След тълкувателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което на практика беше отворен кръгът от близки на починалия, които могат да търсят компенсация за морални вреди от неговата смърт, застрахователите обмислят въвеждането на лимити на обезщетенията по „Гражданска отговорност“. Коментира се таван от 40 000 лева.

Както „Лекс“ писа, през първия месец след постановяването му на 21 юни 2018 г. делата срещу застрахователи в Софийския градски съд са се увеличили двойно. Обезщетения за неимуществени вреди от смърт вече претендират братя, сестри, баби, дядовци и внуци и хора без родство с починалия, които твърдят, че изпитват болки и страдания от загубата. Масово новите искове са за случаи, при които най-близкият кръг от роднини вече е получил компенсация, но сега такава търсят по-далечни близки. Освен това повечето са за смърт на пътя през 2013 г. и са заведени малко преди да изтече петгодишната давност за претендиране на обезщетение. В тълкувателното решение ВКС постави изискване по-далечните родственици да получават компенсация за морални вреди при смърт по изключение, но все още не е ясно какви решения ще постановяват първоинстанционните съдилища.

„Какви обезщетения и на колко души ще присъждат съдилищата все още е една голяма въпросителна“, заяви главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) Нина Колчакова, към която „Лекс“ се обърна за коментар. „Това ни поставя в ситуация, при която работим с допускания. Комисията за финансов надзор, която следи никой застраховател да не изпадне в неплатежоспособност, отправи до всички застрахователи официално писмо, в което казва – дайте ни разчет какво ще правите оттук нататък, за да имате достатъчно средства да посрещнете нови искове“, обясни тя.

Отговорът вече се вижда на пазара и всички компании повишиха цената на „Гражданска отговорност“ средно с около 50 лв. „Като гледам какво е повишението, предполагам, че колегите са приели допускането, че съдът ще уважава минимално тези искове и ако го прави, ще е с някаква сума, която не е толкова колкото получават най-близките родственици. Това е едно повишение, което отговаря на заделяне на резерви за по-ниски обезщетения отколкото биха били за най-близките роднини“, каза Колчакова.

По думите ѝ в момента, в който се натрупа някаква съдебна практика, ще последва нова корекция на цените. „Тогава тя ще е въз основа не на допускания, а на някакви данни, които да покажем на КФН“, обясни тя.

Големият въпрос какво да се прави след тълкувателното решение на ВКС – дали да се увеличават още цените на „Гражданска отговорност“ или да се върви към въвеждане на лимити на обезщетенията, по всяка вероятност ще получи отговор през есента. „Този проблем засяга много различни слоеве на обществото и трябва да се вземе адекватно решение, защото всеки трябва да има застраховка „Гражданска отговорност“ и всеки трябва да може да си я позволи, доколкото ние сме социално общество. Не можем да лишим пенсионерите от възможността да си карат колата, просто защото застраховката им струва 400 лв., а пенсията им е 200 лв. В същото време застрахователите сме частен бизнес, който има акционери и не можем да продължаваме да дотираме цената на тази застраховка“, обясни Нина Колчакова.

И подчерта: „Обсъждаме лимитите като възможно решение на проблема. Просто в момента не ни хрумва друго възможно решение. Но сме в диалог с много институции – със съдиите, с парламента, Министерството на финансите, Комисията за финансов надзор“.

Как е в Европа

В момента застрахователите проучват как са уредени обезщетенията за неимуществени вреди при смърт в другите държави в Европа.

„България е една от страните с най-висока щетимост (голяма част от премийния приход се изплаща като обезщетения) по „Гражданска отговорност“ и една от причините е, че при нас се плащат едни от най-високите обезщетения за болки и страдания. „Гражданска отговорност“ покрива материални и нематериални щети, загуба на доход, болнични разходи, и болките и страданията на преживелите родственици. В България има много пътно-транспортни произшествия, много загинали на пътя – 700 човека на 7 млн. души население. Това го няма никъде в Европа, където загиналите са 10 пъти по-малко“, обясняват от асоциацията на застрахователите. Като посочват, че това се отразява на обезщетенията, които те изплащат, а от там и на цената на „Гражданска отговорност.

Средната сума, която се присъжда като обезщетение за болки и страдания при смърт в България е близо 100 000 лв. на близък, а има случаи, когато съдилищата определят и по-висок размер.

Проучването на европейските практики показва, че има държави, в които неимуществени вреди за болки и страдания въобще не се покриват от „Гражданска отговорност“. Така е например в Малта и Словакия. „В Германия до миналата година не са се покривали, но от тази година плащат между 3000-10 000 евро, в зависимост колко е близко лицето на починалия. Това е наложила съдебната практика“, обяснява Нина Колчакова.

В Австрия, чието население е съпоставимо с това на България, но стандартът на живот е много по-висок, обезщетенията за морални вреди при смърт са между 10 000 и 20 000 евро по преценка на съда. В Чехия също няма законов лимит, но съдилищата присъждат между 10 000 и 20 000 евро.

„В Дания в закона е въведен лимит на обезщетението от 100 000 крони, което е 13 400 евро“, казва Колчакова. Като посочва, че колегите ѝ от Франция са я информирали, че там съдилищата при смърт присъждат от 5000 до 30 000 евро.

В Белгия е изработена специална таблица. В нея според това какво е родството между починалия и претендиращия обезщетение и дали са живели заедно са определени различни лимити на обезщетението.

