С обвинения за „пошла и страшно обидна атака към председателя на Върховния административен съд“, търсене под вола теле и разяснения как преподавателите в университета са учили студентите да четат правните норми протече изборът на председател на Административен съд-Пловдив.

За шеф беше избрана Мариана Шотева, която в момента е ръководител на административния съд в Пазарджик. Тя беше подкрепена от десет членове на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС), против гласуваха Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Шотева беше единствен кандидат за поста, но споровете в колегията бяха предизвикани от факта, че ѝ остават още година и десет месеца до края на мандата като шеф на АдмС-Пазарджик.

Атанаска Дишева поиска да разбере мотивите ѝ да се кандидатира за ръководител на административния съд в Пловдив и дали е имала предварителни разговори с членове на съвета и в частност членовете по право (председателите на ВКС и ВАС – б.а.).

Мариана Шотева отговори, че е изпълнила ангажиментите, които е поела като председател на АдмС-Пазарджик и приема като предизвикателство и надграждане възможността да оглави АдмС-Пловдив, който е и по-голям съд. Тя посочи още, че обича да работи с хора и ѝ харесва да се занимава и с административна дейност, не само със съдийска.

Шотева каза, че не е разговаряла предварително с нито един член на съвета, а след като си е подала документите, е уведомила председателя на ВАС Георги Чолаков. Иначе е обсъдила опцията да се кандидатира със семейството си и по-специално със сина си, който е тийнейджър, както и с колегите си от Пазарджик, които се натъжили от това нейно намерение.

По време на дискусията след изслушването на Мариана Шотева, Олга Керелска заяви, че няма да я подкрепи. „Основното ми съображение е във връзка с отговорността, която един председател поема, когато се кандидатира за една позиция. Не може да се говори за отговорност с такава весела лекота, при положение че мандатът не е изпълнен. И всички твърдения за авансово изпълнени ангажименти са несъстоятелни. Това прави лошо впечатление. Но не е важно какво е впечатлението, което колегата предизвика у мен, а как тези каскадни избори се отразят на съдиите в съдебната система. Вярно е, че има добри и лоши административни ръководители, добре е да се дава шанс на добрите, но знаем, че непрекъснатото заемане и смяна на една административна длъжност с друга като се ползват вратичките в закона, водят до деформации, които се отразят на поведението както на председателя, така и на системата, която ръководи“, каза Керелска. Според нея понеже на Мариана Шотева ѝ харесва да е шеф, тя ще продължи да се кандидатира за ръководител на следващи и следващи съдилища. Керелска се учуди и защо нито един съдия от АдмС-Пловдив не участва в процедурата.

Председателят на ВАС Георги Чолаков не се съгласи с тезата на Керелска. Той заяви, че Мариана Шотева отговаря на всички изисквания и притежава качествата да е административен ръководител. Но явно въпросът бил друг – как тя си е позволила да се яви на конкурс. „След като нещо в закона не е забранено, значи е разрешено. Има и решение на Конституционния съд, което казва, че забраната за повече от два последователни мандата като административен ръководител е за един и същи орган на съдебната власт. Съдилищата в Пазарджик и Пловдив са различни съдилища. От там насетне обаче почват и догадките – защо никой друг не се е кандидатирал. Има обявена процедура и всеки кандидат може да заяви своето желание. Не виждам друг, освен колегата Шотева. На общото събрание на АдмС-Пловдив ако е имало нещо, е следвало съдиите да го кажат. Дори да не е там, ние сме приемали всякакви възражения. Нито един съдия от Пловдив не е възразил срещу тази кандидатура. Защо търсим нещо, което го няма. Съдът в Пазарджик е един подреден съд, както и този в Пловдив. Един изключителен административен ръководител се кандидатира. Какво по-хубаво от това да го изберем и той да продължи дейността си в Пловдив. Бях доволен, че Мариана Шотева ще участва, защото знам какво направи в Пазарджик и какво ще направи в Пловдив. В момента отново трябва да търсим под вола теле. Ще я подкрепя, смятам, че това е едно от най-нормалните неща, които трябва да направим“, не скри възмущението си Чолаков.

