Четири европейски съдийски организации атакуваха в съда в Люксембург решението на Съвета на Европейския съюз да предостави достъп на Полша до средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. Парите бяха блокирани след няколко решения на Съда на Европейския съюз, в които той видя сериозен риск за независимостта на полските съдии в резултат на предприета от тамошните власти т.нар. реформа в съдебната система.

Асоциацията на европейските административни съдии (AEAJ), Европейската асоциация на съдиите (EAJ), която е регионален клон на Международната асоциация на съдиите (IAJ), „Съдии за съдии“ (Rechters voor Rechters) и Европейски магистрати за демокрация и свободи (MEDEL), са подали иск за отмяна на решението на Съвета на ЕС от 17 юни 2022 г., с което се дава възможност на Полша да се възползва от милиардите евро, предвидени за възстановяване от последиците от коронавируса.

Според решението на Съвета на ЕС парите по полския План за възстановяване и устойчивост, които са почти 36 млрд. евро, ще бъдат отпуснати на Варшава, ако тя изпълни три условия: „(1) Дисциплинарната камара на Върховния съд да бъде разпусната и заменена с независим съд; (2) режимът за дисциплинарна отговорност да бъде реформиран; (3) съдии, които са били засегнати от решенията, взети от Дисциплинарната камара да имат право делата им да бъдат гледани от новата камара“.

Четирите съдийски организации обаче посочват, че тези условия не отговарят на изискването да се гарантира ефективна защита на независимостта на съдиите и съдебната система и пренебрегват решенията на Съда на Европейския съюз (СЕС) по въпроса.

Решението на Съвета на ЕС уязвява положението на отстранените съдии в Полша: например Съдът на ЕС постанови, че полските съдии, засегнати от незаконни дисциплинарни процедури, трябва незабавно да бъдат възстановени на работа, без забавяне или процедура, докато третото условие предвижда въвеждане на процедура, можеща да продължи повече от една година, с несигурен изход“, посочват организациите.

Те допълват, че решението на Съвета на ЕС уязвява и европейската съдебна система като цяло, и положението на всеки един европейски съдия. „Всички съдии от всяка отделна държава-членка са и европейски съдии, които трябва да прилагат правото на ЕС в рамките на система, основана на взаимно доверие. Ако съдебната система на една или повече държави-членки вече не предлага гаранции за независимост и зачитането на основните принципи на върховенството на закона, цялата европейска съдебна система безспорно е засегната (така наречения „ефект на разпростиране“)“, изтъкват четирите организации.

Те обясняват още: „Причината да се иска отмяна на становището на Съвета на ЕС е да се изясни изрично принципът, че решенията на Съда на ЕС по въпроса за независимостта на съдебната система трябва да бъдат изпълнени незабавно и изцяло и че институциите на ЕС не могат дори частично да действат непоследователно с тях, което също трябва изрично да бъде изяснено в този съдебен процес“.

Организациите казват още, че решението на Съвета на ЕС нарушава този принцип, защото няма пълно, т. е. безусловно, изпълнение на решенията на Съда на ЕС.

Целта на делото е да се установи горепосочения принцип и да се предотврати взимането на решение от Комисията за деблокиране на средствата от ЕС за Полша, докато решенията на Съда на ЕС не бъдат изпълнени изцяло“, посочват четирите съдийски организации.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:43
Гост

­Г­о­­­р­е­­щ­и­­­ ­­­м­­­о­­м­и­ч­е­­­т­­а­ ­в­­и­­ ­­­о­­ч­­­а­­­к­­­в­­­а­т ­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?76295

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 август 2022 20:46
Гост

ЕС започва да се клати май, на Полша ѝ трябват пари, заради войнта с Украйна и ЕС трябва да прояви солидарност, но пък е ясно, че са нарушени основни принципи на правто на Общността.

Ваньо
Ваньо
30 август 2022 9:16
Гост

Клати се само в руската пропаганда, но всъщност такава единност и солидарност в ЕС отдавна не е имало. За щастие има и законност и в тази връзка набиха канчето на троянския кон на Путин в ЕС (Орбан), а сега същото ще се случи и с Полша. Ако и зимата не е толкова тежка, каквато истерия се опитват да всяват, догодина положението ще е много по-добре, особено след края на войната.

Fernando
Fernando
29 август 2022 18:40
Гост

Здравейте, аз съм френско лице в сътрудничество с няколко банки, които отпускат кредити и международно финансиране при пълна сигурност, ние представяме нашите надеждни и сигурни услуги, като отпускаме до 1 550 000 евро при процент от 5%. Симулирайте кредитите и сумата, благоприятна за вашата ситуация, не се колебайте да се свържете с нас на имейл: raimondhervey@gmail. com

Анонимен
Анонимен
29 август 2022 15:40
Гост

Заради няколко 70 годишни съдии, стари комунисти, които не искат за се пенсионират /под предлог за независимост/Полша да изпусне 36 милиарда от плана за възстановяване! Как си го представяте това?

