Задължителното носене на предпазни маски и други средства като шалове, кърпи и т.н. отпада от днес. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Тя е издадена след среща на правителството с Националния оперативен щаб, на която са били обсъдени противоепидемичните мерки във връзка с разпространението на COVID-19.

В заповедта се посочва: „Всички лица, които се намират на открити обществени места ( в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“.

Остава задължителното носене на маски на закрити места.

От 3 май природен парк „Витоша“ пък ще бъде отворен за разходки. Това обяви на свой ред столичният кмет Йоданка Фандъкова в страницата си във Фейсбук. Тя също е присъствала на срещата в Министерския съвет и отмяната на тази мярка е била обсъдена с щаба.

Коментирана и била организацията за отваряне на природните паркове и създаването на такава за излети в планините.

Разходките в планината обаче ще са строго регламентирани. Между 11 и 14 часа ще са затворени за автомобили пътищата от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите.

За да не допускаме събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка имаме готовност да възстановим движението на градските автобусни линии до Витоша. Хижите остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство“, уточнява Фандъкова.

И още – от неделя ще се премахнат лентите в големите паркове, но столичани ще трябва да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка. Остава забраната за сядане на пейките и използването на детските и спортни съоръжения.

По-рано днес председателят на щаба Венцислав Мутафчийски заяви, че вероятно след 13 май, когато се очаква да приключи извънредното положение, на открити места няма да се носят предпазни средства. Той обяви, че очакванията са вече за преминаване на пика на заразените и постепенно освобождаване на ограничителните мерки.

Венцислав Мутафчийски каза още, че активно са обсъждали дали задължителното носене на маски да се запази и общото им становище е, че на откритите пространства няма нужда да се ходи с маски, а задължението да остане само за закрити места – градски транспорт, аптеки, магазини др.

„Затова вземахме тези мерки, за да отложим пика, за да може на открито да се свалят маските. Мисля, че го направихме. Ако кажеш в мрака на февруари или март месец: махайте маските, за да ни обичате, е груба грешка. Но сега маските на открито сериозно обмисляме да се махнат. Чакахме да се стопли времето и слънцето да трепе вируса навън и да се повишат знанията за лечението“, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Генерал Мутафчийски пък обясни, че България вече върви към „плато“ на пика на заразяване с коронавирус. За последното денонощие новите случаи са 53, но при 1302 изследвания. Общият брой на заразените вече е 1559, а направените тестове са 46 510.

„Вървим към плато на този пик. Виждате, че има устойчивост на обявяваните нови случаи, въпреки че много активно търсим и много стратегически тестваме. Към 10-13 май чак такъв голям брой случаи не ми се струват вероятни, но знае ли човек“, каза шефът на щаба и добави, че вече се пристъпва към постепенно освобождаване на мерките.

54
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
The Grey Knight
The Grey Knight
01 май 2020 17:10
Гост

Лека полека простотиите на тиквата се отменят. Поне ще махнем тези парцали от лицата си. Е, всъщност моя го ползвах за лигавник главно, но пак е успех.

Шалимар
Шалимар
01 май 2020 16:58
Гост

Демокрацията в България от 25 години не може да дойде. Вече няма как да дойде, дори и на теория и по учебник.

Анонимен
Анонимен
01 май 2020 18:35
Гост

Каква демокрация??? Всички сте болни психопати… хората се опитват да ни опазят.. не мисля че става въпрос за нещо на държавно ниво, а на световно! Заболелите са 1500 точно защото имаше тези мерки. Ако се потрудите да си седнете на гъза и да прочетете в интернет сатистики на други държави с този вирус може би има една ясна разлика в цифрите. А пък и ако сте от онези дето твърдят че обикновеният грип взима повече жерти, ами прочетете отново. Демокрация! Ха! като че ли всички хора имат акъл и могат да преценят сами за себе си какво да правят. Не… Покажи целия коментар »