Боян Магдалинчев също каза, че ще подкрепи Мариана Шотева, която познава и която има качествата да се справи с всички задачи и въпроси, с които би се сблъскала. Определи я като находчив и активен човек и магистрат и допълни, че ако Шотева беше разговаряла с него, щеше да я поощри, защото „такива личности като нея, които работят в интерес на съдебната система, трябва да има повече“.

Очакванията на Даниела Марчева са били, че изборът за шеф ва АдмС-Пловдив да е един от най-безпроблемните, защото Мариана Шотева е била една от най-активните сред административните съдии в различни работни групи, в които участва. „Тя е изключително прагматична, ефективна и резултатна в действията, за да се постигне най-балансираното решение. Обикновено активните хора винаги срещат съпротива, но тя успява да постигне резултат такъв, че да има хармония и баланс в това, което предлага и прави“, започна Марчева. И продължи: „По отношение на внушенията, които чух – ние на практика какво правим сега – хем искаме да насърчим съдийското самоуправление, хем казваме – каквото и да си изберете, ние ако имаме лични виждания по отношение на даден колега, няма да гто одобрим? Няма как да се обявяваш за съдийското самоуправление и в същото време да порицаваш избора, който е направило то. Не може да внушаваме такива недостойни неща, съдиите не заслужават подобно отношение от страна на ВСС“.

Олга Керелска се обиди и поиска извинение, но до него не се стигна.

С уговорката, че познава Мариана Шотева и е съгласна, че тя има изключителни професионални качества, Атанаска Дишева заяви, че няма да я подкрепи.

Първо заяви, че в съда в Пловдив има съдии, които биха могли да бъдат председатели. После отбеляза, че Шотева не е номинирана от общото събрание, което по думите ѝ е протекло вяло. Действително не е имало негативни коментари, но не би могло да бъде другояче с оглед качествата на Мариана Шотева, каза Дишева.

Другият ѝ аргумент беше свързан с недовършения мандат. Дишева заяви, че на Шотева ѝ остават още година и 10 месеца като шеф на съда в Пазарджик и напускането по време на мандата създава впечатление за самоцелност за кандидатиране за заемане на административни длъжности.

Последователното заемане на длъжността председател в различни органи на съдебната власт представлява модел за поведение, който не би следвало да бъде възприеман от наша страна. Мантрата, която се повтаря от първия ден, че има добри и лоши административни ръководители и няма проблем едни и същи хора да заемат административни длъжности в различни органи, независимо от периода и преминаването от един в друг орган на съдебната власт само с цел да са председатели, не успяха да ме убедят в правилността на подобно виждане“, каза Атанаска Дишева. И продължи с темата за изчерпването на мандатите по принцип и с уговорката, че тя самата изпитва неудобство от нея, защото този състав на ВСС също е изтекъл мандат, но стои. „Тук става въпрос за трети мандат, вероятно ще последват още. Това е концептуалното ни различие – дали длъжността председател може да се причисли към съдебната номенклатура и следва ли във всеки конкретен случай да следим за това дали не стимулираме създаването на тази съдебна номенклатура с изборите, които правим“, посочи Дишева.

Чл. 194б от Закона за съдебната власт ни разписва какво да преценяваме в процедурата при избор на административни ръководители“, започна Драгомир Кояджиков и продължи като обясни какво гласи разпоредбата. На първо място това са професионалните качества на кандидатите въз основа на атестацията, следва управленската компетентност и накрая са нравствените качества.

Ето тук говориха пет човека. Всички казаха, че Мариана Шотева е перфектен професионалист с успешни мандати. Етичните ѝ качества също са безспорни. И тази пошла и страшно обидна атака към председателя на ВАС с едни провокативни въпроси дали някой не е говорил с някого, в кое помеещние, ама в тъмната част на деня ли… бих бил огорчен на мястото на Шотева от тези въпроси. Тази атака срещу председателя на ВАС, много посредствено подготвена и реализирана, не прави чест. Но очевидно такъв е ресурсът“, заяви Кояджиков.

