„​Постигнатото споразумение между Nexo Capital Inc., регистрирана през 2018 г. на Каймановите острови и компетентните регулаторни органи на САЩ е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си пред регулаторните органи, а именно, че са предлагали финансови и банкови услуги без разрешение, заобикаляйки и нарушавайки правилата за защита на инвеститорите“, коментира в изявление говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя подчерта, че компанията се е съгласила да плати доброволно глоби за общо 45 млн. долара за това, че не е регистрирана в САЩ за търговия на криптовалута по надлежния ред съгласно Закона за ценните книжа и ще прекрати дейността си по отношение на всички американски инвеститори и ще напусне изцяло пазара на САЩ.

Малко след това един от собствениците на „Нексо“ Антони Тренчев отговори във фейсбук: „Освен по отношението на вина, която не е обект на дискусията и никой не ни кара да признаваме, г-жа Милева бърка и за какво е споразумението с федералните американски регулатори – “банкови услуги без разрешение” или дори думата “банка” не съществува в публикуваните в САЩ текстове. По думите на SEC, прегрешението ни е, че “Nexo offered and sold securities without a registration statement”, което по смисъл на български означава: несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ“.

„Прокуратурата на Република България поздравява американските регулаторни органи за постигнатия успех в проверката на дейността на компания за търговия с криптовалута, чийто собственици са обект на разследване и в България“, каза Милева.

Както е известно, разследването в България е за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления, включително пране на пари, предоставяне на банкови и финансови услуги без лиценз, компютърни измами и данъчни престъпления.

Говорителят на главния прокурор сочи, че по делото се работи в „тясно сътрудничество с нашите чуждестранни партньори“. И съобщи, че по досъдебното производство са приобщени множество жалби от британски граждани, които твърдят, че са жертва на измами от „Нексо“.

„Във връзка с образуваното досъдебно производство у нас, още в края на миналата година е изпратена молба за правна помощ до САЩ. Изготвят се и престои да се изпратят молби за правна помощ и Европейски заповеди за разследване и до други държави, с цел да се съберат всички доказателства, необходими за изясняване на цялостната фактическа обстановка с оглед предмета на доказване по делото“, каза още Милева.

Тези думи на говорителя на главния прокурор Антони Тренчев коментира така:

„Трудно ни е да си представим в какво се състои “изпратена(та) молба за правна помощ до САЩ”, но резултатите са ясни. Имаме разписани споразумения с Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG) и Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии. Подписите за тях бяха положени вчера, на 19 януари 2023 г., което означава след бала с маски като за мексикански картел от 12 януари 2023 г. За пълнота, споразумението със SEC е разписано повече от 10 дни. Всичко това след почти двегодишни проверки от щатските регулатори, та единствените, които си сътрудничат с американските регулатори, сме ние

За любопитните, “множество жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами” са точно една жалба от частно-правен характер, отдавна описан в медиите. Делото тепърва ще се гледа от компетентния съд в Лондон и нямаме никакво съмнение, че решението ще бъде в наша полза“.

66
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Атанас
Атанас
25 януари 2023 21:32
Гост

SEC идентифицира крипто като comodities, т.е. стока, а не като пари, т.е. няма как „криптобанката“, както я наричат у нас, да е извършвала банкова дейност. По- скоро наподобява дейност на заложна къща, предлагаща дигитални активи срещу пари. Глобата в САЩ е платена, т.к. са извършвали дейността си и на територията на САЩ (разбирай с клиенти с ай-пи адреси там), без да ка лицензирани от SEC. Няма престъпление, просто административна санкция. Чудно ми е как са перяли пари?! Има множество компании в криптосектора, които се занимават с дейност като Нексо, та дори и с отпускане на заеми за закупуване на „миньорско“оборудване… Покажи целия коментар »

Невярна декларация по чл.313 от НК
Невярна декларация по чл.313 от НК
23 януари 2023 14:46
Гост

Превод на оригиналното съощение на прокуратурата на шщата Ню Йорк Главният прокурор на Ню Йорк. Летиция Джеймс и многощатска коалиция днес осигуриха до 24 милиона долара от компаниите за криптовалута Nexo Inc. и Nexo Capital Inc. (Nexo) за участие в нерегистрирано предлагане и продажба на ценни книжа и стоки и за лъжа на инвеститорите относно тяхната регистрация състояние. Днешното споразумение ще разреши гражданско дело, заведено от Службата на главния прокурор (OAG) срещу Nexo през септември 2022 г., както и административни действия от страна на регулаторите на ценни книжа в девет други щата. Nexo също ще бъде забранен от сектора на… Покажи целия коментар »

Агенция ПИК (Прокуратурата Иска да Каже)
Агенция ПИК (Прокуратурата Иска да Каже)
23 януари 2023 15:40
Гост

Какви са тия граждански дела и споразумения беее! Веднага повдигане на обвинение по Каскетно-процесуалния кодекс и задържане под стража от Съда за специализирани поръчки на мафията!

