Съдийската колегия отказа да възстанови Люба Петрова като съдия в Районен съд-Раднево. Тя беше отстранена във връзка с документно престъпление.

Преди два месеца обаче то приключи окончателно като Петрова беше осъдена на пробация за това, че си беше измислила цяло съдебно заседание.

Същевременно срещу нея има и второ дело – за лихварство, измама, длъжностни и документни престъпления, което се очаква скоро да тръгне в Софийския градски съд (СГС). В края на април съдия Даниела Талева го прекрати, след като прецени, че обвиненията в лихварство са неясни, но Софийският апелативен съд (САС) отмени определението ѝ, като казва, че всичко в обвинителния акт е описано подробно и не са допуснати никакви процесуални нарушения.

Преди ВКС окончателно да се произнесе по първото дело, Люба Петрова беше депозирала молба за напускане. Впоследствие обаче явно я е оттеглила, а вместо нея поиска да бъде възстановена на длъжност, защото не е осъдена на лишаване от свобода.

Днес заместник-председателят на Комисията за атестиране и конкурсите Красимир Шекерджиев заяви, че КАК предлага тя да бъде възстановена, защото е била отстранена от длъжност по приключилото окончателно дело във ВКС. По второто не е искано нейното отстраняване.

Пръв срещу това предложение реагира Боян Новански. Той заяви, че не намира за нормална присъдата. По думите му „трябва да се изсипе един камион с прах за пране пред Съдебната палата, за да се изперат нечии съвести“.

Атанаска Дишева каза, че също няма да подкрепи идеята, но на друго основание, а именно – КАК няма правомощие да прави такова предложение. То е от компетентността на дисциплинарната комисия, според правилата за работа на Съдийската колегия. А те са за това – да се спазват, каза Дишева.

И Вероника Имова се обяви срещу предложението. Според нея при висящо дело е добре да се даде време на прокуратурата, която да прецени дали ще иска отстраняването на Люба Петрова по делото за лихварство.

По предложение на Драгомир Кояджиков казусът беше отнесен към дисциплинарната комисия, която да се занимае с него.

По възражението на Петя Крънчева срещу оценката й от атестацията

Същевременно днес Съдийската колегия не успя да събере достатъчно гласове, за да уважи или отхвърли възражението на Петя Крънчева от Софийския градски съд срещу оценката ѝ от атестацията.

Първоначално тя е получила 91 точки, като на заседанието стана ясно, че една от причините е драстичната забава по делото срещу Майкъл Чорни за източване на милиони на сметки на ЦКБ, както и защото не е назначила служебен защитник по делото „Топлофикация“, което разглежда вече от 10 години.

След нейно възражение КАК е увеличила точките на 93, но днес Вероника Имова заяви, че предлага увеличение с още 5, защото не може да ѝ се вменява вина за служебния защитник, при положение че имало упълномощен такъв. Що се отнася до ЦКБ, то делото било много сложно. (Всъщност давността по този казус изтече, докато делото бе във ВКС, а в СГС бе около 9 години).

Според Драгомир Кояджиков КАК в предходния си състав е определил оценката на Крънчева „тенденциозно и без никаква аргументация“. Той добави, че точките са били намалени произволно и подкрепи идеята на Имова да ѝ се дадат 98 точки. Тя има някои слабости по администрирането на делата, но оценката от 98 точки е справедлива, каза Кояджиков.

Но това предложение не събра необходимия брой гласове. То беше подкрепено от 7 от членовете на СК, а двама бяха против. За оценка от 91 точки гласува само председателят на ВКС Лозан Панов, всички други бяха против, а за 93 точки – само Красимир Шекерджиев, останалите бяха против.

На финала СК на ВСС реши да разгледа отново случая на следващото си заседание, въпреки че днес беше проведено гласуване.

