Бившата старша счетоводителка на „Социално подпомагане“ във Вълчи дол  Надежда Стоянова вече изтърпява окончателната си присъда от 4 години затвор за документна измама за близо 400 000 лева, съобщиха от прокуратурата.

В продължение на 12 години Стоянова присвоявала пари, предназначени за социални помощи, като прехвърляла сумите в личните си сметки. Схемата беше разкрита преди 4 години и Стоянова беше предадена на съд за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Тя работила като главен счетоводител в системата на социалното подпомагане във Вълчи дол от 2002 г. Преди да постъпи в системата, Стоянова заемала сходни позиции в „Експресбанк“ във  Вълчи дол. На 15 януари 2003 г. Стоянова  заела длъжността на „Старши счетоводител“ в „Социално подпомагане“ и останала на поста до 1 април 2014 г., когато била уволнена след разкриване на престъпната ѝ схема.

Работата ѝ включвала плащания на социални помощи, заплати и издръжка чрез изготвяне на ведомости и платежни нареждания, които се носели в обслужващата банка. Там банков служител обработвал документите и ги въвеждал в системата за разплащане, след което сумите били одобрявани от служител на Агенцията за социално подпомагане в София. Одобрените суми постъпвали по банковата сметка на дирекция „Социално подпомагане“ или на регионалната дирекция, наредила платежните. Оттам сумите отивали по сметките на бенефициентите след представяне пред банката на редица документи. Счетоводителката познавала слабостите в системите за отчитане на документите по банка. Разчитайки и на авторитета си като дългогодишен служител, 44-годишната жена създавала дублиращи счетоводни записи на реално начислени суми за социални помощи. Изготвяла и платежни нареждания, в които като получател посочвала дирекция „Социално подпомагане“ – Вълчи дол, но вместо банковата сметка на дирекцията, парите постъпвали в посочена от нея лична банкова сметка. Осъдената дори сама избирала сумата, която искала да получи незаконно в личната си сметка, посочват от държавното обвинение.

Измамите били засечени от служителка в „Експресбанк“ едва през есента на 2013 г. При тройно засичане банковата служителка открила, че като бенефициент е изписана дирекция „Социално подпомагане“ във Вълчи дол, но сумата от 15 972 лв. постъпила в частната сметка на Стоянова. Банката я уведомила, че неправомерно ползва сметката и настояла старшата счетоводителка да я закрие, но тя отказала и „Експресбанк“ служебно закрила сметката. Стоянова обаче твърдяла, че е станала грешка и малко след това наредила същата сума по личната си сметка в банка ДСК.

По същата схема от септември 2004 г. до 25 февруари 2014 г. Стоянова си прехвърлила над 390 000 лева, собственост на Агенцията по социално подпомагане. На първа инстанция Окръжният във Варна обаче я беше осъдил условно на 3 години затвор, след като тя призна вината си. След това Апелативния съд измени присъдата в 6 години и 8 месеца затвор. В крайна сметка Върховният касационен съд остави ефективната присъда, но намали наказанието на 4 години затвор.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 март 2018 17:49
Гост

Крайно време беше и това дело да приключи и то по този начин. Безобразие е това, което е вършила тази жена.

Анонимен
Анонимен
28 март 2018 13:39
Гост

Тази е за затвора. Директно!

Стоян
Стоян
28 март 2018 14:32
Гост

Е, тъй де, нали това пише. Вече е в затвора 🙂