адвокат Куропаткин
адвокат Куропаткин
23 януари 2023 9:23
Гост

Сийке, волим те, душо !

Анонимен
Анонимен
22 януари 2023 13:40
Гост

Тия пичове имат да връщат само на американските инвеститори 3 милиарда долара! Отделно да си изтеглят всички инвестиции в Щатите! За какво му е наказателна отговорност на Антони? Тя пари не връща. По- лошо е. Момчетата са свършени. И на Христо Иванов няма кой вече да му даде пари, а избори идват. И то не едни.

Учено Вуниверситет
Учено Вуниверситет
22 януари 2023 8:50
Гост

Трябва да си юридически профан за да направиш такъв правен извод!! Точно обратното, административна санкция показва отсъствие на престъпление…, а за последно дефиницията се съдържа на адрес: НК чл.9 ал. 1 НК!! Изобщо с тази прокуратура и тез калинки учили в някакви ПУЦ-ове, няма да мръднем и на йота в развитието си!

АгентОтКозяк
АгентОтКозяк
21 януари 2023 7:04
Гост

Кой ти диплом през прозорец подаде, драга ми Сийке!?
От мене толкова

бай тошо
бай тошо
23 януари 2023 14:28
Гост

бат бойко ми даде, на мен и на гешо

Име
Име
20 януари 2023 22:23
Гост

Американското право е пригодено за необятните им простори, познати ни от филмите, ако не бъде приложена жестокост – няма да има спокойствие, все пак – много характери има в тази страна и трудно се успокояват страстите. Това е на повърхностно ниво. Всъщност – американците имат друг тип правила, различни от представите ни и – като турист в САЩ е едно – но друго е жител, доста е мрачна действителността, може да те наклепат съседи за нещо, ходи се обяснявай, самите те – не са щастливи, пренасят своята омраза към околният свят и в резултат има някои световни събития. Но –… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 21:46
Гост

Идея нямам по амер.право докъде се е развила корпоративната наказателна отговорност, учили сме разни срв.правни работи, но повече по английското право. Обаче не ми звучи като корпорацията в казуса да я преследват по едното споразумение по наказателноправен път, щом споразумението е с регулаторен орган.. Ако трябва да се побългарят нещата, това споразумение, ако регулаторния им орган е и с административнонаказателна компетентност, прилича на споразумение за имущ.санкция по нашия ЗАНН, вероятно при много груба и грозна аналогия.При нас АН отг-т на ЮЛ е обективна, законът не се интересува от вината на конкретни длъжностни лица, а самото ЮЛ е безчовечно:) и не… Покажи целия коментар »

Само в ПИК (Прокуратурата Иска да Каже)!!!
Само в ПИК (Прокуратурата Иска да Каже)!!!
20 януари 2023 20:12
Гост

Nexo се споразумя и с родната прокуратура, прехвърлиха 60% от фирмата на Петьо Еврото

https://www.nenovinite.com/ne/politika/nexo-se-sporazumya-i-s-rodnata-prokuratura-prehvurliha-60-ot-firmata-na-peto-evroto

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 20:15
Гост

Толкова трагично, че чак смешно

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 20:30
Гост

E сега вече ДП може да бъде прекратено!

nenovinite
nenovinite
20 януари 2023 21:27
Гост

са в Дневник.
В Пик „НАП проверява 32 ма дарители за ДБ от криптобанката Nexo“

Vassiko
Vassiko
22 януари 2023 20:22
Гост

Много, СЛУЖИТЕЛИ, а не самото ЮЛ! НАП просто ще трябва да изпият една ледена вода! След като служителя си е получил заплатата, може да прави каквото си иска с нея… Подобен случай беше с мой познат собственик на фирма.. НАП : защо сте давали пликчета с пари на шофьорите си? ТОЙ: раздавал съм им мой пари…т.е. от получените от мен дивиденти на които са платени всички данъци! Това са лични средства с които мога да правя каквото си поискам… да си купя кола, храна, почивка или да ги пръсна по улицата, а и защо не да ги давам на работниците… Покажи целия коментар »

