Промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), с които да се ограничат възможностите за заобикалянето на изискванията за изграждане на жилищни сгради, като се представят като общежития, апартхотели или сгради с ателиета обяви, че ще предложи Столичната община.

Засега от местната власт не огласяват конкретни текстове, тъй като предстои предложенията да бъдат прецизирани от работна група в Министерството на регионалното развитие. Но обясниха, че идеята е да се затвори вратичка в ЗУТ, която позволява на имоти, които не са отредени за жилищно строителство, на практика да се правят блокове. Така не се спазват изискванията за отстояние, разположение на апартаментите, осигуряване на повече места за паркиране. От общината посочиха, че от години ателиета, стаи в общежития и апартаменти в хотели на практика се продават като жилищни имоти. Собствениците им обаче нямат право да се регистрират там, а такса смет се изчислява като за нежилищни имоти.

„Злоупотребата с тази законова възможност води до проблеми с паркирането и създава проблеми на собствениците. Те не могат да се регистрират по постоянен адрес и това създава проблеми при кандидатстване за детска градина и училище“, посочи кметът Йорданка Фандъкова. Тя каза, че бъде внесен и друг пакет от промени, който да предвижда по-големи отстояния при изграждането на сгради в жилищните комплекси, за да „има повече въздух“ и зелени площи. „Заедно с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия вече работим по анализ на плановете и наредбите“, каза главният архитект на София Здравко Здравков.

Според огласеното от Столичната община едно от предложенията е ателиетата въобще да отпаднат от ЗУТ, като според Здравко Здравков те са остаряло понятие и от тях вече няма нужда. Когато жилища официално се водят ателиета, строителните предприемачи не спазват изискванията за брой места за паркиране – по едно на апартамент, както и за разположение на имотите.

Според Здравков ако промените в ЗУТ бъдат приети, те няма да засегнат хората, които вече са си купили ателие. Нямало да повлияят и на бъдещи препродажби на вече съществуващи обекти с такъв статут.

Столичната община предлага също да се забрани продажбата на самостоятелни обекти в общежития и апартхотели. Според кмета и главния архитект на София с тази забрана предприемачите вече няма да имат интерес да маскират жилищни сгради като общежития и апартаментни хотели.

Здравко Здравков даде пример със сгради в Студентски град, които се строят със статут на общежития или пък се реновират като такива, а в последствие в тях се продават апартаменти. Проблемът е, че по закон на 15 обитатели трябва да бъде направено едно място за паркиране. Така строителните фирми си спестяват разходите за гаражи, а собствениците след това оставят колите си на улицата. Затова от екипът на Фандъкова предлага промяна – за 3 стаи да се осигурява едно място за паркиране.

Друг проблем, на който са се натъкнали от общината и на който предлагат разрешение с промени в закона, е свързан с т. нар. системи за паркиране, които се монтират в сградите. Това е цяло съоръжение – многоетажен паркинг с платформа. Главният архитект на София каза, че има много случаи, при които тези системи се монтират при изграждането на сградата, за да се спазят изискванията за места за паркиране, но след въвеждането ѝ в експлоатация се демонтират и се поставят в следващия обект. „Това също е начин да се заобикалят правилата и затова настояваме тези системи за бъдат регистрирани и да подлежат на ежегоден технически контрол. По този начин ще се повиши и безопасността при ползването на съоръженията“, обясни Йорданка Фандъкова.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:43
Гост

­­Г­­­о­­р­е­щ­­и­­­ ­­­м­­­о­­­м­и­­­ч­­­е­­т­а­ ­в­и­­ ­­о­­ч­а­­к­в­а­­­т ­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?33655

Абеее
Абеее
14 ноември 2019 16:10
Гост

Да спрат прикриването на некадърници като общински експерти. Тогава ще стане чуден тоя град.

анонимен
анонимен
14 ноември 2019 9:53
Гост

„По-добре късно, отколкото никога“ е подходящият коментар тук. Ако успеят да го направят, както са го замислили, ще са топ.

Фандъкофоб
Фандъкофоб
14 ноември 2019 16:13
Гост

Ако успеят да го направят, значи кукловодите им, т.нар. олигархия, вече са се договорили. На усмихнатото лице на корупцията вяра да нямате!

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 20:51
Гост

Проблемът с местата за паркиране трябва най накрая да се реши. Поради факта, че няма достатъчно такива, шофьорите паркират по тротоарите.

Батман
Батман
13 ноември 2019 20:53
Гост

В резултат на което пешеходците прескачат като скакалци от улиците между минаващите коли към тротоарите.

Чакаме!
Чакаме!
14 ноември 2019 16:19
Гост

Тротоари няма, улиците са надупчени, канализацията запушена. Тези неща кога?

Хаос
Хаос
14 ноември 2019 16:18
Гост

Даже сгради, дето уж имат съответен брой паркоместа, всъщност те са едно зад друго и трябва да купиш/наемеш две или са с толкова малки отстояния, че само миниколички могат да ги ползват. Строителната мафия няма респект от закона.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 20:47
Гост

Абсолютно приемливи промени в Закона за устройството на територията.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 20:45
Гост

Е, на кого не му се иска да купи ателие на префераченциални цени.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 18:26
Гост

Че те вече префасонираха ателиетата на апартаменти, не остана нищо за забрана.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 18:25
Гост

Идеи много, реализации – нъц. Не вярвам на кухи заявки.

Диего
Диего
13 ноември 2019 18:19
Гост

Ха, тъкмо днес попаднах на обява за апартамент в жилищна кооперация на последен етаж, описан като склад, 100 квадрата с тераси.

Решение
Решение
14 ноември 2019 16:20
Гост

Склададжия да си в днешно време!

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 18:18
Гост

Късно е, либе, за китка. Много закъсняло решение, чиста проформа.

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 18:04
Гост

Похвално като заявка, ама много такива бяха охладени в отлежаващи проекти в някои министерства, работни групички и пр.

Stanimirov
Stanimirov
13 ноември 2019 18:03
Гост

Проблемът е за съседите и за сметките после. Иначе, като има търсене, ще има и предлагане от строителите.

Milen
Milen
13 ноември 2019 18:01
Гост

А нещо за готовите предвижда ли?

кака се ожени
кака се ожени
13 ноември 2019 18:03
Гост

Твърдят, че нямало да бъдат засегнати. Който… строил, строл, кака се ожени

Milen
Milen
13 ноември 2019 18:05
Гост

Ами поне недовършените да спрат…

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 18:11
Гост

Наште хора си направиха сградите с ателиета, продадоха си ги на яките цени, сега вече това безобразие може да спре 😉