И атестацията на Мирослава Тодорова

И оценката от периодичното атестиране на Мирослава Тодорова от Софийския градски съд не събра необходимото мнозинство, за да бъде одобрена. Гласовете се разделиха 5 на 5. Атестационната комисия е дала 95 точки на съдия Тодорова.

В дневния ред на днешното заседание на Съдийската колегия имаше четири предложения на Комисията за атестирането и конкурсите за взимане на решение за периодичното атестиране на четирима магистрати. Една от тях бе Мирослава Тодорова. Зам.-шефът на КАК Красимир Шекерджиев предложи всички тези точки да се гласуват заедно.

Но Даниела Марчева поиска да е за всеки поотделно. Първата – на шефката на РС-Свиленгард  Живка Петрова мина напълно единодушно. Следващата бе на съдия Тодорова и гласовете се разделиха 5 на 5. В подкрепа на атестацията гласуваха председателят на ВКС Лозан Панов, Атанаска Дишева, Красимир Шекерджиев, Вероника Имова и Севдалин Мавров. Против път бяха Боян Новански, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Боян Магдалинчев и Стефан Гроздев. Никой от тях не обясни отрицателния си вот.

След това СК на ВСС единодушно подкрепи другите две оценки – на съдиите Анелия Щерева от СГС и на Катя Господинова от ОС-Бургас.

Тогава Атанаска Дишева взе думата, за да предложи въпросът с атестацията на съдия Тодорова да бъде отложен за следващото заседание, каквото решение бе взето и по отношение на Петя Крънчева. Дишева поясни, че всеки съдия има право да бъде атестиран, а СК на ВСС е длъжна да го направи. Наред с това тя напомни, че никой нищо не е казал преди вота, нито пък след него. Това означава, че решението на СК е без мотиви и е очевидно, че то ще бъде отменено от Върховния административен съд, което пък на свой ред означава, че ще се загуби време докато казусът бъде решен.

C 8 cpeщy 2 глaca пpeдлoжeниeтo нa Дишeвa бе подкрепено.

Междувременно, единодушно Съдийската колегия избра Златина Личева-Денева за председател на Районен съд-Горна Оряховица. Тя беше единствен кандидат за поста.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:52
Гост

­­­Г­­­о­р­­­е­­­щ­и­ ­м­­­о­м­­и­ч­­е­­т­а­­ ­­в­­и­ ­о­­­ч­­а­­к­в­­а­т ­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?27732

Малко е
Малко е
26 юни 2019 13:48
Гост

Не само, че не трябва да я възстановяват, ами такива хора не трябва да имат юридическа правоспособност изобщо, камо ли магистрати да бъдат.

Байчо
Байчо
25 юни 2019 17:46
Гост

Наглее тя, ама вместо да си вземе сега заплатките с едно чисто напускане, после може да я напуснат

Оптимист
Оптимист
25 юни 2019 16:40
Гост

Върнете я, нека измисли цяло съдебно следствие по някое престъпление корупционно, да обяви тежка присъда, па да я обявим за съдия на годината!

Анонимен
Анонимен
25 юни 2019 12:48
Гост

Наистина няма пречка да и бъде отказано възстановяването. Друг въпрос е дали трябва да е така, но наистина не е осъдена на лишаване от свобода, което би било основание за освобождаване от длъжност. Дори и да се иска отстраняване по другото дело, тя трябва да бъде възстановена заради приключването на това дело и после да бъде отстранена по другото.

Волф
Волф
25 юни 2019 12:10
Гост

Прахта за пране няма да помогне. Трябва направо да се изринат боклуците.

Андрешко
Андрешко
25 юни 2019 12:08
Гост

Шекерджиев много ларж го раздава. Съдийката обвинена в лихварство и измама, фалшифицира заседание, пък да се върне пак да правораздава „В името на народа“.

Анонимен
Анонимен
25 юни 2019 11:47
Гост

Мястото на Люба Петрова въобще не е в съдебната система след това, което направи.