Шалимар
Шалимар
01 май 2020 16:56
Гост

А приложем ли института на по благоприятния закон, т.е. чл.3, ал.2 от ЗАНН, и да отпадне асминистративно наказателната отговорнаст за всички които имат съставени АУАН за неносене на маска

Стария бор
Стария бор
01 май 2020 19:57
Гост

Да, всички образувани преписки и състаени АУАН за неносене на маски, следва да се анулират. Налице е отпадане на отговорността

адвокат
адвокат
01 май 2020 21:02
Гост

КОГА е налице „отпадане на отговорността“- по време на действие на ОАА на министъра на здравеопазването или след новата му заповед от 01.05 2020, с която се изменя предходната заповед и отпада изискването за носене на маски на открити обществени места? Ако знаете как лъсва фактът, че не сте юрист:) Въпросът е защо си тикате гагата в юридическите неща, от които не разбирате абсолютно нищо, но с апломб и с нахалството на „крайна инстанция“ се произнасяте абсолютно категорично-
ще рече човек, че сте академик по юридически науки…

Академик
Академик
01 май 2020 21:12
Гост

Колега вие сте също никакъв юрист. ЗАНН е категоричен с разпоредбата на чл.3, Ал. 2. Не ми се прави на голяма работа. Всички АНД, който са образувани, подлежат на прекратяване.

адвокат
адвокат
01 май 2020 21:20
Гост

ЗАНН Чл. 3. (1) За всяко административно нарушение се прилага нормативният акт, който е бил в сила по време на извършването му.
(2) Ако до влизане в сила на наказателното постановление последват различни нормативни разпоредби, прилага се онази от тях, която е по-благоприятна за нарушителя.
А ако наказателното постановление вече е влязло в сила:) Седнете си- двойка 🙂

Шалимар
Шалимар
01 май 2020 22:51
Гост

Говори се за АНП преписки, т.е. все още висящи, не за влязло в сила наказателно постановление. Айде не се прави на много умен адвокате. Явно си с купена диплома.

адвокат
адвокат
01 май 2020 23:10
Гост

Аааа- сега вече признахте, че съм адвокат,м, само дето дипломата ми била „купена“- по Вашите твърдения:) Още малко, и ще признаете и други неща- напр. правоприлагането на чл.64 от ЗАНН:) Що се отнася до АНД, от къде сте сигурен, че абсолютно всички нарушители с връчено НП в периода на действие на заповедите на министъра, са обжалвали НП пред съда, ерго- на всички нарушители са образувани АНД, и следователно, всички съставени АУАН за неносене на маски, следвало да отпаднат на осн. чл.3 ал.2 от ЗАНН- дори и онези, чиито НП не са обжалвани в съда и са влезли в законна сила?

Анонимен
Анонимен
01 май 2020 15:50
Гост

Мерките отпадат, както и бяха въведени – без информация, без основание, без резултат и без никакъв смисъл. Къде са данните за „пандемия“? 1500 заразени, това ли е пандемия? Къде са смъртните случаи? 300 000 българи си изгубиха работата, заради необосновани действия на правителството. Десетки хиляди българия бяха глобени за неспазване на абсурдни, незаконосъобразни и неефективни мерки. А сега мерките отпадат, въпреки нарастването на броя заразени?! Някои бизнес сектори прогнозират възстановяване от изкуствено съзадената криза след 5 години. Правителството си играе с нас, сякаш сме деца. Кой ще поеме отговорност? КОЙ ЩЕ ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ?!

въпрос
въпрос
01 май 2020 15:30
Гост

Ще се намери ли ентусиаст да оспори тази заворед в съда?

Анонимен
Анонимен
01 май 2020 15:30
Гост

Избързват много. Знаем със сигурност за заболелите, които са подложени на изследвания, а колко ли болни се разхождат по улиците.

Анонимен
Анонимен
01 май 2020 15:30
Гост

Напълно съгласен. Трябваше да се изчака още.

съвет
съвет
01 май 2020 15:35
Гост

Оспори заповедта в съда. Твое право е.