Дишева веднага взе думата, за да му отговори: „В университета, като учихме право, преподавателите непрекъснато повтаряха, че правните норми трябва да се четат с два пръста отгоре и два отдолу, като препоръчваха пръстите да са поставени вертикално, а не хоризонтално. Правните норми се четат в тяхната свързаност и ако пак не разбирате какво говоря, ще разясня – позоваването на един конкретен текст не съответства на нашето правомощие и на общия смисъл на тълкуването на правните норми. Много се учудвам за думите „пошла и провокативна атака“. За разлика от други, когато имам какво да кажа на някой член на съвета, го правя в прав текст, включително и когато става дума за г-н Чолаков, ако не сте убедили за петте години, откакто сме в съвета“.

След този спор с 10 гласа „за“ и двама „против“ Съдийската колегия избра Мариана Шотева за председател на административния съд в Пловдив.

49
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Златоградски лакърдии
Златоградски лакърдии
21 октомври 2022 3:05
Гост

Ама и тази Златоградкста не пропуска да се изяви ……? Какво съдийски самоуправление е в главата й , като какво нещо е това звучи като самозадоволяване , но не такова .. :))), а това другото като в комунизма , когато раздаваха парче земя във вилниъе зони “за самозадоволяване на населението” . Няма ли кой да й каже й ма нея да спре да бърбори като деугите две лелки баси логореята

Злоба и завист - срам сте за Съвета
Злоба и завист - срам сте за Съвета
21 октомври 2022 2:58
Гост

Доста хора помнят лелята Наска как се напъваше по време на студенстванаето и колко труд и зубрене хвърли . Но явно резултат няма или по- точно е посредствен . С нищо не блести Насето . Къде толкова злоба е натрупала като перпето- мониле са с Керелска . Взаимно се зареждат със злоба и завист. А самите те са връзкарки . Дажи варненското чудо на природата не доведено в СГ от кръга белите покривки .

Поредните Керелски Дишевизми
Поредните Керелски Дишевизми
21 октомври 2022 2:50
Гост

Защо никой не й каже на Дишева – Керелска да не се бърка в чуждите живот и и желания , който са 2 в 1 . Ами не може всички като вас да се уредят да дойдат от Варна и Кюстендил без конкурс в София и то върховни съдии . На Коко години и кой ви доведе за ручичка , разговаряхте ли с зам. Председател на ВАС и член на ВСС ? Не може всеки да живее във ведомствено жилище Пт 140 кв. М. Над 10 години за на е под 200 лв. Като затруднен в същото време да си… Покажи целия коментар »

Диана
Диана
19 октомври 2022 12:35
Гост

И отново брилянтно и удобно позоваване на решение на КС, което е толкова конюнктурно и нямащо нищо общо с духа и целта на закона и справедливостта ! Тъжно е, че много се пазим от връщането на съдия като председател, след прекъсване на мандатите, а не намираме за притеснителна възможността да се отглеждат професионални председатели – от една на по – горна инстанция, или от един на друг – по възможност съседен, съд, и така до пенсия. А нещо за намаляване на разликата във възнагражденията между първия и равните му – управлявани съдии, или за намаляване на разликата във възнагражденията на… Покажи целия коментар »

-------
-------
18 октомври 2022 19:50
Гост

Да си тръгва по-бързо това ВСС, че направо не се трае. Както съдийската колегия, така и прокурорската. По-шантаво ВСС никога не сме имали! Разни чичаци и лелки във видимо напреднала фаза на биологичен мейозис се гаврят с редовите магистрати, които нямат връзки с тях и не са им приближени. Позор!

Адв.
Адв.
18 октомври 2022 19:21
Гост

И тия от ВКС и ВАС да спрат да дават правни консултации на разни бизнесмени и ярки личности. ПОГАЗВАТ ЗАКОНА! Лично познавам съдия от ВАС, който е давал консултации на собствен братовчед, държащ бизнес.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 18:47
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Старата школа
Старата школа
18 октомври 2022 19:00
Гост

Баща й – проф. Захаров на мен преподаваше по Обща теория на правото и държавата преди 89-та година в ЮФ при СУ. Тогава дисциплината не беше разделена и се изучаваха заедно (теория на държавата и правото). Аз честно казано на лекции в аудитория 272 на СУ нищо не разбирах при проф. Захаров. Той къде на български, къде на руски обясняваше, диалект на шест. На всяка втора дума – “ ну тъй вий нали знаете, че Маркс и Енгелс казали еди-какво си…”. Поне на семестриалния изпит си спомням се държеше прилично и все с хубави резултати ни пускаше, за разлика от… Покажи целия коментар »

Иванка
Иванка
18 октомври 2022 19:09
Гост

Казва се „акцент, а не „диалект“. Само това издава нивото на интелигентност и няма смисъл да се коментира повече.

