да изпишат актовете си. Гражданските съдии се спират от разпределение два месеца преди да навършат 65 години, а наказателните – 6 месеца.

Вероника Имова заяви, че може по аналогия тези правила да се прилагат и при подаване на оставка.

В крайна сметка колегията реши да се изработят правила за това и отложи разглеждането на молбата за напускане на Бисерка Памукова.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Не може
Не може
29 октомври 2019 17:18
Гост

Няма как правилата за пенсия (нещо очаквано и предсказуемо) да важат и за оставка, която може да се подаде по ред причини. А и 6 месеца е твърде дълъг срок.

Така е
Така е
29 октомври 2019 17:19
Гост

Мето Лалов реши да става политик, жената е болна. Причини всякакви, прав сте.

Хинов
Хинов
29 октомври 2019 17:02
Гост

Жената иска да я освободят, те взели повод да мислят правила за всички. Освободете я първо, после ги мислете.

Несъгласен
Несъгласен
29 октомври 2019 17:16
Гост

Напротив, докато ги измислят още сто съдии ще си измислят повод да напуснат. Сега е моментът. Тъкмо и Методи Лалов е пресен случай.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 12:21
Гост

Общо взето цялата групичка около Лалов са такива, вкл. споменатата госпожа, денонощно се излива помия по други съдии , ръководството на съда, дават се неподлежащи на съмнения премъдри съждения за всичко случващо се, а делата стоят с месеци и години неизписани и такива като мен чакат ли чакат решения…И тези са със самочувствието на най-умните и будни съдии, които се борят със статуквото, опозиция на всички. Смешна работа. Същевременно в НО например има десетки съдии, които работят съвестно, качествено и в срок, без да се занимават с висене по FB и писане на глупости, но техните имена никога няма да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 13:35
Гост

Абсолютно си прав, колега!!

СРС
СРС
29 октомври 2019 11:36
Гост

Всички много лесно плюят тук, но се съмнявам да могат дори да си представят натоварването в СРС. Не оправдавам прекомерно забавените дела, просто съветвам преди да се изказвате, да се и замислите.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 13:26
Гост

Колега, никой не отрича че сте натоварени ужасно. Просто, в рамките на ужасната натовареност, едни се справят по-добре, а други само мрънкат, дълбоко неудовлетворени, докато не блокират и не напуснат или не ги повишат.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 13:29
Гост

Специално, госпожата, дойде в СРС-НО без конкурс, взимайки бройка от РС-Ботевград по чл. 193, ал. 6 ЗСВ. Като й е много работата и натоварването в София, защо го направила?! А при гражданските е много по-зле даже в сравнение с наказателните. в СРС по отношение натовареност. Сега да ходи в Демократична българия и да си философстват….

16-ти април
16-ти април
29 октомври 2019 11:30
Гост

Нека в правилата да залегне следното – обезщетенията за бавно правосъдие заради нейната лигавщина и мързел – защото в случая друго няма – да ги изплаща лично, а не от данъците на всички ни!

Аман
Аман
29 октомври 2019 11:24
Гост

Методи лалов номер 2. Пишат нон стоп във фейсбука, плюят, критикуват, хейтват, обиждат, а им стоят по 300 дела ненаписани. И тия хора ще ни „опрааат“ и спасяват от Статуквото разбираш ли?!? Ай сиктир ве…..

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 11:52
Гост

Дайте пример, моля. За Лалов зная, но за нея не съм чувала.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 13:23
Гост

Влези във фейсбука на лалов и ще видим госпожатга как все нещо дудне, вместо да си изпише 300-тате дела.

Предложение
Предложение
29 октомври 2019 17:20
Гост

Да се ограничи интернет в съдилищата, ето го отговорът за ускоряване на съдийската ефективност.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 11:01
Гост

Не мога да разбера след като се е затрупала с дела, защо й разпределят нови. Естествено, че ще се трупат още.

Гриша
Гриша
29 октомври 2019 11:03
Гост

А не искате ли и да я изключат от случайното разпределение направо. Защо колегите да си решават делата в срок, а на нея да й се правят компромиси.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 11:00
Гост

Ненаписани 300 дела си е отказ от правосъдие, откъдето и да го погледнеш. Пита се, кой и защо е допуснал да станат толкова?

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 11:00
Гост

Тя за една година не е намалила бройката на тези дела, та сега за два месеца ли?

Все пак...
Все пак...
29 октомври 2019 10:59
Гост

Ако има сериозен здравословен проблем, не мисля, че е приемливо да се очаква, че може да напише 300 дела.

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 13:34
Гост

Разбира се, съгласен съм. Тогава да напусне, за да се лекува и да си намери по-лека работа с трудоустрояване. Болестта не е и не може дабъде оправдание пред страните за забавяне на повече от триста дела. Хората си чакат резултата по делата, без да ги интересува болни ли сте, здрави ли сте…. И са прави!

300
300
29 октомври 2019 10:56
Гост

Едно е наказателен съдия да не си напише делата, друго е – граждански! Съвсем друго е съдия с дисциплинарка именно заради забавени дела. При това 300!

Анонимен
Анонимен
29 октомври 2019 13:31
Гост

Повечето са АХ-та и се пишат по сламка на максимум 2 страници, айде моля ви се…..