Горки
Горки
01 май 2020 15:55
Гост

Може да прочетеш за Стокхолмския синдром . Всъщност партията и правителството положиха големи усилия да зомбират хората и да ги плашат с глупости ….Чудно как ще убедят някои от тях да се върнат на работа . Едно 10 % от хората ще се барикадират вкъщи и ще трябва да ги прибират по лудниците поради паник атаки и да ги тъпчат с успокоителни . На други пък ще им хареса да не работят и тежко на семействата им !

адвокат
адвокат
01 май 2020 16:13
Гост

„…Едно 10 % от хората ще се барикадират вкъщи и ще трябва да ги прибират по лудниците …“Нима? Някои работят хоум офис още преди пандемията, в КТ има разпоредби за работа от къщи, както и за работа от дистанция- мислите ли, че тези хора са с лабилна психика и ще ги събори социалната дистанция? Някакси винаги се генерализира, вместо всеки нискообразован да гледа света само от своята камбанарийка, но и да признава правото на различния от него да гледа света съответно само от другата камбанарийка.

Горки
Горки
01 май 2020 16:37
Гост

Че кой говори за „Хоум-офис“ ? Думата е за тези , които трябва да се върнат в офиса , магазина , да обслужват пряко клиенти и пр. Има хора , които са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАПЛАШЕНИ – кой за себе си , кой за близките си . Който е създал медийното „чудовище-ковид“ сега да му сърба попарата . С брифинги по 2 часа всеки ден нито ще нахранят гладните , нито ще компенсират безработните и сриналите се бизнеси …Идиоти !

адвокат
адвокат
01 май 2020 16:42
Гост

“….Има хора , които са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НАПЛАШЕНИ …“ И СА ПРАВИ, защото ВСЕКИ клиент МОЖЕ да е вирусоносител- от бебето на 1 месец, до възрастният човек на 90+ години.Вие не разбрахте ли, че вече е доказано, че първите 5 до 7 дни от заразяването протичат БЕЗ НИКАКВИ СИМПТОМИ и точно в този инкубационен период заразаносителите са най- контагиозни- т.е. могат да предадат причинителят на ковид-19 на най- много хора предимно чрез говор, кашляне и кихане? Лично Вие как ще се опазите от заразяване, ако не спазвате поне 3 метра разстояние от клиентите, ако не носите маска ффп3 и ръкавици?

Анонимен
Анонимен
01 май 2020 15:27
Гост

Тамън Витоша си почина от кретените, които я замърсяват, тези пак ще ги пускат да щъкат.

Анонимен
Анонимен
01 май 2020 15:19
Гост

Не виждам качествен аргумент за това маските да отпаднат.

Анонимен
Анонимен
01 май 2020 15:20
Гост

Вече не мога да разбера Ананиев с неговите заповеди. Издава, отменя…

съвет
съвет
01 май 2020 15:29
Гост

Твое право е да оспориш тази заповед в съда.

адвокат
адвокат
01 май 2020 14:09
Гост

Мерките могат да се оспорват само от лица, които си нямат и понятие от вирусология, микробиология и имунология-т.е. 100 процента от нискообразованите лица със средно и основно образование. ЛПС пазят от заразяване с ковид-19. Ще продължим да носим респиратори ФФП3 навсякъде, където има други хора.Маските опазиха- за сега – моето семейство, така, че- нямам никакви съмнения относно ефективността им.

П. П.
П. П.
05 юни 2020 21:01
Гост

Това не е достатъчен довод. Това, че семейството ви не се е заразило не очначава, че е следствие на носенете на маски. Възможно е до сега да не е комуникирало със заразен. Дали през маската ще преминат 10% от вирусите и няма да се заразите е все едно да оспорвате факта, че ако марлята пропуска само 10 процента от риванола и я докоснете до дрехите няма да се изцапате. Дали ще преминат ‘2 или 5 вируса’ все ще сте заразен.