Дам!
Дам!
18 октомври 2022 19:30
Гост

Захаров беше от катедрата по „Научен комунизъм“, но преподаваше и Обща теория на държавата и правото, тъй като тази ашлашка катедра в ония времена отговаряше за идеологическото и нравствено-комунистическо обучение и израстване на младия студент. Даже на държавния изпит държахме и отделен изпит по идеологически науки (История на БКП, Исторически материализъм, Политическа икономия и Научен комунизъм). Знаете ли на какво ни учеха по политическа икономия – „Да се трудим до нассиране, без пенсиониране, за да има производителност и класова държавност!“ Тъпотии и половина.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 20:41
Гост

Тези опорки от ДБ-тата ли ти ги спуснаха? Или от джипа на Бобокови? Нали уж беше най- демократичния и свободен избор? Насита нямате, ей! И никога не сте доволни. Вървете да правите поредния исторически компромис и след това заминавайте в небитието.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2022 7:48
Гост

Гледай. Днес в народното събрание поредния цирк. ДБ ще подкрепи Вигенин от БСП за председател.

:))
:))
18 октомври 2022 18:10
Гост

Георги Чолаков се уреди и като асистент по административно право и процес в ЮФ на СУ. От две места заплати лапа. Няма лошо. Все пак в този живот всичко е мъни.

ана
ана
18 октомври 2022 17:56
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Глас от ВКС
Глас от ВКС
18 октомври 2022 18:03
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Кукувица
Кукувица
18 октомври 2022 18:54
Гост

Стилът на написаното много показателно сочи, че не сте от ВКС, защото знам, че съдия от ВКС не би използвал този жълто-кафяв, при това клиширан изказ.

.....
.....
18 октомври 2022 18:50
Гост

Подобно твърдение може да бъде написано само от Дишева или Керелска, които страдат, че Захарова е истински съдия и принципен, морален човек, който не им приглася в истеричните скандали,не насърчава заяжданията, злобните подмятания, нищоправенето, за разлика от Лозан Панов, който свиреше втора цигулка в този камерен оркестър от две гайди /а може би кухи лейки/ и един кавал.
Галя Захарова е невероятен съдия и всеки ден доказва това.

Терзиева
Терзиева
18 октомври 2022 19:07
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 19:13
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Иванка
Иванка
18 октомври 2022 19:23
Гост

Търпението и мълчанието са качества на мъдрия човек. Ако не сте го разбрали, безпредметно е да ви се обяснява.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 19:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
20 октомври 2022 15:36
Гост

Докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват! Няма оправдание за безличната роля, която заема ВКС чрез своя председател.

Свидетел
Свидетел
18 октомври 2022 17:47
Гост

Кояджиков ми е водил семинарите по граждански процес в унито и мога да кажа, че беше страхотен преподавател! Голям шегаджия! Като съдия не го знам какво представлява.

:))
:))
18 октомври 2022 17:56
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 17:58
Гост

Явно го бъркаш с някой друг. Кояджика е пеналист, а не цивилист. За ГПК не е и чувал…

Свидетел
Свидетел
18 октомври 2022 18:02
Гост

Ами, не, не го бъркам. Просто беше заявил, че по граждански процес имало часове за хонорар, защото много искал да преподава. Като цяло добре обясняваше. Стараеше се.

Пфффф
Пфффф
18 октомври 2022 18:05
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 17:40
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Е сега пък вие
Е сега пък вие
18 октомври 2022 17:44
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 17:06
Гост

Абе, Лекс! Вие да не сте издание собственост на госпожа Дишева, че непрекъснато ни уведомявате за нейните изяви? А стига вече! Защо не я питате за ведомственото евтинко жилище или забравихте за тази морална дилема на госпожата?

