Бившите министри в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и бизнесменът и медиен издател Иво Прокопиев са оправдани по делото за приватизацията на миноритарния държавен дял в дружеството EVN.

Това постанови съдия Вилислава Ангелова от Специализирания наказателен съд, като подчерта в присъдата, че деянията, за които тримата са обвинени, не съставляват престъпления.

Дянков и Прокопиев са обвинени за извършено длъжностно престъпление. Прокопиев е подсъдим за това, че със свое изказване пред Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в края на март 2010 г. е подпомогнал тогавашния вицепремиер и финансов министър Дянков да извърши длъжностно престъпление. Бизнесменът е изказал становище, че трите електроразпределителни предприятия с държавно участие трябва да се приватизират още същата година, а получените пари да се използват за справяне с последиците от икономическата криза.

Според прокуратурата Дянков пък притискал тогавашния шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов да възложи изготвяне на занижена оценка на остатъчния държавен дял от 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД.

Трайчо Трайков е подсъдим за безстопанственост, защото не се погрижил за държавните дялове в дружеството, а ги апортирал в Държавната консолидационна компания и след това те са били продадени на фондовата борса.

Оправдани бяха днес и останалите трима подсъдими по делото – Радослав Рачев, изпълнителен директор на „Булброкърс“ ЕАД, която е била инвестиционен посредник при продажбата, както и служителите Любомир Евстатиев и Петър Василев. Те са обвинени за предложена занижена минимална цена на една акция.

Присъдата не е окончателна и прокуратурата може да я протестира пред Апелативния специализиран наказателен съд, каквато заявка вече даде след края на делото наблюдаващият прокурор Емил Петров. Миналата седмица държавното обвинение поиска присъди от по 6 години и половина затвор за Дянков, Трайков и Прокопиев и по около 2 години и половина за останалите подсъдими.

„Прокуратурата не е политическа партия и трябва да познава и следи за спазването на европейските и българските директиви и закони, а не да ги оспорва или пренебрегва. Давам си сметка, че последните ми думи нямат много общо с темата за приватизацията на акциите на ЕВН на борсата, както впрочем повдигнатото ми обвинение няма нищо общо със сделката. То е за това, че съм изразил мнение на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Апелирам да оправдаете мен, защото обвинението към мен е нелепо и защото свободното изразяване на мнение е основно човешко право. В процеса стана категорично ясно, че в сделката няма нарушения, няма увреден интерес, няма манипулации“, каза Прокопиев пред съда.

Трайчо Трайков заяви преди да чуе присъдата, че се надява съдебният състав да се е убедил „в пълната несъстоятелност“ на повдигнатото към него обвинение. По думите му, продажбата на дяловете е било добро решение на правителството.

„Уважаеми членове на съдебния състав, няма как да направите днешния ден най-хубавия в живота ми, но можете да не го направите най-лошия. Като министър и политик винаги съм действал според това, което съм преценявал за най-добро за България и съм си носил последиците. Не мога обаче да приема, че последиците се изразяват в държавна съдебна разправа. Не само в личен план, а и като покажете на цялата страна и Европа, че в България все още има справедливост и законност, които позволяват на почтените съдии и заседатели да не осъждат невинни хора по причини извън кориците на делото. Иначе утре това може да се случи на всеки“, каза Трайков.

Делото приключи на първа инстанция в отсъствието на Дянков, който е в САЩ и не може да се върне заради ограниченията покрай коронавируса. Чрез видеовръзка той каза, че не е извършил престъпление, винаги е работил честно и в интерес на страната.

Миналата седмица съдия Ангелова изненадващо обяви, че процесът е изяснен и насрочи заключителните пледоарии за 20 юни – събота. Заседанието тогава продължи над 14 часа и приключи след полунощ. Днес съдия Ангелова обясни, че е изтеглила заседанието, защото е рожденичка през юли.

По-късно главният прокурор Иван Гешев коментира развитието на процеса в профила си в „Туитър“.

„Уважение към решението на съда. Респект към колегите прокурори. Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот“, написа Гешев.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:28
Гост

­­­Г­­о­­­р­­е­щ­­и­­­ ­­м­о­м­и­­ч­­е­т­­­а­­­ ­­в­и­­­ ­о­­ч­а­к­­­в­­а­­т ­­­-­­-­-> https://nu21.fun/girl?44018

Анонимен
Анонимен
29 юни 2020 15:42
Гост

За едни ПРИКРИВАтура, за други ПОРЪЧКОратура. Това е най-голяма организирана престъпна група в родината ни.

Адвокат хитър като Кума Лиса
Адвокат хитър като Кума Лиса
29 юни 2020 9:01
Гост

Аз съм адвокат-цивилист , но „обвинителната конструкция“ ми изглежда меко казано…..“ексцентрична“. Поръчкоратурата у нас толкова си може – да ти спретне обвинение и да те кара да им плащаш подкупи , за да го прекратят /нищо , че си невинен/. Особено обичат да се упражняват в търговско право….българска поръчкоратура и борсови минипулации. Абе я си стойте при битовата престъпност , там поне някой може да си признае . Прокопиев обаче ще го съсипят чрез КПКОНПИ – и там Цацата-кит ще загуби делото , обаче с всичките запори и възбрани ха прави бизнес ако можеш .