Криси
Криси
01 май 2020 12:23
Гост

С течение на времето маските падат – в буквален и преносен смисъл. Все повече лъсват неадекватните и хаотични действия и на правителство, и на щаб, и на здравни власти и на НС

Горки
Горки
01 май 2020 15:11
Гост

Човек трябва да слуша най-вече здравия разум и да е ПРОСВЕТЕН . Ако си живял 40 , 50 или 60 години и си минал през какво ли не , интересувал си се от медицина и от хигиена , няма причина да вярваш на някой – макар и с титли и положение – който ти твърди очевидни лъжи . Иначе почваш да си внушаваш , че парцала на муцуната много ти помага , почваш да пиеш белина или да си въобразяваш , че вируси те дебнат зад всеки ъгъл напр.чакат зад някое дърво да ти се заврат в устата докато се… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
01 май 2020 15:18
Гост

“….интересувал си се от медицина и от хигиена…“ От кога е налице 100% съвпадение между интересът на едно ФЛ към медицината, и завършената ОКС – бакалавър или магистър по медицина от същото ФЛ. В мой коментар „адвокат 01 май 2020 14:31 “ под „останалите“ визирам точно лицата с Ваешият манталитет, за които „интерес към една наука/медицина/“ е еднакво със завършена ОКС по същата наука/медицина/. И да Ви „“светна“- вирусът ВЛИЗА ЧРЕЗ УСТАТА, ОЧИТЕ И НОСА- и товае доказан медицински факт. Интересно как ще го оборите- с простото отричане на обективното му съществуване /като всички необразовани хора/ или по някакъв друг… Покажи целия коментар »

Горки
Горки
01 май 2020 15:50
Гост

Ами попитай проф.Кантарджиев – на директен въпрос дали ковид е по-заразен от грипа той – по изключение – не пожела да си плюе на сурата и призна , че ковид е по-малко заразен . Всеки подобен вирус влиза през носа , очите и устата , въпросът е при какви обстоятелства , колко близо трябва да си до съответния човек , колко вируси и как за погълнеш и пр….Аз години наред съм слушал и Кунчев , и Кантарджиев да обясняват как носенето на маски на открито не е необходимо. Е , сега се извъртяха и по този въпрос . А и… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
01 май 2020 16:01
Гост

„…Аз години наред съм слушал и Кунчев , и Кантарджиев да обясняват как носенето на маски на открито не е необходимо. …“ Аз пък учих от учебниците по медицина, че носенето на ЛПС може да е животоспасяващо. Предходното ми ОКС е лекар без специалност, юридическото ми образование е втората ми магистратура. Така, че- на кого да вярвам- на учебниците, по които учих и полагах семестриални изпити, или на Вашите твърдения? „…. А и какво значи маска или шал без да има изисквания към тях . …“Изисквания има, но трябва да има и правосубектно ФЛ, което да ги чете- Указания на… Покажи целия коментар »

Горки
Горки
01 май 2020 16:19
Гост

Нито си адвокат , нито си лекар – личи по правописните грешки и абсолютната неграмотност . Ако беше „адвокат“ щеше да си чел заповедта на Ананиев , а в нея няма изисквания към маските . А пък какви изисквания да има …..към шаловете . Смешки ! Завършил си „школо“ за тролове към „Пеевски академия“…

адвокат
адвокат
01 май 2020 16:28
Гост

В заповедта няма изисквания към маските, но след като има съмнения относно вида на маските, предпазващи от ковид-19 , всеки средноинтелигентен човек си задава въпроси, като най- елементарният от тях е – дали тази маска, която притежава, ще го предпази и ако не, коя точно е маската, която поне 98 процента ще го предпази…Както се казва- помогни си сам, за да ти помогне и господ/ щото някои само на господ се надявате/. Претендирате, че имате интерес към медицината, че сте слушали с ГОДИНИ 2ма от членовете на щаба, а не си задавате основен въпрос, който би Ви помогнал да се… Покажи целия коментар »

