Съдебната власт е последната, която трябва да генерира безработица. Каквато и реформа на съдебната карта да бъде предприета, първото нещо е да се разговаря с хората – магистрати и администрация, те трябва да знаят какво ще се случи. Трябва да се мисли и за служителите, особено в малките районни съдилища, защото често само те носят приходи в семейството.

Така единственият кандидат за шеф на Окръжен съд-Кърджали Веселина Иванова отговори на въпрос за това какво мисли за идеите за реформа на съдилищата – окрупняване, сливане и закриване.

Съдийската колегия днес единодушно я избра за председател на Окръжния съд в Кърджали. Тя е дългогодишен заместник-председател на съда, а номинацията ѝ за ръководител идва от общото събрание на колегите ѝ.

Веселина Иванова покани членовете на съвета да обиколят заедно съдилищата в района на Кърджали и да чуят какво мислят магистратите и служителите за оптимизирането на съдебната карта.

Иванова сподели, че идеята за закриване на районни съдилища, обсъдена преди време, е предизвикала паника сред хората. Самата тя не подкрепя това предложение, защото съдилищата са символ на държавността в малките градчета. Посочи, че РС-Момчилград, който е в района на Кърджали, обхваща три големи общини, една от които е погранична с ГКПП „Маказа“. През този пункт годишно минават по 1,5 млн. автомобили и може да се приеме, че наличието на съдилищата в тези райони е въпрос на национална сигурност, каза тя.

Иначе окръжният съд в Кърджали е свързан с Единния портал за електронно правосъдие, като по повечето дела се създават електронни папки по делата. В портала може да бъдат намерени близо 19 000 дела на този съд.

Иванова обясни, че имат проблеми с намирането на вещи лица с определени компетентности. Затова приветства идеите за промени с Гражданския процесуален кодекс, с които да се даде възможност за провеждане на съдебни заседания чрез видеоконференция, тъй като така ще има възможност да се ангажират експерти от по-отдалечени райони.

След изслушването, в нейна подкрепа се изказаха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Даниела Марчева.

Те заложиха на опита и професионализма на Веселина Иванова, посочиха, че тя е демонстрирала характер и човечност – съпричастна е към проблемите на магистратите и служителите, акцентирала е върху чисто човешкия проблем, свързан с бъдещето на колегите си от съдилищата в района, показала е много добро познаване на организацията на работа там. Затова кадровиците казаха, че безусловно я подкрепят.

Не избраха шеф на РС-Бургас, защото кандидатът бил в екипа на човек с „провален мандат“

Заради „провален, лош мандат“ на предходния председател на районния съд в Бургас Асен Радев, неговата заместничка Силвия Петрова не беше подкрепена от Съдийската колегия за негов наследник. Това стана независимо от единодушната подкрепа от общото събрание на РС-Бургас и изказванията на съдии от там, че откакто Петрова е изпълняващ функциите ръководител, обстановката се е успокоила.

Случаят с районния съд в Бургас има предистория. От известната до момента информация, през последните години там се е натрупало напрежение. Според членове на ВСС това основно се дължи на голямата натовареност вследствие и на командироването на магистрати в окръжния и административния съд в града. Отношенията в колектива се обтегнали още при по-предходния председател на съда Яна Колева. През 2018 г. тя подава оставка като ръководител, като това става малко повече от година преди да приключи мандатът ѝ.

На 18 септември 2018 г. СК на ВСС я гласува, а ден по-късно председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков със своя заповед я командирова в АдмС-Бургас, където тя работи и до днес.

През декември 2018 г. кадровиците избраха Асен Радев за председател на районния съд в Бургас. Но и той се сблъсква с проблема с високата натовареност и липсата на съдии. Затова през лятото на 2019 г. заедно със заместничката си Силвия Петрова изпращат писмо до Съдийската колегия, с което молят за съдействие за справяне с кадровия дефицит, дължащ се и на командироването на петима магистрати – трима са в окръжния съд, а двама – в административния. Това, според Радев, е породило напрежение сред колегите му и той попита СК дали не следва те да се върнат на работа в районния съд.