Жана
Жана
24 януари 2023 13:12
Гост

Има слаби места в тезата ти, много слаби места. Ако работодателят раздава пари на работниците си не за работата им, а като дарение, значи въпросните работниците трябва да декларират даренията и да платят данъците върху тях. В противен случай имаме плащане на работна заплата, върху част от която не са платени дължимите данъци и осигуровки, което в големи размери е престъпление по НК. В случая с даренията от служители на Нексо трябва да се извърши проверка дали въпросните служители могат да си позволят да направят дарения в такъв размер. В противен случай може обосновано да се предположи, че ЮЛ е… Покажи целия коментар »

Без превод
Без превод
20 януари 2023 20:03
Гост

“Nexo offered and sold securities without a registration statement”

Сравнявайте:

„Despite our repeated warnings, cryptocurrency platform
@Nexo
failed to register with my office.

While its behavior was shady, our laws are not: we’re making Nexo pay $24 million for breaking state laws and banning the company from operating in New York for 5 years.“ – https://twitter.com/NewYorkStateAG/status/1616200683593601041

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 18:27
Гост

На американците изобщо не им дреме какво признава или не признава Нексо- прочетете какво казва техния прокурор, а не слушайте волните интепрегации на нашите.

НЕКСО
НЕКСО
20 януари 2023 17:41
Гост

Нексо прекратява нерегистрирания си продукт до април 2023 и напуска САЩ. Приема неустойката и санкцията, които остават.

В оригинал: „23. Nexo will cease the EIP as to all U.S. investors by April 1, 2023 and will exit the
U.S. entirely shortly thereafter.“
epicenter.bg/upfiles/turizym/ТУК.pdf

Летиша Джеймс
Летиша Джеймс
20 януари 2023 17:47
Гост

Летиша Джеймс директона си нарича Нексо лъжци – „I’m suing crypto platform @Nexo for illegally failing to register with my office and lying about it to investors.“

За подробности https://tribune.bg/bg/svqt/letisha-dzheyms-za-nexo-povedenieto-im-beshe-samnitelno-nashite-zakoni-sa-yasni/

мсл
мсл
20 януари 2023 15:44
Гост

прокурватурата от тъпи по-тъпи

Студент 3 курс
Студент 3 курс
20 януари 2023 15:01
Гост

Юридическо лице било признало вина… и тази като се има предвид, че е по-умна от Гешев…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2023 15:07
Гост

Личи си, че сте 3-курс, хайде пак прочетете внимателно какво е казала, ама не тъпите журналистически преразкачета, тиражирани в медиите.

„….показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си пред регулаторните органи…“

Kолко на брой юридически лица разследват не разбрах?

Параграф 22
Параграф 22
20 януари 2023 14:50
Гост

Тоест споразумението по абсолютно никакъв начин не касае жалбите на измамените от крипто-фараоните. Каскета дали ще поиска имунитета на мазната мутра Криптомир от ВОЛТ ?

Кюфтака Криптомир
Кюфтака Криптомир
20 януари 2023 15:04
Гост

Вие нищо не разбирате, придържайте се към фактите, това, което говорите не е важно. ГЕРБ и ДПС нямаха проблем с дългото заседание от 18 часа за хартиената бюлетина, но сега 6 часа за излушването на Гешев им се видяха много и се умориха.

Параграф 22
Параграф 22
20 януари 2023 16:07
Гост

Криптомирчо, колко даде на Гешев да не ти иска имунитета, я си признай тука без да те е срам ?

Кюфтака Криптомир
Кюфтака Криптомир
21 януари 2023 0:45
Гост

Моля Ви да спрете да спекулирате с моето име, аз все пак има някаква репутация за разлиак от Вас! Това, че са ме хванали да се тъпча с евтини депутатски кюфтета в стола на НС беше достатъчно тежно изживяване, което не искам да се повтори. Имам слабо сърце и стресът е предпоставка за микроинфаркти, опасни за ценния ми живот. Не съм виждал Гешев oт много време, даже не знам как изглежда и преди около година жена ми ми го посочи на улицата, когато се разминавахме с него. Спрете с инсинуациите!

Хари
Хари
20 януари 2023 14:36
Гост

Като видя колко ефективно осъдени има, тогава да ми се хвалят.

Мирослав
Мирослав
20 януари 2023 14:35
Гост

С тези приказки се чудя кого убеждава- себе си ли или нас.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2023 14:32
Гост

Наистина странно съчетание, поне видно от медийните публикации, защото от една страна се казва, че със споразумението се плаща глоба, т.е. се съгласяват със санкцията, но от друга не се признават фактите по проверката. Ако производството е административно, там вината не е съставомерен елемент, но без да сме запознати в детайли със съглашението и американската правна система, всичко са спекулации. Дано са се подготвили добре от прокуратурата, за да не се налага отново да плащаме обезщетение за нанесени вреди.