Горки
Горки
01 май 2020 16:49
Гост

Май бъркаш компютрите с компоти , но това е нормално за човек с предполагаемо основно образование . Не е въпроса кой какво иска или не иска да носи , а каква заповед е издадена . Заповедта не изисква сертифицирани маски и шалове /???????/ , въобще няма никакви изисквания , което априори я прави ИДИОТСКА И МАЛОУМНА. Сертифицирана маска никой обикновен човек не знае коя е и дали въобще има такива обществено достъпни т.е. заповедта няма как да се приложи . Следователно заповедта е ПЪЛЕН ПРОИЗВОЛ и МАТИРИАЛИЗИРАНА ГЛУПОСТ . Възлага се тежест без никакъв смисъл , включително и без проучване… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
01 май 2020 16:59
Гост

„…. Не е въпроса кой какво иска или не иска да носи , а каква заповед е издадена . …“ Ха- как ли пък не безплатно ще обсъждам юридическата страна на въпроса с едно нискообразовано лице, което разчитало за специализирани медицински и юридически знания само на….“здравия разум и да е ПРОСВЕТЕН“, но не и на получените специализирани знания от следването в университет…Като не Ви харесва заповедта, да бпхте я оспорили в съда, но и това не Ви се ще, защото си има цена на адвокатския труд, която Вие не желаете да заплатите, нали:) Необразованите винаги искате всяко инфо смляно и… Покажи целия коментар »

Горки
Горки
01 май 2020 19:40
Гост

Какъв „адвокат“ си – ако имаш средно образование пак е добре , а той с претенции и за медицинско образование . Щял да обсъжда…… „юридическата страна“ – никой юрист не се изразява по този начин , иначе му се смеят в съда . Аз когато съм обжалвал актове на министри и на МС ти си сричал буквите . Безработно журналистче , нищо повече . По-добре ковид , отколкото да си взема такъв форумен „адвокат“ :))))

Горки
Горки
01 май 2020 11:40
Гост

А къде е прочутия „пик“ – бил той Великденски , Първомайски ? Настъпи ли „адът“ или още да го чакаме ? Време е Мутайфчийски и сие да признаят , че през цялото време ЛЪЖЕХА БЕЗОБРАЗНО за някакви „пикове“ , за необходимост от маски на „публични места“ , за това , че спортът на открито е „опасен“ , че парковете и Витоша са опасни и трябва да се заграждат с ленти и железни прегради . За хирургът-обучаващ се – за вирусолог не знам , но Кантарджийски и Кунчев през цялото време са знаели , че прилагаме БЕЗУМНА ПОЛИЦЕЙЩИНА и третираме хората… Покажи целия коментар »

BiL
BiL
01 май 2020 12:35
Гост

Горки, пий си хапчетата, моля, много си изнервен.
После иди на някой сайт с графики и виж, че има покачване на случаите след 20-и април.
Пик значи това – най-висока точка.
Пикът е относително малък – 70-90 нови случая на ден.
Това е и целта на предпазните мерки. Те се приемат, за да няма твърде висока заболеваемост.
Логическо мислене е това, при което оценяваш резултата (сравнително ниската заболеваемост), като отчиташ причините (мерките). Но няма особено ефективни хапчета, които да ти помогнат да го развиеш.

Горки
Горки
01 май 2020 14:52
Гост

Факт е , че съм изнервен . Но това е поради ПАНИКАТА , която Ананиев , Мутафчийски и сие се опитват да налагат и поради абсолютната ГЛУПОСТ на част от мерките , която става все по-явна и ме дразни много . Аз може да намеря „хапчета“ и да се успокоя , но за поумняване няма хапчета , а на теб ти трябват. За какъв „пик“ говорим при увеличаване с 20-30 случая на ден ? Това е смехотворно и е в рамките на статистическата грешка при 7 млн население . А и причината за „пика“ е , че почнаха да правят… Покажи целия коментар »

възмутен
възмутен
01 май 2020 10:29
Гост

Не само носенето на маски на открито, но и забраната за разходки в планините е безумие. В други страни нямаше такава забрана, но при нас всичко на юруш се прави, без да се мисли

до възмутения
до възмутения
01 май 2020 15:33
Гост

Готово бе-я прочети има и заповед за облекчаване достъпа до планините-от днес. Други искания?

