До седмица Специализираната прокуратура ще реши дали да започне разследване за изграждането на оградата по българо-турската граница. Това обясни главният прокурор Сотир Цацаров по време на обсъждане в правната парламентарна комисия.

През юни ВКП е разпоредила на ДАНС да извърши проверка на оградата, след като през март до главния прокурор е постъпил сигнал от Велизар Енчев, съдържащ твърдения за евентуални нарушения и престъпления във връзка с изграждането ѝ. В сигнала се казва, че тази дейност неправомерно се осъществява от фирми на „Патриотичен фронт“ при наличие на данни за „свързани лица“, както и че цените по договорите са многократно завишени. Пред депутатите Цацаров обясни, че е започнала проверка по сигнала, като е изискана информация от областните управи в Бургас, Хасково и Ямбол. Проверки са били възложени на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и ДАНС. От АДФИ са изготвили доклади за всяка област, а през юни е бил получен и междинен доклад на ДАНС. Междувременно е постъпил и сигнал от депутати от БСП, който е присъединен. Окончателният доклад на ДАНС е бил получен през юли и месец по-късно цялата преписка с всички събрани документи са изпратени на специализираната прокуратура, която е компетентна да разследва.

Наблюдаващият прокурор е изискал становище от областните управители относно начина на ценообразуване при проектиране на оградата, както и относно начина, по който са организирали упражняването на контрол. Изискани са данни от управители на фирмите – проектанти за това как са формирали началната проектна стойност, каза главният прокурор. Междувременно е получен сигнал и от Елена Йончева, придружен с филм. Цацаров заяви пред депутатите, че предстои в рамките на седмица наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура да вземе решение на основата на тези данни дали да образува наказателно производство.

„Ако реши, че образува наказателно производство, очевидно ще се облегне на данните в доклада на ДАНС, че има завишение на проектната стойност в сравнение с пазарните действителни цени, поради неосъществен контрол от възложителите. Ако вземе решение да образува наказателно производство при всички случаи ще бъде назначена експертиза. Тази експертиза трябва да даде заключение относно това дали проектните стойности са неоснователно завишени. На базата на това дали договорите за трите областни управи са сключени на завишени цени за СМР и е извършено плащане по такива завишени цени. И дали има вреда“, обясни Цацаров.

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
kahafe3713
kahafe3713
05 август 2023 11:07
Гост

excellent information that is quite helpful to me, therefore I appreciate you sharing
renownmychart

xixolib397
xixolib397
08 април 2023 12:25
Гост

Here we will provide you with interesting content, which you will like very much.

Creams Menu Prices UK