Антикорупционната комисия не откри конфликт на интереси при нито един от хората във високите етажи на властта, за които беше изнесена информация за изгодно купени апартаменти на ниски цени.

На 19 юни комисията е приключила 11 производства, които бяха образувани след „Апартаментгейт“. По седем от тях КПКОНПИ не е открила конфликт на интереси, а други 4 са прекратени.

Комисията не е открила нарушения при имотните сделки на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов, Николина Ангелкова, Ваня Колева и Красимир Първанов.

Сред проверяваните беше и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. За него беше изнесена информация, че съпругата му Елисавета Панова е купила жилище на ул. „Елемаг“ от фирма „Артекс“, чиито собственици станали кумове на Панов. По този повод тя обясни след това, че имотът е придобит от нея преди да сключи брак с шефа на ВКС, а той не познавал собствениците Весела и Пламен Мирянови преди това.

Комисията е извършила проверка за конфликт на интереси на Панов в качеството му на член на Висшия съдебен съвет и в крайна сметка не е открила данни той да е упражнил някакви правомощия в това си качеството при имотната сделка. В решението се казва, че апартаментът е закупен през 2013 г. от Елисавета Панова – преди Панов да е сключил брак с нея и преди да е станал председател на ВКС, респективно и член на ВСС.

Затова КПКОНПИ стига до извод, че Панов не е упражнил правомощия по служба в частен интерес – негов или на свързано с него лице. В сигнала срещу него имало и твърдения за нарушени изисквания за висок морал, поради което материалите са препратени на Инспектората към ВСС.

В разгара на „Апартаментгейт“ бяха изнесени данни за имотни сделки на лидера на НФСБ Валери Симеонов и Елена Йончева, Крум Зарков и Валери Жаблянов от БСП. Производствата по тях обаче са прекратени.

Йончева е депутат от 2017 г., а сигналът срещу нея беше, че семейството ѝ ползва 3 къщи за гости край Лозенец. В решението на комисията се казва, че къщите са изградени до 2012 г., когато Йончева не е заемала висша публична длъжност, за да бъде в конфликт на интереси. Идентичен е случаят с апартамента в София, който си е купил депутатът от БСП Крум Зарков преди 4 години.

По отношение на двата имота на Жабланов, за които е бил подаден сигнал, от КПКОНПИ казват, че те са закупени през 2002-2004 г. и няма на какво основание да бъде проверяван, тъй като и отмененият Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси действа от 2009 г.

Производството срещу Валери Симеонов пък е прекратено, защото са минали повече от 3 години от сделките, за които е подаден сигнал. Ставаше дума за имоти, закупени от управляваната от Симеонов телевизия „СКАТ“.

Проверката срещу бившия вече зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов започна, след като стана ясно, че миналата година се е сдобил с луксозен апартамент в кооперация на „Артекс“ срещу 627 евро на кв/м. За целта той е заменил два свои апартамента и доплатил 100 000 лева, а година по-рано е гласувал за промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които облагодетелстват „Артекс“ при строежа на небостъргача „Златен век“, който беше спрян след скандала. Преди да купи апартамента, Цветанов е изпратил и писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова, в което иска от нея да направи проверка на небостъргача и да му докладва резултатите.

След извършената проверка, КПКОНПИ е стигнала до извод, че Цветанов не е свързан със собствениците на „Артекс“, защото няма участие във фирмата. Относно съмненията, че бившият зам.-председател на ГЕРБ е могъл да упражни влияние, комисията пише, че за целта хората, на които е оказано влияние, трябва да са служебно подчинени на Цветанов, а случаят не бил такъв.

Цецка Цачева подаде оставка като правосъден министър, след като стана ясно, че със сестра си Ирина са купили от „Артекс“ апартамент от 198.7 кв. метра и гараж в новопостроена сграда на „Артекс“. Според документите по сделката имотът е купен на груб строеж по данъчна оценка, като стойността му е 138 000 евро, от които Цачева трябвало да плати 103 500 евро, а останалата сума –  сестра ѝ.

