Софийските адвокати скоро ще могат да правят вноските си в осигурителната каса „Адвокат“ през ПОС терминали. Очаква се те да бъдат монтирани през пролетта в паричните салони на двете сгради на колегията – на бул. „Тодор Александров“ № 137 и в Търговския дом, съобщиха от ръководството ѝ.

Междувременно част от членовете на Софийския адвокатски съвет са се срещнали с зам.-шефа на Националната агенция за приходите (НАП) Александър Георгиев заради вечните проблеми с неточното отчитане в системата ѝ на внесени от адвокатите осигуровки.

На срещата от колегията отново са поставили не само проблема с липсата на точни данни в НАП за внесени осигуровки на адвокати от 2005 г. до сега, но с грешното начисляване в системата на агенцията на лихва за забава при плащане в срок на вноските. Това поражда проблеми при получаване на удостоверения по чл. 87 от ДОПК, респективно при ползване на отстъпката от дължимия годишен данък, обясняват от САК.

„Срещата протече конструктивно, като беше отчетено, че основните и съществени проблеми, възниквали през годините, вече са преодоляни, но е необходима по-добра координация между служителите на НАП и ОК „Адвокат“, за да се подобри обслужването на адвокатите, членове на ОК „Адвокат“, както и на адвокатите, които се осигуряват по друг начин. Софийският адвокатски съвет и ОК „Адвокат“ ще очакват писмен отговор от НАП по обсъдените проблеми и предложения за тяхното разрешаване“, съобщиха от ръководството на столичната колегия.

И призовават всички членове на каса „Адвокат“ да внасят осигуровките си до 20-то число на  месеца, следващ този, за който се отнасят.

Междувременно от САК огласиха проекта си за бюджет за 2019 г. (документът е публикуван тук), който ще бъде обсъден на Общото събрание на столичните адвокати в събота. От него става ясно, че в момента колегията има натрупани над 2,15 млн. лв., а планира те да минат 4 млн. лв. с очакваните приходи от 1,9 млн. лв. през годината.

Заложените разходи за 2019 г. са за 2,61 млн. лв. През тази година ръководството на САК планира да започне ремонт и реконструкция на станцията в с. Лозенец. Идеята е от възможността да почиват в нея да се възползват повече адвокати, както и да се увеличи капацитетът ѝ за провеждане на обучения.

Очакванията са дейностите да започнат след края на летния сезон и на семинарите, през есента на 2019 г. За целта в бюджета са предвидени 662 000 лв. Като се очаква още толкова да бъдат отпуснати в бюджета за 2020 г. Възможно е и колегията да получи безлихвен заем от Висшия адвокатски съвет.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:04
Гост

­­­Г­о­р­­е­­­щ­­­и­­ ­­м­­­о­­м­и­­ч­­е­­­т­­а­­­ ­­­в­и­ ­­о­­­ч­­а­­­к­в­а­т ­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?20941

Кольо
Кольо
24 януари 2019 12:00
Гост

Напълно излишни и неоправдани разходи.

Колега
Колега
24 януари 2019 11:57
Гост

Много добре, че ще започнат ремонт на станцията в Лозенец. И ние имаме там. Мястото е спокойно, а и почивката излиза много евтино.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2019 11:54
Гост

Как пък само адвокатите имат вечни проблеми с неточното отчитане в системата? Аз си ги внасям на каса и веднага ми идва SMS, че сумата е получена.

Анонимен
Анонимен
24 януари 2019 11:51
Гост

ПОС терминалите ще бъдат голямо улеснение за нас. Още повече, че ще са на удобно място.