Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност главния секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Красимир Томов.

Той е обвинен за участие в престъпна група, ръководена от бившия шеф на агенцията Петър Харалампиев, която е получавала подкупи и е вършила документни и длъжностни престъпления, свързани с издаването на удостоверения за български произход.

Двамата бяха арестувани през октомври и преди две седмици спецсъдът ги освободи от ареста срещу парични гаранции от по 10 000 лева.

Затова Специализираната прокуратура е внесла искане за отстраняване от длъжност на Томов, тъй като заеманата от него длъжност му позволява да въздейства на служители в агенцията, които са и свидетели по разследването, както и да заличава доказателства.

От прокуратурата съобщиха, че съдът е възприел изцяло доводите им и е отстранил Томов.

Според разследващите Харалампиев и Томов вземали подкупи в кабинетите си, без да се крият, а нуждаещите се от удостоверения за български произход се свързвали с посредници в страната, на които също плащали, за да могат да стигнат до ръководството. Основно обаче подкупи са били принудени да дават хора, които наистина имат български произход. Те си плащали, защото забавените преписки в агенцията били 20 000 и им излизало по-евтино да платят за бързина, отколкото да се налага да пътуват няколко пъти до България за редовна процедура.

В хода на разследването в банкова касета, до която достъп е имал единствено Красимир Томов, бяха намерени пари в различни валути, равняващи се на близо 600 000 лева.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 юни 2019 23:50
Гост

Атвстувани през октомври! Къде е обвинението?. Тези са за затвора.

Смешници
Смешници
28 юни 2019 10:11
Гост

Не стига че 9 месеца вече не е минало на съдебна фаза и още разследват, ами и е трябвало да минат тия 9 месеца да отстранят от длъжност чиновник, който е разследван и пуснат срещу гаранция! През това време тоя човек дали е имал достъп до офиса си? Дали е имал достъп до документация? Дали е можел да повлияее на разследването като скрие или унищожи документи и други вероятни доказателства?

Анонимен
Анонимен
27 юни 2019 23:48
Гост

Защо ли не се учудвам. Нощо ново под слънцето.