От КПКОНПИ опровергават изнесените информации, че цената на сделката е 670 евро на кв./м., като подчертават на няколко пъти в решението си, че апартаментът е купен „на зелено“. Изводът на комисията е, че Цачева не е била поставена в по-благоприятно положение от други купувачи, защото към общата цена трябва да се добави и цената за довършителни работи.

Така, от комисията изчисляват, че общата стойност на апартамента е 248 000 евро, което при площ от 233 кв./м. означава цена на квадратен метър от 1066 евро.

„При евентуални сравнения с цените на други закупени жилища в района следва да се отчете факта, че жилището е закупено „на зелено“. При този вид покупка в момента на подписване на предварителния договор имотът все още не съществува като самостоятелно изграден обект и е много важно купувачът да се довери на продавача, за това че имотът ще бъде построен в договорения вид. При продажбата „на зелено“ освен, че обектът все още не е изграден, в някои случаи, както е и в настоящия, дори не е достигнал степен на завършеност до Акт Обр.14, след която може да бъде прехвърлян, респ. възбраняван. Това е сериозен риск за купувачите, при сключването на предварителния договор. Именно, този риск обосновава по-ниската цена на имотите, закупени от Цецка Цачева „на зелено“ и обуславя липсата на ценова привилегия за нея“, се казва в решението на КПКОНПИ.

Отделно, комисията не е установила и частен интерес и при Цачева заради липса на свързаност с фирмата.

Иван Гешев: От къщите за гости излизат интересни неща

За случаите с апартаментите са образувани и прокурорски преписки, като решенията на комисията са изпратени на Върховната касационна прокуратура. Междувременно, държавното обвинение продължава проверките за къщи за гости, които започнаха през пролетта.

Днес зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира, че по тях се работи активно и излизали интересни неща за злоупотреби с евросредства и други документи.

„Решенията на КПКОНПИ са в сегмента, който касае тяхната компетентност – а именно конфликт на интереси. А при нас има проверки, които са възложени също на тази комисия и при които извършваме събиране на данни за престъпления от компетентността на прокуратурата“, заяви Гешев и припомни, че са възложени данъчни проверки и на НАП, които още не са приключили, защото са по-тежки и тромави.

„Излизат интересни неща, за които ще бъдете уведомени. Те са в сегмента извършени престъпления – т.е. злоупотреба с евросредства и други документи. Прокурори от ВКП са възложили проверка на ГД „Национална полиция“ в тази насока за множество случаи“, каза Гешев.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Всичко се връща
Всичко се връща
26 юни 2019 13:37
Гост

Всички са чисти като момини сълзи. Най-честните и почтени хора ни управляват. Какъвто пример ни дадат те, такова ще им се върне от управляваните.

Пипи
Пипи
24 юни 2019 13:38
Гост

И поради каква причина производствата срещу тези четиримата са прекратени?

кака Кури
кака Кури
24 юни 2019 13:40
Гост

Защо задаваш отговори? Идват избори. Имиджът трябва да се изпере с омекотител. Надали е случайност, че всичките са от БСП.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2019 13:35
Гост

Някой да е очаквал друг резултат за Цветан Цветанов?

Бойко
Бойко
24 юни 2019 13:36
Гост

Не, разбира се. Той също си го знаеше. Даже се беше подготвил да черпи с бонбони на жълтите павета, обаче прогнозата за времето го разубеди.

Пеевски
Пеевски
24 юни 2019 13:17
Гост

Тюх да му се не види! Как не можаха да „опраскат“ Лозан Панов! Само мъничко да имаха за какво да се хванат – на драго сърце щях да жертвам някой от описаните в статията бушони на мое подчинение, за да изглежда все едно е търсена справедливост и законност, а не (полу)„законна“ саморазправа с него.

Грухчо
Грухчо
24 юни 2019 13:43
Гост

Делянчо, а ти кога? Ще започнеш да ходиш на работа, за да си оправдаеш заплатката. Или пак си на лов за медии? Остави малко и за нас, бре. Узурпира почти всичко.

адвокат
адвокат
24 юни 2019 15:14
Гост

„Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество – винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава“ (Атанас Буров)