ОПГ „Свиня, каскет и тиква“
ОПГ „Свиня, каскет и тиква“
20 януари 2023 14:26
Гост

Когато чуждестранните партньори посочат в списъка Магнитски най-големите корупционери в България, ПРИКРИВАтурата мълчи или 2 години не може да преведе 100 страници от Испания за къщата в Барселона. Когато същите чуждестранни партньори констатират, че престъпления няма и трябва да се плати единствено административна санкция, ПОРЪЧКОратурата започва да лъже и да маже, за да оправдае измисленото разследване, което цели омаскаряване на опонентите на мафията и неминуемо ще бъде прекратено.

Параграф 22
Параграф 22
20 януари 2023 14:42
Гост

Няма никакво констатиране на чуждестранни партньори,че престъпление няма. Споразумението касае единствено частта с липсата на лиценз, не и всички останали обвинения относно мръсните сделчици на Нексо

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 14:59
Гост

Обвинения в САЩ не са повдигани. А там не си поплюват. Което значи, че просто престъпления няма.

Параграф 22
Параграф 22
20 януари 2023 16:09
Гост

Буахахаха, егати ДеБилната опорка – фараончетата от Нексо са глобени 45 милиона и им е забранена дейност на територията на САЩ, отделно крипто-пирамидата е разследвана от службите на няколко държави ама според тъпото тролче престъпления нямало щото в САЩ не си поплювали 😀 слабо, опитай пак!

Потрес
Потрес
20 януари 2023 14:22
Гост

Юридическо лице признавало вина! Кога е завършила ПУЦ-а това русо недоразумение???

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2023 14:36
Гост

„…..разследваните от нас лица признават вината си…“

Не четете, както трябва. Разследваните са четиримата съдружници/ръководители на Нексо, които са физически лица, а не Нексо.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 15:00
Гост

4-те физически лица категорично отричат всякаква вина и никога не са принавали такава.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2023 15:30
Гост

Е, и ? Какво друго може да се очаква от обвиняеми, да си признаят, че са виновни ли?!?

MadSis
MadSis
21 януари 2023 0:33
Гост

Разследваните като физически лица ли са „извършвали нещо“ или като съдружници/ръководители на Нексо? Че се обърках нещо… ?:(

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 януари 2023 3:03
Гост

Мисля, че има смесване на двете проверки- нашата по НПК и американската от техния административен регулатор, което поражда объркването. Говорителката има за задача да представи нещата в удобна за прокуратурата светлина. Това, което разбирам аз от казаното от нея е, че тя използва производството срещу ЮЛ в САЩ, при което е платена глобата, за да намекне, че представителите му, разследвани у нас в качеството им на ФЛ, извършвали нелицензирана банкова дейност, са признали вина. Тя не твърди, че са виновни, а иска да внуши, че сключеното споразумение е конклудентно действие, то е показателно (индикатор) за признаване на умисъл/непредпазливост, което ползва… Покажи целия коментар »

Мастаров
Мастаров
20 януари 2023 15:02
Гост

А ти за административно и гражданско право чувал ли си? А нещо за отговорност на ЮЛ? А нещо за ефективната американска съдебна система, която познава различни видове отговорност.

Евала
Евала
20 януари 2023 13:47
Гост

Сийка, с лизааане се издигна до Върховната прокуратура. Завърши един от най-корумпираните ПУЦове, дето продаваха преди 15 -20 години дипломи по право на килограм. После благодарения на връзките й с разни политически структури се вмъкна в Следствието и така пак в прокуратурата. Евала

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 13:42
Гост

Сийкеее, Сийке, като следовател си беше тъпа и тъпа си остана, барабар с онзи нещастен главен и нещастни замове.

Бисер
Бисер
20 януари 2023 14:43
Гост

Това надали ще се промени въобще. Те за това с Гешев са добър тандем.

Мдаа
Мдаа
20 януари 2023 13:40
Гост

Сийка изучавала ли е Криминалистика. Знае ли кво значи идентификация на престъпника, знае ли какво са следи от ръце, крака, знае ли как се прави оглед, разпити, как се разследват финансови престъпления?

Фенкешон
Фенкешон
20 януари 2023 13:26
Гост

Да си гледат работата.

Ребека
Ребека
20 януари 2023 13:26
Гост

Правите се, че работите, ние се правим, че ви вярваме. Това е.