ВСС обаче отказа да стори това, защото както в окръжния, така и в административния съд също имат сходни проблеми.

През декември 2019 г., година след като беше избран за преседател, Асен Радев подаде оставка от поста, стана редови съдия, а за изпълняващ функциите председател беше определена Силвия Петрова, която пък реши да се пробва за титуляр.

Днес обаче мнозинството в Съдийската колегия не я подкрепи като пръв своите съображения изложи председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

„Няма да подкрепя съдия Петрова само по една причина. В процедурата за избор на председател на съд ние изслушваме концепции, стъпваме на обективни данни и даваме кредит на доверие кандидатът да управлява и ръководи един орган на съдебната власт. Така направихме преди време като се доверихме на Асен Радев. Беше правилно отбелязано, че откакто Яна Колева е встъпила като председател на районния съд в Бургас, там отношенията се влошиха. Радев даде огромни обещания и ние го избрахме. Нещата не само не се подобриха, но се влошиха. Това беше един лош, провалил се мандат. В екипа на Радев беше и Силвия Петрова. Аз няма да дам своя вот за колета, който беше в провален екип. Ако беше добър, тогава плюсовете от него щяха да бъдат и за заместниците, но ако е лош, негативите се понасят и от неговите заместници. Давайки вота си за този колега, означава да легитимирам лошия мандат на Радев. Не мога да го направя, поради което ще гласувам против“, заяви Чолаков.

Цветинка Пашкунова не се съгласи и заяви, че тя има друг прочит на материалите. От една страна данните от атестацията и положителното етично становище за Силвия Петрова, а от друга – подкрепата, която е получила от всичките 22-ама нейни колеги, присъствали на общото събрание, на което е била изслушана. Пашкунова се спря на изказването на съдия Грънчев, който казва: „Искам да споделя удовлетворението си от тази ситуация, която се създаде през последните няколко месеца, през които съдия Силвия Петрова изпълняваше функциите на председател на съда. Преди всичко от това, че се наложи една атмосфера на спокойствие между колегите, коректност и диалогичност“.

От протокола става ясно, че откакто Силвия Петрова е и.ф. председател, атмосферата в съда се е подобрила, обобщи Цветинка Пашкунова. И допълни: „Колегите си говорят помежду си, разбират се. Напрежението беше от недостиг на кадри и това е довело до обтягане на колегиалността и компрометирането ѝ. Сега разбирам призивите за помощ от Асен Радев. Аз не приемем оценката за неуспешния мандат. Остана едно огорчение от оттеглянето на Радев. Не виждам никакво основание да не подкрепя Силвия Петрова“.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов също каза, че ще подкрепи кандидатката като призова да не се използва в неин ущърб това, че е била в екипа на Асен Радев, а да се акцентира върху подкрепата, която е получила от колегите си. „Тя е възстановила предишния дух, атмосфера на работа в този съд“, каза Панов.

Той се обърна към Чолаков по повод един от въпросите, които шефът на ВАС беше задал на Силвия Петрова, а именно каква оценка би дала на мандата на Асен Радев. Съдийката отговори деликатно – добра, но всъщност не е правила анализ, защото не е имала време за това.

Лозан Панов определи питането на Чолаков като некоректно, защото отговорът предполага оценка, а не е редно да се иска такава. И отбеляза, че когато Чолаков е бил избиран, не е бил питан как оценява мандата на Георги Колев.

Председателят на ВАС веднага отговори – че напротив, той е дал такава оценка. И напомни, че членове на ВСС както в предишния, така и в сегашния състав, не са го подкрепили именно защото е бил от екипа на Георги Колев, независимо че е получил подкрепата на колегите си от съда.

„Дори и да е имало напрежение, тази теза вече не издържа“, каза на свой ред Атанаска Дишева. Тя също не се съгласи с оценката за провален мандат, още повече, че и ВСС не е провел обсъждане за много краткото управление на Асен Радев.

На заседанието стана и ясно, че проблемите с командироването вече са решени и между съдилищата по инстанциите има диалог и разбирателство по темата.