Анонимен
Анонимен
29 август 2022 19:15
Гост

Когато става въпрос за принципи, възрастта е без значение.

Анонимен
Анонимен
29 август 2022 19:34
Гост

36 милиарда са си 36 милиарда.

Оливия
Оливия
29 август 2022 14:27
Гост

Последните гърчове на соросоидите …. Какво са ви виновни милионите полски граждани да ги лишавате от полагащите им се средства, които са заради ковид – кризата, а не по повод някакви си измислени правила за „съдийска независимост“ – разбирай пълно подчинение на измислени правила на един разпадащ се съюз и отчаяните му „мерки“ да накарат другите да мислят като тях! Що за наглост и безочливост, откровен лобизъм, а и крайна сметка – липса на правен интерес. Тези пари не са за Съдебната система на Полша, а за възстановяване на нейната икономика! Толкова ли са ви промили мозъците, че не го… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 август 2022 14:34
Гост

То се вижда кой е с промит мозък

Нямате шанс
Нямате шанс
29 август 2022 19:17
Гост

Тези не са с промит мозък, а обикновени платени путлерастки тролове, които се опитват да създадат раздор и противоречия между държавите в ЕС на принципа „Разделяй и владей“. ЕС обаче е по-обединен и принципен от всякога, за най-зла участ на Капутлер.

Оливия
Оливия
30 август 2022 11:06
Гост

Платено ти е бъдещето, „нямаш шанс“….отсега знаеш на кои измислени кумири да се кланяш и да възпяваш Одата на радостта от седмични намаления и промоции, обслужващ персонал и безперспективност. И за твое разочарование да те уверя – МНЕНИЕТО СИ Е ЛИЧНО МОЕ и не съм „трол“. Да, има и инакомислещи, което считам за напълно нормално в демократично общество. Вие вече тотално се излагате като обиждате всеки с различно мнение от вас. Айде емигрирай на Запад в търсене на по-добър живот….

Анонимен
Анонимен
29 август 2022 13:26
Гост

Не разбрах какъв е правният интерес на ищците от отмяна на посоченото решение на Съвета на ЕС.

Мики
Мики
29 август 2022 13:18
Гост

ТЪрябва да се осигурят гаранции за независимост и зачитането на основните принципи на върховенството на закона.

Асен
Асен
29 август 2022 13:16
Гост

Добре са предвидили съдиите, които са били засегнати от решенията, взети от Дисциплинарната камара да имат право делата им да бъдат гледани от новата камара.

Кики
Кики
29 август 2022 13:12
Гост

Естествено, че след като парите са почти 36 млрд. евро, ще имат изисквания да ги отпуснат.

Така трябва да бъде!
Така трябва да бъде!
29 август 2022 12:21
Гост

Независимостта на съдиите и справедливостта трябва да се отстоява с всички законни средства! В ЕС не са почитатели на каскетно-тиквените номера от селски вечеринки и прогнозата ми е, че след Унгария и Полша ще клекне.

фифи
фифи
29 август 2022 11:35
Гост

Евала им правя

Сънчо
Сънчо
29 август 2022 11:34
Гост

Ще ходя да си лягам

Таня Стоева
Таня Стоева
29 август 2022 11:33
Гост

това да е за пример на българските съдии

Дичо
Дичо
29 август 2022 13:14
Гост

Надали ще се трогнат много.

Ненчо Миков
Ненчо Миков
29 август 2022 11:29
Гост

А стига бе

Д-р Шилев
Д-р Шилев
29 август 2022 11:32
Гост

Стига, не стига, това е положението

Симона Тодорова
Симона Тодорова
29 август 2022 11:29
Гост

Важно беше да го знаем

Задълбочен читател
Задълбочен читател
29 август 2022 11:28
Гост

Определено условията не отговарят на изискването да се гарантира ефективна защита на независимостта на съдиите

Иван Димитров
Иван Димитров
29 август 2022 11:27
Гост

Поляците си знаят цената

Rosen
Rosen
29 август 2022 13:15
Гост

За разлика от българите.

Валентин Игнатов
Валентин Игнатов
29 август 2022 11:26
Гост

Да не слагам всички под общ знаменател, но независими съдии няма

Цането
Цането
29 август 2022 11:23
Гост

Изключителна несправедливост