Кукувица
Кукувица
18 октомври 2022 17:18
Гост

Не са собственост, просто Дишева страда от паталогична логорея в последен стадий.
Едно особено трагично превъплъщение на сестра Рачид.

Тити
Тити
18 октомври 2022 17:05
Гост

Поредният цирк във ВСС.

Чочо
Чочо
18 октомври 2022 17:06
Гост

Оставка!

Младши прокурор
Младши прокурор
18 октомври 2022 16:31
Гост

И мен искам да ме повишат във ВАП, ама няма. Трябва още 12 години да се мъча. Между другото започнах и развитие като асистент по административен процес. Еднакво добър съм както по административно, така и по наказателно право. Омръзна ми по време на заседания да правя забележки на защитниците. Алооо, ограмотете се, че ме дразните.

Олга
Олга
18 октомври 2022 16:04
Гост

Да изберат шеф и на ИКЕА и на хоремага в Нова Загора

Камавинга
Камавинга
18 октомври 2022 16:04
Гост

Поне да гласувате за освобождаване от длъжност на Иван Гешев. Ама вие и това не правите.

Игнатиев
Игнатиев
18 октомври 2022 16:03
Гост

В спора се ражда истината – истината тук е, че тези са прости.

Челебиев
Челебиев
18 октомври 2022 16:03
Гост

Като на селския мегдан се карат. Простаци

Демирев
Демирев
18 октомври 2022 16:03
Гост

КТ подкрепа има в сградата си „Зала Африка“. Да ги пратят там. Туземци.

гжоъсщоъ8сш
гжоъсщоъ8сш
18 октомври 2022 15:51
Гост

„…дали е имала предварителни разговори с членове на съвета и в частност членовете по право (председателите на ВКС и ВАС – б.а.).“ –
Що за въпроси?
Кой ще си признае?
Иначе всички сменаясно как стават назначенията.

Benev
Benev
18 октомври 2022 16:04
Гост

Какво говориш, бе?

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 15:47
Гост

Е шоуто ще продължи при всеки избор е така, само че моралния им стожер бившия председател след фиаското в изборите не се чува, е след още малко време няма и всеки избор да бъде така, то всичко каквото и да направи съдийската колегия ще е минус две, просто защото така трябва.

Харизанов
Харизанов
18 октомври 2022 16:05
Гост

Винаги ще е така. А те чакат да се излъчат нови членове на ВСС. Как не.

Адв.
Адв.
18 октомври 2022 15:44
Гост

Некомпетентността на съдиите и прокурорите в областта на административното право и процес си личи винаги, когато съм се явявал по административни дела и особено когато участва прокурор. Да не говорим за данъчния процес по ДОПК, където там най-масови обърквания се случват както при съдиите, така и от обвинението. Ще ми се въпросната госпожа съдия – бъдещ председател на АС- Пловдив да засили обучението с цел повишаван квалификацията на своите подчинени съдии, свързана с административното правосъдие, административно-наказателните специфики, финансови и данъчни практики и т. н. Главният прокурор също трябва да осигури квалификационни курсове по административно правосъдие за своите подчинени прокурори, главно… Покажи целия коментар »

Демирев
Демирев
18 октомври 2022 16:05
Гост

Некомпетентността на прависти и юристи. Точка!

Иван
Иван
18 октомври 2022 16:06
Гост

Еда кофа имаме в офиса – юристка от Дупница се води. Пълен позор е това, като професионалист. Иначе нагло де, издействало си към 1800 лв да взема на месец, а не върши нищо. Забравя да натисне save на файла си и след 3 часа работа просто го затваря… всичко се изтрива. Е това е юрист!

Pencho
Pencho
18 октомври 2022 16:26
Гост

Народ, който завижда на 1800 лева заплата не може да бъде унищожен!
Бедност, оскотяване и опростачване.

Анонимен
Анонимен
18 октомври 2022 17:06
Гост

Една магистратка не можеше да прехвърля от компютър на флашка. Предложих й да я науча, отказа. Май й беше изгодно да не знае. Дано вече да се е научила.

фифи
фифи
18 октомври 2022 21:06
Гост

Хихихихи, хем магистратка, хем юрисконсултка! Ей, недоволник, я се ограмоти малко и не се излагай с глупостите си!