„Не може да обвиняваме в грях колегите за това, че са си позволили да искат откомандироване на съдии, нито че са били част от екипа на някого. Не е необходимо да насаждаме страх на по-ниските нива да отправят искания до нас. Ние наистина не проявихме никакво любопитство за това защо Асен Радев се отказа“, каза на свой ред Олга Керелска, която добави, че се е изненадала от тона на шефа на ВАС.

„Нашите районни съдилища са донори за командироване в окръжните и административните съдилища. А те какво да направят, как да компенсират този недостиг? Може би съдилищата на по-горните нива трябва да мобилизират усилия и да опитат първо да се справят по друг начин, а не веднага да командироват. Дали с нашите действия ги убеждаване, че сме принципни и справедливи? Искрено се надявам този избор да не е предрешен“, заключи Керелска.

В крайна сметка мнозинството не подкрепи Силвия Петрова за поста.

После единодушно избра магистрата от Варна Антони Николов за председател на районния съд в Девня.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokat
advokat
22 юни 2020 5:40
Гост

Има ли алтернатива, може ли всеки да работи тежка работа – аз примерно съм работил всичко – включително и в завод, какво ли не, като се сетя, но сега съм адвокат и – работя с главата си (макар да не съм съвсем сигурен), но пак полагам и търчане по инстанции – тоест – съвсем кабинетна работа няма – но – трябва да се отдаде почест на съдиите – които с толкова усърдие работят и – оползотворяват времето си, аз съм с 20 – годишен стаж като адвокат и – в действителност уважавам съдиите (макар – това да е един вид… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 11:57
Гост

Много добра инициатива е, че е потърсила мненията на магистратите и служителите за оптимизирането на съдебната карта.

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 11:58
Гост

За мен тя ще бъде един отличен ръководител. Успех!

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 11:59
Гост

Освен това има опит, което е изключително важно.

наблюдател
наблюдател
19 юни 2020 11:44
Гост

Няма начин тази госпожа да не е била я член на БКП, я член на ДКМС преди 1989г. Или пък да не е наясно в какъв свят живее, което е много смущаващо предвид професията, която упражнява..

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 11:36
Гост

Напълно е права за служителите, особено в малките районни съдилища.

Nikolov
Nikolov
19 юни 2020 10:33
Гост

Принципно съм съгласен. Обаче не е и баш така

МеУш
МеУш
19 юни 2020 10:33
Гост

Глупости.

Линкаря
Линкаря
19 юни 2020 10:33
Гост

НЕ бива да имаме безработица като цяло

Olq
Olq
19 юни 2020 10:32
Гост

Не, всяко учреждение, което не може да намери работа на служители следва да се освободи от тях. Независимо какво е. А това хрантутене е типично за времената преди 89та. Няма работа, ама ние ще сливаме и ще правим някакви промени на хартия за да може да няма безработни. Държавна пара да пукаме…

ЪНСириЪс
ЪНСириЪс
19 юни 2020 10:31
Гост

Дайте да ги държиим без расбота но на заплата, за да няма безработица…. що за глупост

Ferdinand
Ferdinand
19 юни 2020 10:31
Гост

Е принципно не е добре никое учреждение или фирма да генерира б езработица, съдебната система не е изключение

Гъливер
Гъливер
19 юни 2020 10:30
Гост

Със същия успех може да се каже, че и държавата не трябва да генерира безработица

Попов
Попов
19 юни 2020 10:30
Гост

Защо? С какво съдебната власт е по-различна от полиция или някое министерство?

Занев
Занев
19 юни 2020 10:29
Гост

Аз да ви кажа не е редно да генерира и скандали, ама ето на. Имаше такъв с цел реклама на някаква чалга песен

Емилиева
Емилиева
19 юни 2020 10:28
Гост

В тези времена може да генерира каквото си иска

Анонимен
Анонимен
19 юни 2020 11:34
Гост

Явно не сте била безработна, за да разсъждавате така.

реалист
реалист
19 юни 2020 11:37
Гост

E, понеже всеки генерира каквото си иска, сме на този хал….от няколко десетилетия. И все така до изчезването ни.