Съдийската колегия чрез своя говорител Цветинка Пашкунова призова собственика на агенция „Пик“ Недялко Недялков да предприеме мерки за преустановяване на нагнетяване на напрежението в общественото пространство по повод решение на съдия Силвия Хазърбасанова от Софийския районен съд.

Неотдавна стана ясно, че тя се е произнесла в полза на историка Емил Джасим по дело за уронване на доброто име, заведено срещу агенция „Пик“. В резултат на това в сайта се появиха редица публикации, в които се отправят квалификации и обиди към съдийката.

Над два часа във вторник Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет обсъждаше дали да излезе със становище. Финалното решение беше да има такова, но окончателният текст да бъде гласуван на заседанието на 15 май.

Днес от пресслужбата на ВСС разпространиха отворено писмо, подписано от члена на съвета и говорител на Съдийската колегия Цветинка Пашкунова от името на всички ѝ членове. В него се казва, че в периода от 3 до 10 май в агенцията и в коментарното студио на „Пик“ се тиражират коментари по повод правораздавателната дейност на български съдия.

Изразяваме своята тревога от създалата се ситуация и отправяме към Вас, и всички български медии апел да не допускаме постановяването на съдебен акт, невлязъл в сила и подлежащ на инстанционен контрол, да се превръща в повод за неконтролируеми обществени настроения, които ескалират през последните дни.

Считаме, че се създават предпоставки и реална възможност да бъдат провокирани действия на саморазправа спрямо Силвия Хазърбасанова – съдия в Софийски районен съд, заради публични коментари, които призовават и подбуждат към омраза чрез внушения за антибългарско, неморално и непристойно отношение на съдията към националната ни история и изконни български-символи и ценности.

Недопустимо е упражняването на правомощия от български съдия, в съответствие със законовите изисквания и по силата на вътрешното му убеждение, да се превръща в повод и средство за личностна разправа, доколкото съдът е държавен орган, призван да пази върховенството на закона и да съхранява създадения обществен ред“, се казва в отвореното писмо на Съдийската колегия.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
11 май 2018 9:53
Гост

Думите на Емил Джасим ме възмутиха. Кой е той, че да се гаври с Левски?

5-ko
5-ko
11 май 2018 9:19
Гост
Anonimen
Anonimen
11 май 2018 9:15
Гост

ПИК този път ще си намерят майстора. Прекалиха просто.

тони
тони
10 май 2018 18:38
Гост

когато обидата и клеветата са начин на живот…

съдия ПОС
съдия ПОС
10 май 2018 18:35
Гост

Най-после реакция! Тази жена ще я разпънат вече, а се мълчи.

Анонимен
Анонимен
10 май 2018 18:36
Гост

не е само тази медия, която линчува съдии

Макс
Макс
10 май 2018 21:16
Гост

Сега ще разпънат и Цветанка Пашкунова, която единствена застана с името си в защита на съдията от СРС. Хора, трябва да се даде отпор на тези т.нар. медии. Сега е Хазърбасанова, после ще е някой друг, а масово се мълчи. Ако се насочат към Цацаров, Имова, Шекерджиев или Кояджиков, как ли ще реагират. Ако дебнат пред домовете им и снимат децата им, какво ще направят. Пак ли ще се скрият.