Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепя идеята за разработване на механизъм, по който председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и главният прокурор да може да бъдат разследвани и обвинени за извършени престъпления, както и да им бъдат образувани дисциплинарни производства в случаи на тежки нарушения на служебните им задължения, съобщи БНР.

Ние сме го обсъждали с г-н Кирилов, вчера то бе обсъдено и с г-н Тимерманс. Това предложение среща разбиране и бих казал много силна подкрепа от Европейската комисия. Не става дума за предсрочно прекратяване на мандата. Става дума за механизъм за дисциплинарна отговорност, разследване в случаите на обвинения за извършено престъпление„, заяви Цацаров във Велико Търново, където участва в честванията на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция.

Главният прокурор не посочи кога се очаква този механизъм да бъде изработен и да започне да действа.

Преди дни министърът на правосъдието Данаил Кирилов обяви, че една от първите му задачи е да се изработи механизъм за предсрочно прекратяване на мандата на тримата големи в съдебната власт при извършени от тях нарушения. Той уточни, че България е длъжна да направи това, защото вече няколко пъти ѝ е правена забележка от Брюксел. Трябвало да се уточнят критериите при какви нарушения ще могат да бъдат освобождавани от длъжност висшите магистрати и кой орган ще има тези правомощия, обясни в петък в предаването „Панорама“ по БНТ Данаил Кирилов.

Тъй като думите му останаха неразбрани, вчера от Българския институт за правни инициативи го призоваха да свика извънредно заседание на Съвета за съдебна реформа, на което да бъде обсъдена поставената си от него самия приоритетна задача като правосъден министър и да каже какво има предвид под „предсрочно прекратяване на мандата на председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор“.

От думите на Цацаров днес се разбира, че не става дума само за регламент за наказателно преследване на тримата големи, но ще се подготвят и промени в Закона за съдебната власт, за да се уреди и процедура за търсене на дисциплинарна отговорност от тях.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 април 2019 12:17
Гост

Достойните хора в съдебната власт са на изчезване. Върховете не са за пример…http://afera.bg/%d1%88%d0%b5%d1%84-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%bd-%d1%81%d1%8a%d0%b4-%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b0-%d0%b8-%d0%b1%d0%b8%d0%b7%d0%bd%d0%b5%d1%81.html

Изненадка
Изненадка
17 април 2019 10:48
Гост

Има си хас Цацаров да не подкрепи идеята! От тримата големи има един, който не е с властта, и двама, които са. Познайте кой кой е. Иначе и тази поправка се крие зад благовидна кауза и големи думи за това, че никой не бива да е над закона.

Юрист
Юрист
16 април 2019 13:46
Гост

Явно няма спешна заявка от властта за прокарване на някое лобистко нормативно недоразумение, та се е съсредоточил върху механизма за отстраняване на Лозан Панов, че доста мандат му остава, а много мъти водата на зависимото правосъдие, на което сме свидетели в последните години.

Анонимен
Анонимен
16 април 2019 13:19
Гост

Хубаво е да спазим препоръките и най накрая да се вземат мерки. Че току-виж пак сме отнесли глоба.

5-ко
5-ко
16 април 2019 13:15
Гост

Така е в правовите държави. Тримата големи в случая са почти богопомазани. Редно е като хора, заемащи длъжности по високите етажи на властта да си поемат отговорностите, както и последващите санкции.

Анонимен
Анонимен
16 април 2019 13:12
Гост

Много сериозно начинание от страна на Данаил Кирилов като за начало на мандата му.