Според нея най-високо обезщетение – 24 000 евро, ще получи дете за смъртта на единствения си родител, с когото живее и след смъртта му остава пълен сирак. Ако му остава жив родител, обезщетението е най-много 15 000 евро. Толкова получава и родител при смъртта на детето си, както и съпругът за загубата на партньора си. Ако детето не е имало общо домакинство с починалата си майка или баща, сумата пада на 6000 евро. Братя и сестри получават най-много по 1800 евро, ако не живеят заедно. Ако споделят общо домакинство, компенсацията при смърт е 3000 евро.

Най-ниско обезщетение в Белгия за смърт получават баби, дядовци и внуци, които не живеят заедно – 1500 евро.

„Практиката е различна, според това каква е традицията и разбирането на обществото за справедливост. Нашето общество дава преимущество на ползата за един спрямо общото благо, т.е. сега всички плащаме много повече, за да получат единици много големи обезщетения. Явно нашето общество приема това за справедливо до един момент, в който ще започне да плаща цени, които не са посилни, защото на там водят тези високи обезщетения“, коментира Нина Колчакова.

По думите ѝ въвеждането на единна таблица за оценка на неимуществените щети, както са подходили в Белгия, би била от полза за всички. Тя обаче трябва да бъде разработена с участието на всички заинтересовани.

„Това ще е много по-справедливо. Сега обезщетенията варират дори според това дали решението е постановено от съд в София или в страната, което не отговаря на изискването за справедливост“, заяви главният секретар на АБЗ.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 август 2018 1:57
Гост

След като изгорях в Олимпик и прочетох коментарите дотук, стигнах до извода, че щом като се предвижда праг от 40 – 50000 обезщетение би било справедливо да се наложи и праг от 40 – 50 лв. на задължителната ГО.
Тогава биха останали 2 – 3 качествени застрахователни компании генериращи печалба, а народа ще е доволен. Който желае може да си прави Каско.
Всичко останало е максимум скубане на хората.

Анонимен
Анонимен
15 август 2018 13:18
Гост

Променете чл. 52 ЗЗД. Това е разрешението! Не може да се пише, че неимуществените вреди се обезщетяват по справедливост, а после ревете, че били големи като размери и поскъпвала гражданската отговорност. Това, което сега се случва е напълно естествено.

А като промените чл. 52 ЗЗД, тогава, ако искайте правилата за обезщетяване на неимуществени вреди, ги слагайте в таблици, колонки, каталози или каквото там намерите за удачно. Само, че ще има огромна съпротива и най-вероятно нищо няма да стане.

Анонимен
Анонимен
15 август 2018 8:24
Гост

Вдигнаха цената на гражданската отговорност; смениха подсъдността на делата – вече делата срещу ЗК ще се гледат по мястото на ПТП или по адрес на ищеца, а не в София, където размерът на присъжданите обезщетения е значително по-висок; дадоха право на по-широк кръг роднини да получават обезщетения, но го направиха така, че на никого да не дадат нищо; съдиите се отнасят към пострадалите и към техните адвокати като към престъпници…… сега и това!!! Ами да започнат пострадалите да плащат на ЗК не искат ли???? Защо не споменават, че за издръжка в Германия се плащат по 200 000 евро. В Чехия… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 август 2018 14:56
Гост

За съжаление доста голяма част от „пострадалите“ и особено техните адвокати наистина са ПРЕСТЪПНИЦИ. Затова ще я докараме дотам да се плаща по 10 000 лева „на калпак“ за умрял и това ще е . Въпросните адвокати прекалиха – то не бяха фалшиви епикризи , то не беше лъжливо освидетелстване от определени съдебни медици , то не беше рев и сополи по съдилищата колко „липсвал“ на цялата махала починалия алкохолик или крадец с 10 присъди. ВКС също има огромен принос – от 20 000 лева преди години „болките и страданията“ на опечалените гонят 200 000 – 300 000 лева. За… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 август 2018 22:26
Гост

Трябва да има дори не горен праг , а даже фиксирана сума – например, 40 000-50000 лева за много близък роднина. Ако има имуществени вреди – пропусната издръжка- нека ги доказва. Сега дават и за клошар и за академик еднакви обезщетения, а за циганин с 18 наследници – милион. Няма логика и не е справедливо.

Човек
Човек
14 август 2018 16:14
Гост

Сега всичко е в ръцете на съдиите – ако те отрежат претенциите на всякакви знайни и незнайни роднини, няма да има драма. А и ВКС ясно е указал при какви случаи трябва да се присъждат обезщетения и те са доста малко.

Фейсбук - "Обезщетение от застраховател"
Фейсбук - "Обезщетение от застраховател"
14 август 2018 16:11
Гост

Справедливо и правилно е решението на ВКС. Друг е въпросът как ще издържат застрахователите, и без това има такива, които са в „скрит фалит“ дори без да им се е наложило все още да платят на баба или дядо… А КФН както винаги спи…

Анонимен
Анонимен
14 август 2018 15:22
Гост

Мда… Само, че колегите застрахователи не казват, че в нормалните държави обезщетенията за смърт се фокусират върху пропуснатите ползи, а не върху моралните вреди и те възлизат на стотици хиляди евро. Все пак и стандарта е по – висок…

Минувач
Минувач
14 август 2018 15:01
Гост

Допада ми практиката в Белгия.

Възмутен
Възмутен
14 август 2018 15:00
Гост

Сега за 100 000 лева ще се проливат купища сълзи, ще се обясняват как са били в близки емоционални отношения и т.н.т. А братята роми ще са първа топка.

Застраховател
Застраховател
14 август 2018 14:56
Гост

ВКС освен, че се изложиха с решението и отвориха работа на колегите.

Анонимен
Анонимен
14 август 2018 14:51
Гост

Очакваше се да сложат горен праг на обезщетенията. Иначе на застрахователите няма да им излезе сметката.