Анонимен
Анонимен
29 юни 2020 10:05
Гост

Прокурорът внесъл обвинителния акт е осъществил груба злоупотреба със служебните си правомощия,т.е. извършил е престъпление.Негов подбудител е бившият главен прокурор Сотир Цацаров.Мястото на последния е това, на което вчера са били оправданите.

Адвокат хитър като Кума Лиса
Адвокат хитър като Кума Лиса
29 юни 2020 11:29
Гост

Ами просто тая измет-управляващите трябва да бъдат разкарани . Винаги си избират главен прокурор , който да ги пази като писани яйца и да громи политическите им противници . Държат прокуратурата в строга йерархия , за да не стане „грешка“ . Как е възможно главният прокурор да има…..собствени вестници и сайтове , които по цял ден да го хвалят . Само за такова нещо трябва да ни изхвърлят от Европейския съюз , защото е ачик-ачик , че Бойко-Гешев-Цацаров са в съдружие със съмнителни бизнесмени. Ужасяващи са нещата !

обективен
обективен
29 юни 2020 6:23
Гост

ГОЛЯМ ГЕШЕФТ – ГОЛЯМ ПРОВАЛ !

Citizen BG
Citizen BG
28 юни 2020 18:00
Гост

Остана ли някой да се съмнява, че родната прокуратура е просто най-голямата бухалка, облечена във власт, за репресиране на неудобните на управляващия ни мафиотско-олигархичен кръг?

Адвокат
Адвокат
28 юни 2020 17:38
Гост

Поздравления и за съдията, която показа, че унас има подготвени, смели и независими съдии, и за защитата, която показа, как трябва да се защитават правата и свободите на гражданите по-най добър начин! Браво, колега Доковска, браво на целия й екип! Гордеем се с вас!

Кафяво-правен сайт
Кафяво-правен сайт
28 юни 2020 16:31
Гост

Олигархията победи най-справедливия и най-независимия (най-вече от прокуратурата) съд! Това обвинение беше поне 300% доказано, както многократно писаха напълно независимите и незаинтересовани правни корифеи от блиц, пик, дрис и пр., но недопустимия и престъпен натиск, оказван от международни организации със съмнителна репутация като АЕЖ, ЕК, ООН и пр. явно са уплашили съдията.

:))
:))
28 юни 2020 16:19
Гост

А Дянков да не се е уплашил, че ще го арестуват в зала?

Анонимен
Анонимен
28 юни 2020 16:19
Гост

В Наказателно-каскетния кодекс пише, че щом гологлаво лице с червена тога и изключително нисък интелект публично е заявило, че някой е виновен, а след това кафявите медии на най-честния БГ олигарх многократно са го заливали с помия – Специализирания мафиотски съд е длъжен да го осъди ефективно. И нека пеевските „журналистически“ л@йномети незабавно започнат атаките си срещу съдията, дръзнал да наруши по такъв начин „закона“!

Хахаха
Хахаха
28 юни 2020 16:12
Гост

A Прокопиеви защо са без маски в съдебна зала? Задължителни са на закрити помещения. Айде сега глоби.

Малум
Малум
30 юни 2020 17:54
Гост

За големи търбуси и червенобузковци може без маски. Безочлив съд

999
999
28 юни 2020 16:11
Гост

Струва ми се, че ако спрат фабрикуването на поръчкови дела, рязко ще се повиши доверието в съдебната ни система. Това специално е срам за всеки прокурор да го поддържа в зала.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2020 15:59
Гост

Трябва да се сложи край на безобразията, които се вършат в специализираните съд и прокуратура. Това е добро начало, но е капка в морето. Илиан Василев е много прав в позициите си. Но е сам. Трябва да се надигане цялата адвокатура. За съжаление това няма да стане при сегашното ръководство. Така че мислете при следващите избори

Някоя
Някоя
28 юни 2020 20:09
Гост

Страхотен пример е колегата И.В., няма що! Къде е етиката, моралът и професионализмът у него! Да изнася представления в Народния театър!

Анонимен
Анонимен
28 юни 2020 15:55
Гост

Така е когато под каскета няма нищо. Щом „подведомствения“ на Гешевтурата Специализиран съд казва не само, че са невинни, но и въобще описаното в обвинителния акт не съставлява престъпление – значи олигофренията в червена тога и каскет е достигнала фаза „за освидетелстване“.

Адвокат
Адвокат
28 юни 2020 15:49
Гост

Гешеффф Ко стана уеб?

Анонимен
Анонимен
28 юни 2020 15:55
Гост

Същият въпрос и към Цацаров

Анонимен
Анонимен
28 юни 2020 16:23
Гост

Цацаров с такива зловонни действия ли има нахалството да претендира за председател на ВКС?

Анонимен
Анонимен
28 юни 2020 15:58
Гост

Какво стана? Нали спецсъда беше кофти съд?

Анонимен
Анонимен
28 юни 2020 16:01
Гост

Кофти е все още. Но докато в малкия все още има искрица надежда, в апелативния е голямо блато

Анонимен
Анонимен
28 юни 2020 16:18
Гост

Аха! Значи ще го превъзпитавате! Ех, какви боклуци сте и вие! Като сегашните и предишните и по-предишните! Никаква разлика!

ОООООООО, Пепи
ОООООООО, Пепи
29 юни 2020 12:58
Гост

Да бяха обвинили чистачката и шофьора сега щеше да има осъдени и виновни. А те точно тия. Не, че дянков не е за затвора. Най-малкото заради единната сметка.