Софийският военен съд остави за постоянно в ареста петимата задържани за шпионаж в полза на Русия.

Заседанията по мерките за неотклонение продължиха 23 часа и приключиха рано сутринта днес, като от съда лаконично съобщиха, че са уважени исканията на прокуратурата за постоянен арест на обвиняемите. Заради секретните материали по делата, те бяха гледани при закрити врати, а днес сутринта главният прокурор Иван Гешев поздрави военните съдии, прокурорите и следователите в профила си в „Туитър“:

В петък прокуратурата съобщи, че е разкрита група за шпионство, в която са участвали бивши и настоящи висши военни. Като лидер на групата е обвинен и задържан 74-годишният Иван Илиев, който е бивш шеф в служба „Военно разузнаване“ в Министерството на отбраната (МО). Прокуратурата го нарече „Резидента“ и обяви, че е работил със съпругата си, която пък била посредник за връзката със служител на руското посолство. Илиев вербувал още четирима души, сред които се разбра, че е и зам.-шефът на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в МО полк. Петър Петров.

Тримата са сред оставените от съда в ареста, а останалите двама са уличеният директор на регистратура на „Класифицирана информация“ към Народното събрание и един служител на военното разузнаване.

На свобода срещу гаранция остава само един от участниците в групата, за който още в събота главният прокурор Иван Гешев разкри, че е направил самопризнания и прокуратурата не поиска постоянното му задържане. Той също е служител във военното разузнаване.

Според разследващите Илиев провеждал редовни срещи с участниците в ресторанти, при спортни тренировки или в автомобили, като си определяли всеки месец точна дата, час и място.

Той им осигурявал телефони и карти, с които да снимат нужната информация и след като я предадат да унищожават носителя. Записан е разговор, в който Илиев обяснява на участник как да прикрива апарата в служебното си бюро, като му сложи табелка, че е подарък за близък. След това прокуратурата излъчи запис как двама участници изваждат мобилните телефони и започват да снимат информация от мониторите на работните си места.

В друг разговор пък Илиев ги пита как и къде ще съхранят платените им пари за услугите. В записите се говори за 2000 – 3000 на месец, като валутата е по техен избор, но на други специални разузнавателни средства е записан участник, който брои долари на бюрото си, а след това ги обменя.

Още двама руски дипломати са уличени в шпионаж

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че още двама дипломати от Русия са уличени в шпионаж. Този път става дума за служители на руското посолство, които са били свързани с разктирата група от български и бивши и настоящи военни. Тъй като се ползват с дипломатически имунитет, руснаците не могат да бъдат обвинени. Затова главният прокурор Иван Гешев е уведомил днес министъра на външните работи Екатерина Захариева. От министерството малко по-късно съобщиха, че двамата дипломати са обявени за персона нон грата и им е даден срок от 72 часа, за да напуснат страната.

Само през последната година прокуратурата уличи в шпионство още петима руски дипломати, които след това бяха отзовани по настояване на България.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Цецо
Цецо
29 март 2021 14:39
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
22 март 2021 19:09
Гост

Е, и? Уличено лице като процесуална фигура няма отдавна в нашето право. Каскета да не си мисли, че ГЕРБ ще останат на власт след изборите?

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
22 март 2021 16:43
Гост

Олигофрен. Когато съдебните актове му изнасят, съдът е дъ бест. Но когато съдът съвсем мотивирано, издържано и логически обосновано в съответния акт, макар индиректно застъпи становището, че не може да има толкова просто създание в правния мир като кухата каскетна лейка – тогава плочата се сменя със съдии-протестъри и прочие любими на Пеевските тролове опорни точки.

Между фуражки и каскети разлики няма
Между фуражки и каскети разлики няма
22 март 2021 13:25
Гост

Както се казва във вица :Военното правосъдие има нещо общо с правото, толкова колкото военната музика с класическата! Добре е, че окончателните решения не се вземат от военните музиканти!

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 11:56
Гост

Е, то оставаше и да не ги задържат.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 11:56
Гост

От военните може всичко да се очаква.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 11:52
Гост

Е, този път наистина свършиха добра работа.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 11:53
Гост

За пръв път от незнам си колко време. Иначе тези съдилища са си за закриване.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 11:58
Гост

Какво ги жали толкова Гешев. Ще се наспят. Да не работят всеки ден така.

Олександра
Олександра
22 март 2021 9:12
Гост

Дано се докаже, че е виновен

Меринчев
Меринчев
22 март 2021 9:11
Гост

Глупостите гешеви не спират. Като почне така да се екзалтира и ми става лошо.

Lalov
Lalov
22 март 2021 9:11
Гост

Така се екзалтираше и за Божков миналата година.

Бобо
Бобо
22 март 2021 9:10
Гост

Гешев е смешник. Гешев е за оставка.

Стаматова
Стаматова
22 март 2021 9:10
Гост

За мен не е нормално това, кеото се случва в страната ни! Еми не е.

Абагард
Абагард
22 март 2021 9:10
Гост

Вярно Гешев е голям спамер.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 9:09
Гост

Еми явно бая са спорили. Много зор и драми.

Анонимен
Анонимен
22 март 2021 9:09
Гост

Ужас

Джанго
Джанго
22 март 2021 9:01
Гост

Дело във военните съдилища, което не е за шофиране след употреба на алкохол, отива на минимум 10 години въртележки, докато ВКС не оправдае всички поради куп глупостите, свършени на долните инстанции. Това е аргументът за закриване на тези съдилища, а хвалбите, че не са спали снощи и трябва да се гордеем с тях, са за наивници или по-лошо.

тъй, тъй
тъй, тъй
22 март 2021 9:10
Гост

Всъщност за първи път от доста време са поработили. Явно има много материали, явно има сериозни интереси, да видят и те какво е мярка като СНС или СГС. Иначе от тук нататък явно информацията ще секне и това е нормално при дело по Глава Първа. Не че вече не пускат и клипчета с размяна на шпиони в нета

Пижо Пендин
Пижо Пендин
22 март 2021 9:24
Гост

Е, тия клипчета няма влязат в съда, те са за публиката преди изборите. Ако не са ги хванали в крачка да предоставят секретна информация на чужда държава делото ще иде в канала, щоти съставът е точно такъв.

he
he's back
22 март 2021 8:43
Гост

Гешев is back! Тиутър загуби Тръмп, но си върна нашия PG