След 19 неуспешни процедури и над „шест години безвластие“ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет най-накрая успя да избере председател на районния съд във Велинград. Единодушно днес кадровиците подкрепиха Лилия Терзиева – съдия от РС-Пещера, за този пост.

Районният съд във Велинград стои без ръководител от септември 2014 г. В множеството открити от СК на ВСС процедури нямаше кандидати. През 2018 г. се появиха двама – прокурор и съдия от Велинград, но представянето им беше прието за крайно неубедително и колегията не подкрепи нито един от тях. Така откриването на неуспешни процедури продължи до лятото на тази година, когато се кандидатира Лилия Терзиева. Тя от две години е командирована в РС-Велинград и вече познава работата му.

Самата Терзиева е позната на Съдийската колегия, но покрай друг казус. Историята започва през 2016 г., когато председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов я командирова от РС-Пещера в СРС заради голямата му натовареност.

Две години по-късно в СК на ВСС постъпват писма от шефовете на съда в Пещера и на окръжния съд в Пазарджик, с които настояват да бъде прекратена командировката на Терзиева. Основният аргумент, който изтъкват, е, че за 2017 г. един съдия в Пещера средно на месец е гледал 77 дела, което е дори повече от СРС.

Същевременно в кадровия орган пристигна и становище на председателя на Софийския районен съд и на негови колеги, които казват, че командироването е жизнено важно за този съд заради големия брой дела там.

Въпросът беше разгледан от Съдийската колегия през септември 2018 г. Тогава имаше спорове между кадровиците дали не трябва първо да се приемат правила по прилагането на новата разпоредба на чл. 30, ал. 5, т. 18 от Закона за съдебната власт. Според нея СК може да отмени заповед за командироване в две хипотези – нарушения в условията и реда за издаването ѝ или при възникнала необходимост за кадрово обезпечаване на съда, от който магистратът е командирован.

Мнозинството реши, че няма нужда от правила, защото текстът на закона е ясен. А при вземането на решение трябва да се съобразят две основни неща – натовареността и становищата на председателите на изпращащия и приемащия съд.

Тогава кадровиците изтъкнаха, че през 2017 г. в районния съд в Пещера са работили двама съдии, които са много натоварени. Заради това решиха да отменят заповедта за командироване съдия Терзиева, за да помогне тя на колегите си от Пещера. А там междувременно съдиите вече били трима.

Лилия Терзиева обаче обжалва решението на Съдийската колегия. Но ВАС отхвърли жалбата ѝ. Същевременно само месец, след като бе върната в Пещера, шефът на ОС-Пазарджик я командирова във Велинград.

Заради тази сага, днес председателят на ВАС Георги Чолаков я попита дали поема ангажимента да изкара докрай мандата си като шеф, а не използва възможността след година, две да подаде оставка и да се възползва от кариерния бонус, за да бъде преместена в СРС. Става дума за чл. 169, ал. 5 от Закона за съдебната власт, според който при прекратяване на мандата на ръководител, той се връща на заеманата преди избора или на равна по степен длъжност.

Терзиева отговори: „Уверявам ви, че няма да се възползвам от тази законова възможност“. И обеща да изкара мандата си, ако бъде избрана.

Аз ще я подкрепя. Колебанието ми бе съдия Терзиева да не се възползва от доверието ни и да се прехвърли в СРС. Но ще се доверя на нейното джентълменско обещание. Освен това с избора ѝ ще се реши въпросът с 6-годишното безвластие в районния съд във Велинград“, заяви Драгомир Кояджиков.

Даниела Марчева също заяви, че ще гласува „за“. Като и тя акцентира върху проблемите, които от шест години среща Съдийската колегия с избора за шеф на този съд. „Радвам се, че съдия Терзиева се е съгласила да участва в процедурата, защото проблемът там стои отдавна“, каза Марчева.

Красимир Шекерджиев каза, че ще я подкрепи, защото намира, че съдия Терзиева е в достатъчна степен мотивирана да се справи със задачата председател.

Аз също ще я подкрепя. Дълга сага, шест години ние не може да изберем председател. Освен че притежава необходимите качества, аз чух отговора, че поема ангажимент да изкара мандата си. Ако обаче реши да се възползва от кариерния бонус преди това, още от сега заявявам, че ще гласувам против“, посочи на свой ред шефът на ВАС Георги Чолаков. Добави, че се доверява и на преценката на дългогодишния съдия в РС-Велинград Наташа Даскалова, която е подкрепила Лилия Терзиева на проведеното общо събрание.

И Атанаска Дишева се изказа в подкрепа на кандидатурата на Терзиева като уточни, че останала с много добри лични впечатления от представянето ѝ.

Поясни обаче, че е останала доволна и от изказването на Чолаков за виждането му за използването на кариерния бонус при преждевременното прекратяване на мандатите на председатели на съдилища.

Така след 6 години районният съд във Велинград най-сетне си има председател.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:22
Гост

­­Г­­о­­р­­­е­щ­­и­ ­­м­­о­м­­­и­­ч­е­­­т­­­а­­ ­­­в­­и­­ ­­о­­ч­а­к­­­в­­а­­­т ­­­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?48621

Рачинска
Рачинска
13 октомври 2020 12:28
Гост

а аз как мога да се кандидатирам следващия път, едва ли ще е тежка работата, а париците ми трябват

Кирилов
Кирилов
13 октомври 2020 12:25
Гост

Шекерджиев пък много е мнителен относно кариерния й бонус.

Геро
Геро
13 октомври 2020 12:24
Гост

Поздравения за съдия Лилия Терзиева! Успех в бъдещето й поприще.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 12:21
Гост

Районен съд без предцедател! Това е недопустимо.

Лозан
Лозан
13 октомври 2020 12:22
Гост

При това толкова дълго време.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 12:20
Гост

Така ще е, след като все още не може се разреши кадровият проблем в СРС.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 12:17
Гост

Най-накрая да приключи тази сага.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 11:46
Гост

Радвам се, че най-после тоя казус се разреши. Бая време в града се коментираше нелепата ситуация

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 11:46
Гост

Абе защо сякаш управляващите каквото и да било в тая страна не помагат на хората под тях, а по-скоро сякаш им пречат да си вършат работата

Димитрова
Димитрова
13 октомври 2020 11:45
Гост

Панов значи тогава е объркал нещата. Хубаво, че се нагласиха сега работите

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 11:44
Гост

Ами 77 дела на месец са УЖАСНО много. Извинете

Димитрова
Димитрова
13 октомври 2020 11:45
Гост

Да и аз не разбирам каква е тази организация, но това е ужасно много наистина

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 11:44
Гост

От Лозан Панов какво може да очаква човек? Нищо смислено.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 11:44
Гост

Браво. Успех в такъв случай.

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 11:42
Гост

То безмислено бе. Те щом толкова време са карали без такъв, са се научили и без него да функционират

Анонимен
Анонимен
13 октомври 2020 11:42
Гост

Как може толкова много опити ?