анонимен
анонимен
01 май 2020 10:25
Гост

Напоследък често се говори, че извънредното положение ще е до 13 май. Ама какво стана със закона, в който ще се включат мерките.

987
987
01 май 2020 10:27
Гост

И аз искам да видя това произведение на изкуството. Но май казаха, че ще го внесат следващата седмица.

адвокат
адвокат
01 май 2020 14:13
Гост

Ако бяхте юрист, щяхте да знаете, че не се говори, че извънредното положение ще е до 13 май, защото за крайният срок на извънредното положение си има решение на НС, което е задължително за изпълнение от всички физически, юридически лица и държавни органи.
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=147369

анонимен
анонимен
01 май 2020 10:24
Гост

Ще се диша!

анонимен
анонимен
01 май 2020 10:19
Гост

Носенето на маски на открито за мен беше излишно задължение. На улицата хората могат да спазят много по-лесно отстояние от 2 м и нямаше нужда да се носят маски

така е
така е
01 май 2020 10:21
Гост

Проблемът е в заповедите на Ананиев. Толкова се бърза да се издадат като въобще не се обмислят. Толкова са и общи, а много често и неясни, че объркват хората. Какво им пречеше да кажат, че маски ще се носят на закрити места, в градски транспорт, на пазарите, а по улиците няма нужда.

BiL
BiL
01 май 2020 12:39
Гост

Принципно си прав, но има едно „но“.
Носенето на маските като лигавници, пипането им с недезинфекцирани ръце и потенциалното омешване на чиста и мръсна страна ги компрометира като предпазно средство.
За да си сложиш маската при преминаване от открито в закрито пространство, трябва значи да имаш чисти ръце. После при обратно преминаване в открито, тази маска повече не е добре да се ползва преди изпиране. При свалянето ѝ ръцете отново трябва да се почистят.
Ако тези практически детайли не се изпълнят, по-добре да се стои с маска непрекъснато.

адвокат
адвокат
01 май 2020 14:31
Гост

До “BiL 01 май 2020 12:39 “ -Няма смисъл да им го разяснявате- оставете всеки да действа според собственото си незнание, да се зарази с ковид-19, да получи фиброза на белите дробове, изведнъж да се окаже, че има начален стадий на поне 1 съпътстващо хронифицирано заболяване и да оздравее след това без никакви нанесени поражения върху организма му. Хвърляте бисери на свинете. Знанието самО се пази- време е за селекция на умните и истински знаещите и на останалите, само, че – този път невежеството и самонадеяността на останалите може да им струва собственият им живот. И все пак- оставете ги… Покажи целия коментар »

The Grey Knight
The Grey Knight
01 май 2020 17:31
Гост

Ама и аз това казвам. Който е кекав да пълни трапа.

Анонимен
Анонимен
01 май 2020 10:01
Гост

С т. нар. здравни мерки, които зависят от щаба, никога ме съм имал проблем. Проблемът ми е Боко и неговите псевдо икономически мерки! 60 гнойни пъпки в продължение на 40 дни да му излизат

Анонимен
Анонимен
01 май 2020 15:23
Гост

По толкова на ден, или общо.

дон кихоте
дон кихоте
01 май 2020 9:58
Гост

Наските на открито изначално бяха глупост. Ако се приеме, че не си от идиотите, които обичат да се блъскат в другите докато вървят на улицата. Сега обаче с комшиите се заобикаляме от два метра като хвърляме боклука

Анонимен
Анонимен
01 май 2020 9:56
Гост

Браво! Най-после добра новина! Издушихме се!

анонимен
анонимен
01 май 2020 10:23
Гост

Като каза издушихме се, та се сетих за Борисов, който на някакво събитие постоянно си придърпваше маската, за да диша. Не е лесна царската корона, хихи.