Пчеличката
Пчеличката
20 януари 2023 13:25
Гост

Сийка лети от цвят на цвят 😀

Мишев
Мишев
20 януари 2023 13:25
Гост

Аз не разбирам какво общо има драмата с Нексо и това, че са дали пари на партия. На ГЕРБ кой им дава пари, проверихте ли с каскета? Или там не се коментира. Там са само честни бизнесмени, като Домусчиеви, които не си платиха огромни такси на държавата и примерно ТИМ, която на хартия не съществува, но държи цяла Варна.

Параграф 22
Параграф 22
20 януари 2023 14:44
Гост

Тролчетата винаги се правите на неразбрали, но в случая става въпрос за една ДеБела и много корумпирана коалицийка,която е получавала „дарения“ от хора, обявени в момента за международно издирване – още нещо да не си разбрал ?

Цеко Бе
Цеко Бе
20 януари 2023 14:45
Гост

И банка!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
21 януари 2023 1:06
Гост

Хампарцумян каза, че не е банка, а платформа за търговия с високорискови активи. Той е стожер на класическия банков сектор и не няма да допусне да го дискредитират по този начин.

Предложение
Предложение
20 януари 2023 13:24
Гост

След изказания поздрав от страна на ПРБ към щатската прокуратура, от който последната неминуемо ще е стресната, трогната и очарована, следва Гешев да връчи и награда на американската прокуратура. Това да бъде заснето и пуснато първо в Прокуратурата Иска да Каже /ПИК/

Стефан
Стефан
20 януари 2023 22:21
Гост

Нерегистриран

НАГРАДА „КАДИФЯН КАСКЕТ“ на село Банкя

Веселина
Веселина
20 януари 2023 13:24
Гост

И точно преди новите избори „гръмна този скандал“?

Параграф 22
Параграф 22
20 януари 2023 14:45
Гост

Този скандал далеч не е само български и няма нищо общо с изборите,които ако не сте забелязали, в България вече са през 6 месеца

Анонимен
Анонимен
20 януари 2023 13:17
Гост

Щатите, респ.системата им е изключително практична, целенасочена и ясна – глобяват те огромна сума, плащаш и повече да не си стъпил на американсща земя. Бълг.прокуратура ще образува сега едно мега дело, което много години ще се влачи по следствието и евентуално съда. Като процес ще струва много скъпо, като резултат вижте делото на Цв.Василев. Една от поуките на спец.правосъдието е, че такива мегаломански дела, с десеткш обвинения, стотици експертизи и свидетели, сложни и неясни обвинителни конструкции не водят до въздаване на справедливост, а по-скоро обратното.

Мишев
Мишев
20 януари 2023 13:22
Гост

В крайна сметка това е целта на мероприятието, а не да се точат с години дела уж с цел да се затворят в затвора тези, които са застрашили някак народа. Глупости.

Симо
Симо
20 януари 2023 14:49
Гост

E, нали направиха първа копка на новия затвор. Барем ги осъдят тези докато го построат.

Angelova
Angelova
20 януари 2023 13:23
Гост

Това е страната на законотворците. Не е лошо да се поучим.

Мастаров
Мастаров
20 януари 2023 14:23
Гост

Вероятно имате предвид административно наказателна процедура, а не НОХД. Да, и аз смятам че адм. нак. процедури са по ефективни, само че по тях прокуратурата няма правомощия, не може и да отнема банкови лицензи. И в този ред на мисли, къде са Комисията по финансов надзор, БНБ и други адм. и регулаторни органи, които единствено имат правомощия по адм. нак?
А и кога в РБ ще има правна регламентация на цялата тази крипто-дейност?

И все пак...
И все пак...
20 януари 2023 13:00
Гост

Како Сийке, како Сийке, я иди провери пак пръскачките пред НС, че и тия са съмнителни – работят нещо с коЛпютри, ще вземат някой преврат да направят.

Пашов
Пашов
20 януари 2023 13:21
Гост

Да да, аз също мисля, че е редно да се проверят пръскачките. Нещо от ГЕРБ изпитват съмнения за националната сигурност, която ПП и ДБ застрашават, чрез пръскачките

Параграф 22
Параграф 22
20 януари 2023 14:47
Гост

Пълни Профани и проДай България са замесени в достатъчно скандали, че да е само Нексо. Но пък Нексо е черешката на тортата и извади на показ ДеБелите корумпирани задници на едни „борци с корупцията“

Ivanov
Ivanov
20 януари 2023 13:22
Гост

Аз като я гледам Сийка май доста добре разбира темата „да те опръскат“.

Лозан
Лозан
20 януари 2023 14:50
Гост

Поне от нещо да разбира.