Комитетът на министрите на Съвета на Европа излезе с първа резолюция след като България въведе фигурата на т. нар. прокурор по разследването срещу главния прокурор и неговите заместници (пълния текст на резолюцията виж тук).

В нея се изброяват серия от положителни стъпки за решаване на проблема, поставен от съда в Страсбург в решението „Колеви срещу България“ – за липсата на механизъм за ефективно разследване на обвинител №1. Но се посочват и пропуски, и нерешени проблеми.

В тази връзка Комитетът на министрите подчертава „важността да бъде намалено евентуалното влияние на главния прокурор във Висшия съдебен съвет и да се обмислят подходящи мерки в този смисъл преди избора на нов съвет през 2022 г .“. В резолюцията българските власти се насърчават да преценят какви процедурни или устройствени правила трябва да бъдат изменени, включително по отношение на разширяването на съдебния контрол, за да се намали до известна степен потенциалното влияние на главния прокурор в съдебната власт и в прокуратурата, за да може да бъде въведен ефективен механизъм за разследването му.

Комитетът на министрите приветства значителните усилия на българските власти. И отбеляза, че направената реформа включва няколко положителни момента. В резолюцията се приветства въвеждането на съдебен контрол на отказите на специалния прокурор да започне разследване срещу главния прокурор и се определя като важна стъпка. В нея комитетът настоятелно призова властите да въведат съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебно производство по всички дела, като това да бъде придружено от „мерки за избягване на прекомерно допълнително натоварване на съдиите и прокурорите“.

В резолюцията се отбелязва, че промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които беше въведен специалният прокурор, разкриват някои пропуски и недостатъци. Коментира се специално това, че новият прокурор се избира с мнозинство от 15 от общо 25 членове на ВСС, а Прокурорската колегия има 11 членове. Ето какво заявява Комитетът на министрите за приетите промени в законодателството: „С оглед на настоящия състав на Висшия съдебен съвет те може да не са достатъчни, за да се изключи влиянието на главния прокурор върху назначаването и отчетността на специалния прокурор, тъй като 11-те членове на Прокурорската колегия могат да наложат вето на подобни решения, да наложат кандидати, приемливи за главния прокурор или да станат основния компонент на мнозинството“.

След това Комитетът на министрите приканва българските власти да въведат ясни правила за отстраняването от длъжност на главния прокурор по Закона за съдебната власт. Както и да въведат правила за заместване на специалния прокурор от други магистрати, не само в неотложни случаи или да обмислят механизъм, който разчита на списък от съдии, прокурори и следователи, които са компетентни да действат като ad hoc прокурори.

Въпросът с изпълнението на делото „Колеви“ ще бъде разгледан отново от Комитета на министрите през декември 2021 г.

За новия разследващ главния прокурор предстои да се произнесе и Конституционният съд.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Честито на кадровиците!
Честито на кадровиците!
12 март 2021 19:34
Гост

Всъщност проблемът със статута на Главния прокурор бе чисто законодателен и не толкова парлив и нетърпящ отлагане пред политиците у нас до „избора“ на последния. Личните му „качества“ и действия бяха катализатора за цялата ситуация в която постави държавата ни в очите на всичките й международни партньори. Запазване на статуквото вече е невъзможно! Да си скубят косите тези които инсталираха на поста очевидно неподходящ човек, който ще бъде основната причина да ги изритат от властта и лишат от хранилка за милиарди следващите години! „Кадрите решават всичко“! Каква ирония само!

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 18:45
Гост

Да се маха каскета с тиквата в комплект.

Облена
Облена
12 март 2021 18:08
Гост

Казаха ли ви го.

Диджан
Диджан
12 март 2021 18:08
Гост

Тука и нови длъжности се измислят, но Гешев не се маха. Пародия

Алабализми
Алабализми
12 март 2021 18:07
Гост

Няма да им дреме на тия тука. Не им дреме. Само далавера да върви

Линкаря
Линкаря
12 март 2021 18:07
Гост

То ако може направо от Европа да ни назначават ще е най-добре

Русева
Русева
12 март 2021 18:07
Гост

Мисля, че е най-добре СЕ да ни избира главен прокурор

Тодор Р
Тодор Р
12 март 2021 18:06
Гост

Пълна каша ни е правораздавателната и съдебната система

Димитриев
Димитриев
12 март 2021 18:05
Гост

Гешев ОСТАВКА!

Запетуйка
Запетуйка
12 март 2021 18:05
Гост

Абе да се маха Гешев и това е

123345
123345
12 март 2021 18:02
Гост

Това становище не сме ли го чели 😉 В това политическо безвремие, което ни чака до лятото, това си остават празни приказки на пазара

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 18:01
Гост

Няма ли промяна в Конституцията, няма да се разреши въпросът с независимо разследване срещу главния прокурор

от умрял писмо
от умрял писмо
12 март 2021 18:01
Гост

Отдавна е ясно как трябва да се реши този проблем – 6 членове на ПК на ВСС избрани от парламента и да не са прокурори и само 5 прокурори! Да им сложат адвокати, научни работници. Но никога няма да стане

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 17:57
Гост

И тук като се възбудят от мнението на СЕ. Ще видят само думата „приветстват“.

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 17:56
Гост

Много слабо становище на Съвета на Европа. Очаквах да е по-критично

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 17:55
Гост

Направо да абдикираме и СЕ да ни избира главния прокурор, а?

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 17:58
Гост

На ротационен принцип казваш, един след друг от СЕ да ни бъдат главни прокурори 🙂

123
123
12 март 2021 17:52
Гост

Щом за вас влиянието е евентуално, евентуално и ще ви послушат.

Наблюдател
Наблюдател
12 март 2021 17:57
Гост

Четох, че ДП нямало да става депутат тая година, дали пък да не се цани за надглавен…