Министърът на околната среда и водите Нено Димов е задържан за 24 часа, съобщи БНТ като се позова на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. По-рано днес той бе отведен в Специализираната прокуратура за разпит, след като заедно с МВР, ДАНС и антикорупционната комисия бе проведена акция в Перник във връзка с водната криза. Главният прокурор Иван Гешев бе на място, като е провел среща с кмета на града Станислав Владимиров.

Същевременно днес служители на вътрешното министерство и на ДАНС влязоха в Министерството на околната среда и водите във връзка с разпоредената от Гешев проверка за разрешителните режими за отпадъците, които се внасят от Италия. Проверките започнаха след акцията в началото на годината в депо в Плевен, а след това и във Враца, като в двата случая подозренията са, че складираните десетки тонове боклуци са нелегално транспортирани от италианската мафия. По повод акцията в екоминистерството главният прокурор каза в Перник, че планът предвижда до утре да бъдат разпитани над 30 души.

Що се отнася до разследването на водната криза, днес медии от Перник съобщиха, че е задържан управителят на местното ВиК Иван Витанов, а „Нова телевизия“ обяви, че е арестувана и бившата областна управителка на града Ирена Соколова.

Главният прокурор уточни, че до края на деня ще бъде съобщено официално дали има задържани. Според него се очакват сериозни резултати от акцията.

Подробни изявления ще даде специализираната прокуратура, където ще бъдете запознати с всички подробности на досъдебното производство. На територията на Перник и София се провежда досъдебно производство, свързано с водната криза в Перник. Действията се провеждат от следователи от специализираната прокуратура, съвместно с ДАНС, МВР и КПКОНПИ“, уточни Иван Гешев, цитиран от „Фокус“. В отговор на въпрос той заяви, че не е уведомявал премиера Бойко Борисов за спецакцията: „Не ми е работа да го уведомявам. Най-вероятно той е запознат“.

Главният прокурор посочи, че акцията в Перник е заради водната криза и затова, че не са предприети необходимите действия за предотвратяване на тази трагедия. „Това е битовизъм, но видях как са нещата в прокуратурата. Нещата са трагични, предполагам такова е положението в целия град. Ние се занимаваме с аспекта на този въпрос, касаещ наказателната отговорност. Не се занимаваме с други отговорност като морална, политическа. Проверява се дали има източване на язовир „Студена“ в Перник. Проверява се и ремонтът на язовирната стена. В момента няма данни за престъпления. Но това също е обект на досъдебното производство„, уточни Иван Гешев.

Малко по-късно днес от прокуратурата разпространиха снимки като на едната се вижда как екоминистърът е отведен за разпит, а на другата – от предаването на документи за нуждите на разследването. „Оказваме съдействие в момента. Ще направя изявление, след като приключим. Не съм задържан„, заяви Димов пред журналисти, цитиран от „24 часа“, преди да бъде качен в автомобил на държавното обвинение.

А въпросът за евентуалната оставка на Димов бил коалиционен, според премиера Бойко Борисов, който коментира темата за оставката на министъра заради кризата в Перник и вноса на боклуци от Италия.

Борбата с корупцията, с безотговорността и ненаказаността си има материални измерения, така че колегите от МВР и ДАНС работиха много време, подготвиха, което смятат за достатъчно като материал, докладваха на прокуратурата и днес сабале в 5 часа започнаха акцията. Оттам нататък прокурорите са господари на производството. Моята работа не е да бъде уведомяван за акциите, а да осигуря условия за тях„, каза още Борисов след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към президента по повод конфликта в Близкия Изток.

В края на декември 2019 г. главният прокурор разпореди разследванията за водната криза в Перник да бъдат взети на специален надзор, който да се извършва лично от обвинител от отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.

Досъдебните производства, които трябва да изяснят причини и виновните за това язовир „Студена“ да пресъхне, са две. Едното се води от Специализираната прокуратура, а другото от окръжната прокуратура в Перник.

Спецпрокуратурата разследва за безстопанственост длъжностни лица от общинската и областната администрация, както и в Басейнова дирекция – Западнобеломорски басейн в Благоевград за това, че от 2017 г. до ноември 2019 г. не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Перник и за стопанисването на водния ресурс в язовир „Студена“. А от това са настъпили значителни вредни последици.

Другото, което се води от окръжната прокуратура в Перник , също е за безстопанственост, но се води само срещу длъжностни лица от „ВиК – Перник“. За него от прокуратурата съобщиха, че се извършват интензивни процесуално-следствени действия на място и се разпитват свидетели.

Първоначалната проверка за водната криза, която извърши районната прокуратура в Перник, завърши и със заключение, че има данни за „евентуално осъществени безстопанственост и престъпления по служба от страна на длъжностни лица от Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите“. Затова досъдебното производство беше изпратено в спецпрокуратурата.

Днес стана ясно, че всички досъдебни производства са присъединени в едно, по което работи Специализираната прокуратура.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:40
Гост

­­­Г­о­р­­е­­­щ­и­­ ­м­о­­­м­и­­ч­е­­т­а­­­ ­в­и­­ ­о­ч­а­­к­в­а­т ­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?35685

адвокат
адвокат
09 януари 2020 18:08
Гост

айде пак с показните акции – като че ли министъра е тръгнал да бяга или дасе укрива, та има нужда да го извеждат от МОСВ, и водят с охрана за разпит – в Перник ги знаем че са тъпунгери,ама няма как и там да са виновни – 70 % от водата изтича по дупки от тръбите – да разследват концесионерите, че не изпълняват инвестиционните си обещания

Русчо
Русчо
09 януари 2020 14:46
Гост

И кучето на фона на снимката се чуди къде са професионалните качества на Гешев.

Петър
Петър
09 януари 2020 13:39
Гост

Няма нужда да уведомявате Борисов. Той има очи и уши навсякъде.

Анонимен
Анонимен
09 януари 2020 13:38
Гост

Въобще не трябваше да казва, че акцията се извършва съвместно с КПКОНПИ. То се подразбираше.

Иванчева
Иванчева
09 януари 2020 13:33
Гост

Щом самият Гешев се е заел лично, значи наистина ще има сериозни резултати от акцията.

Милен
Милен
09 януари 2020 13:30
Гост

И от тези т.нар. спецакции нищо няма да излезе, като цялата работа на Гешев. Много шум за нищо

Валери
Валери
09 януари 2020 13:27
Гост

Безумен въпрос – да питаш дали ББ знае. Да не е луд да си признае, че са говорили.

сериозно
сериозно
09 януари 2020 13:07
Гост

Ей, не се присмивайте на облеклото. То е напълно в унисон с думите на ББ – Гешев е оперативен. А Цацаров винаги е с костюм, защото е читанка 🙂

анонимен
анонимен
09 януари 2020 13:04
Гост

Хахаха, това ли е новата мода в прокуратурата – неглиже

чуденка
чуденка
09 януари 2020 13:05
Гост

Явно. Но на мен впечатление ми направи кучето – и се чудя дали дебне да му скочи, или просто го игнорва

Анонимен
Анонимен
09 януари 2020 13:25
Гост

Може да му се възхищава. В тия студове даже слънцето е изгряло при вида на Гешев. 🙂

въй
въй
09 януари 2020 13:26
Гост

Радост за очите, а 🙂