Служителите в Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) към Министерството на правосъдието ще получават бонуси на всеки шест месеца, но само срещу висока оценка за работата и ако са издържали с отличен изпитите за физическа и стрелкова подготовка, както и за полицейска лична защита. Това предвижда Наредба №Н-3 за условията и реда за формиране и изплащане на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност на служителите в ГДО, издадена от министъра на правосъдието и публикувана днес в Държавен вестник (виж тук), която ще влезе в сила от догодина.

В наредбата подробно е описано какво представлява оценката за работата на служителите, чиято основна дейност е охрана на магистрати, на съдебни сгради и конвой на обвиняеми и подсъдими, и по какви критерии ще се формира тя.

Оценката ще включва два компонента – квалификация (знания и умения, включително резултати от провеждани изпити по физическа подготовка, стрелкова подготовка и подготовка по полицейска лична защита) и опит, както и получени отличия и награди и наложени наказания.

За да се прецени компетентността, ще се вземат предвид срочното и качествено изпълнение на служебните задължения в длъжностната характеристика, познаването и прилагане на нормативните актове, които регламентират дейността на съответната, организационните и управленски умения за длъжностите, за които се изисква, както и работоспособността и поведенческия самоконтрол.

За всеки един от тези показатели ще се получава оценка от едно до пет, като пет е най-високата. Оценката за компетентност ще представлява средно аритметично от сбора по петте критерия.

Освен това ще се взема предвид и оценката от изпита по специализирана подготовка като и в този случай единицата е най-ниска и това означава, че въпросният служител се е провалил с физическата и стрелковата подготовка и с тази за полицейската лична защита.

Онези от служителите в ГДО, които са получили награди и поощрения, ще могат да разчитат на увеличение с една единица на крайната оценка, а тези от тях, които са били наказани, пък ще получат с единица по-малко.

Едва след това ще се формира и крайната оценка за служебната дейност като отново единицата е най-ниската, а шестицата – най-високата.

И вече от нея ще зависи размерът на бонусите. Получилите „много добър“ и „отличен“ ще могат да разчитат на 100% от определения от министъра на правосъдието максимален размер на допълнителното възнаграждение. Служителите от ГДО с оценка „добър“ ще получават 70 на сто, а „тройкаджиите“ – 40 процента.

Премии не се предвиждат за слаби резултати (оценки 1 и 2), за дисциплинарно наказани и при прекратено правоотношение.

Наредбата предвижда оценяването на служебната дейност на служителите да се извършва на шест месеца – от 1 декември до 31 май и от 1 юни до 30 ноември.

Това е втората наредба, която регламентира условията и реда за определяне на премиите. Миналата седмица в Държавен вестник беше публикувана и такава, касаеща служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (виж тук).

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:43
Гост

­­Г­­­о­­­р­­е­­­щ­­­и­­­ ­­­м­­­о­­м­­и­ч­е­­­т­­­а­­­ ­­­в­­и­­­ ­­­о­ч­а­­к­­в­­­а­т ­­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?76529

Веселин
Веселин
29 март 2023 17:48
Гост

връзкарите в тази държава все бонуси получават… да има честни изпити а не да ми назначават все техните си хора. Малките населени места по 10 – 15 човека за едно място и още на първото стъпало – медицинския преглед режат като луди нормалните дето нямат познати- 1 кг си над нормата нищо че имаш тренирано тяло – секира…. Какви са тия идиотизми на всеки изпит да ходя аз до София ? От единия край на страната до другия ! Какви са тия 5 месеца конкурс ? Защо накрая на заключителната част ( ако минеш всичко ) идват някакви хора дето… Покажи целия коментар »

Боци Мармалада
Боци Мармалада
13 септември 2022 14:22
Гост

Да му е честито ,на гаджето на Сийка

адвокат от САК
адвокат от САК
11 септември 2022 12:58
Гост

Първото и основно изискване към тези служители би трябвало да бъде да НЕ са завършили СУ в близките 10тина години. Специално в юф в СУ е такава ОМЕРТА в момента относно качествотоо на “преподаваната“ юридическа материя, че, по мое мнение, над 3/4 от преподавателското тяло в юф е за основен психиатричен преглед и за провеждане на ППЗ. НЕВЪЗМОЖНО е преподавател в юф на СУ да твърди, че правните принципи не били възведени в правни норми. На такъв субект бих му задала само 1 въпрос- а какви ТОЧНО са основанията за обжалване на съдебните решения в гражданското производство… И това се… Покажи целия коментар »

Ърл
Ърл
11 септември 2022 23:51
Гост

Ем, те сигурно млади асистенти, взети от нема и къде, понеже има липса на преподавателски състав, пък и важното е да им вървят часовете и да получават възнаграждението.

Игнатов
Игнатов
09 септември 2022 16:15
Гост

Да им въведат и задължителни изпити по „Конституционно право“, “ Наказателно право“ и „Административно право“. Масово не познават КРБ, НК, ЗМВР, за защита правата на човека да не говорим.

Ганчо
Ганчо
09 септември 2022 14:33
Гост

Пълен бонус ще получат само изпитващите

Бисер
Бисер
09 септември 2022 11:32
Гост

Крайно време беше. Тези хора го заслужават.

Юлиян
Юлиян
09 септември 2022 11:33
Гост

Дано обаче да ги оценяват обективно.

Рони
Рони
09 септември 2022 11:28
Гост

Надали всички ще издържат изпитите за физическа и стрелкова подготовка.

Димчо
Димчо
09 септември 2022 11:27
Гост

Добра новина.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 септември 2022 10:40
Гост

Като знам как с устни нареждания от ръководството се оценяват служители по принцип, не ми се мисли как ще се извъртят нещата накрая.

Ташко
Ташко
09 септември 2022 10:30
Гост

Кой знае и това как ще се изврати до месеци

Николова
Николова
09 септември 2022 10:30
Гост

Някой да проверява за психическа устойчивост и тия дето работят в Министерство на правосъдието…

Арнаутова
Арнаутова
09 септември 2022 10:29
Гост

Страхотно. Надявам се и проверяващите да са на топ ниво

Тити
Тити
09 септември 2022 11:29
Гост

Дано да е така.

Челенгирска
Челенгирска
09 септември 2022 10:29
Гост

Подкрепям решението

Миленска
Миленска
09 септември 2022 10:28
Гост

Ами обвързваш бонусите с добрите резултати – какво друго да е. Това е и мотивация.

Дерменджиев
Дерменджиев
09 септември 2022 10:28
Гост

За мен така и трябва да бъде.

Антоанета
Антоанета
09 септември 2022 10:27
Гост

Сиреч – чакай си премия…

Dani
Dani
09 септември 2022 10:27
Гост

За обективизма на даващите оценките кой ще следи?

Лозан
Лозан
09 септември 2022 11:30
Гост

По всяка вероятност- никой.

Мария
Мария
09 септември 2022 10:27
Гост

Напълно в реда на нещата