Дали някой от висшите представители на властта е извършил данъчно престъпление покрай аферата „Апартаментгейт“ със закупуването на жилища на по-ниски цени, ще стане ясно след ревизиите на Националната агенция за приходите (НАП).

Това обяви днес главният прокурор Сотир Цацаров и поясни, че „затварянето“ на случая в антикорупционната комисия, която не откри конфликт на интереси при нито един от проверяваните политици, не обвързва прокуратурата. По думите му, единствената съпричастност на прокуратурата е, че когато е започнала проверката на бившия вече зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, сигнал е бил изпратен и до комисията за евентуален конфликт на интереси, какъвто тя в крайна сметка нe откри.

„Ние нямаме право да преценяваме такъв конфликт. Това може да го прави само комисията. Тя се произнесе по отношение на 10 или 11 лица. Но така или иначе, произнасянето на комисията, както и това дали има, или няма конфликт на интереси, не може да повлияе по някакъв начин на проверките на прокуратурата. Когато НАП приключи ревизиите и ги върне в прокуратурата, ще стане ясно има или няма престъпления и на първо място данъчни“, обясни Цацаров.

Той коментира и случая с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който също беше проверен за конфликт на интереси, след като беше изнесена информация, че съпругата му Елисавета Панова е купила жилище на ул. „Елемаг“ от фирма „Артекс“, чиито собственици станали кумове на Панови. По този повод тя обясни след това, че имотът е придобит от нея преди да сключи брак с шефа на ВКС, а той не познавал собствениците Весела и Пламен Мирянови преди това.

Комисията провери Панов в качеството му на член на Висшия съдебен съвет и заключи, че няма конфликт на интереси, въпреки че като председател на ВКС, компетентен да извърши тази проверка на Панов е само Инспекторатът към Висшия съдебен съвет. С решението си КПКОНПИ препрати материалите за проверка и от инспектората, като изиска да бъде уведомена за резултатите от нея.

Според главния прокурор обаче комисията не е компетентна изобщо да проверява Панов.

„В този случай, за да бъдем абсолютно коректни, трябва да кажем следното: всяко твърдение, че за останалите преписките били приключени, а пък за Панов били пратени на Инспектората, е пълна спекула. Пратена е на Инспектората, защото той е компетентен. КПОКОНПИ не е компетентна. Според мен и в Инспектората решението за г-н Панов ще бъде същото –няма конфликт на интереси“, заяви Цацаров.

Той коментира обсъждания в момента механизъм за контрол над тримата големи в съдебната система – председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, предложен от правосъдния министър Данаил Кирилов. Идеята е разследванията срещу тримата големи в съдебната система за умишлено престъпление от общ характер да започват след разрешение от Пленума на Висшия съдебен съвет, взето със 17 гласа „за“ и по искане на поне трима членове на съответната колегия. Самото разследване ще провежда прокурор от Специализираната прокуратура или от Софийската градска прокуратура, в зависимост от престъплението.

Цацаров каза днес, че тези правила в никакъв случай не се правят, за да бъде отстранен председателят на ВКС и това е „пълна и целенасочена измама“. По думите му, създадените правила пазят настоящия и който и да е друг председател на ВКС.

„Дайте да не спекулираме със страхове и с всичко друго. Кое е по-добро – сегашното положение, при което наказателно производство срещу председател на ВКС може да бъде образувано незабавно, без каквато и да е пречка, или положението, при което някой предлага правила, при които, за да стане това, трябва да ти дадат разрешение 17 души, две трети от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това се оказа един защитен механизъм срещу произвол“, обясни Цацаров и добави, че предложението на Данаил Кирилов може и да не е съвършено, но тепърва предстоят дебати.

„Дайте да не го разкъсваме. В крайна сметка, дискусиите ще дадат истината“, заключи главният прокурор.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Смешници
Смешници
27 юни 2019 10:39
Гост

Дори Цацаров не смее да каже нещо за Панов, при положение, че е очевидно, че го забъркаха в скандала нарочно и е ясно, че нищо незаконно няма да излезе за него.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2019 16:44
Гост

Цацаров май нещо се е объркал. КПКОНПИ направи проверка на Панов и изрично записа в решение, че няма конфликт на интереси. Може би главният прокурор не може да проумее, че КПКОНПИ въобще ще тръгне да извършва такава проверка, която е изцяло от компетентността на ИВСС.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2019 15:01
Гост

Създадените правила наистина не са срещу тримата големи. Те ще им пазят гърба. За това сега Цацаров е на страната на Панов-под един знаменател са след предложението на Кирилов.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2019 14:58
Гост

А Цецко милият с неговите апартаменти със сигурност е чист като сълза. Сигурно яко е пестил от банички.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2019 15:25
Гост

И Панов така. Само, че той няма толкова много.

Анонимен
Анонимен
26 юни 2019 14:57
Гост

След ревизиите на НАП се надявам истината да излезе наяве.