Софийската градска прокуратура не може да внася обвинителен акт в Специализирания наказателен съд (СНС). Това виждане сподели съдия Вилислава Ангелова от СНС и прекрати делото за сделката за EVN, по което подсъдими са бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайкков, бизнесменът Иво Прокопиев, както и Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев от консултантската фирма „Булброкърс“.

Преди това защитата поиска прекратяване именно с мотив, че обвинителният акт е внесен от некомпетентен орган. Прокуратурата ще трябва обаче и да преправи обвиненията, тъй като съдът се съгласи и с други възражения на адвокатите, свързани с противоречия и непълноти в акта. Съдия Ангелова посочи, че за някои деянията липсва конкретика кога и къде са извършени, няма яснота и дали вредата е за Агенцията по приватизация или за Държавната консолидационна компания.

Дянков е обвинен за престъпление по служба във връзка с приватизацията на остатъчните държавни дялове в едно от трите електроразпределителни дружества. Според прокуратурата, подбуден от Иво Прокопиев, Дянков е разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД на „Булброкърс“. Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв. Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък обвинен в умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) миноритарен дял акции в „ЕВН България“ да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Става дума за 51 612 акции, а съгласно цитираната стратегия, продажбата им трябвало да бъде на по-високи цени,от тези, на които преди това са купени от мажоритарния пакет, при положение че са повишени показателите на дружеството.

Изпълнителният директор на „Булброкърс“ Радослав Рачев беше обвинен още през май 2016 г., а след това обвинения получиха още Евстатиев и Василев.

Делото беше внесено в Софийския градски съд още през август м.г., но съдът го върна на прокуратурата в края на октомври. Прокуратурата протестира, но междувременно влязоха в сила промените в НПК, според които делото вече е подсъдно на спецсъда. По тази причина, в края на ноември Софийският апелативен съд остави без разглеждане протеста, тъй като прие, че не е компетентен да се произнесе. В края на годината СГП внесе отново обвинителен акт, но вече в спецсъда, който пък приема сега, че компетентна да го внесе е единствено Специализираната прокуратура.

Според прокурор Емил Петров, цитиран от „Дневник“, делото е върнато по чисто процедурни причини и до няколко дни обвинителният акт ще бъде внесен отново.

Коментирайте

avatar