Застрашаване на устоите на правовата държава и заличаване на постигнатия от България напредък в областта на правосъдието и вътрешния ред. Това прогнозират в становище до евроинституции и посланици от Камарата на следователите (пълния му текст виж тук).

В него те изразяват позицията си по всички изменения в законодателството, свързани с правосъдието, внесени в 45-то Народно събрание, включително и по проекта за промени в Конституцията на „Демократична България“.

Както „Лекс“ писа, от серията внесени изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), правната комисия одобри на първо четене тези на ДБ, с които се закриват специализираните съд и прокуратура, премахват се т. нар. предварителни проверки и се предвиждат специални двойни мнозинства за някои решения на Пленума и Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (повече виж тук). Под въпрос е дали въобще е възможно те да бъдат приети преди разпускането на Народното събрание, което има вероятност да се случи още на 7 май 2021 г., ако утре БСП незабавно върне последния мандат за съставяне на правителство.

От Камарата на следователите обаче са решили да пишат на Европейската комисия, Европейския парламент, Венецианската комисия, Групата държави, борещи се срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа, както и посланиците на държавите членки на ЕС, на САЩ и на Великобритания. Както е известно, заради предложените изменения и най-вече тези за закриване на спецправосъдието, прокурори и следователи от цялата страна миналия четвъртък излязоха на мълчалив протест пред Съдебните палати. Те бяха подкрепени от цялото ръководство на прокуратурата, включително и лично от обвинител №1 Иван Гешев (повече виж тук).

В становището си до евроинституциите и дипломатите следователите заявяват, че промените в Конституцията, ЗСВ и НПК са недопустим опит за влияние върху независимостта на съдебната власт.

Те се спират първо на предложенията за изменения в основния закон, които не са валидно внесени в НС с необходимия брой подписи на депутати. Камарата заявява, че в тях се лансират промени за прокуратурата, които връщат правила от Живковата конституция от 1971 г. и биха застрашили независимостта на държавното обвинение.

Що се отнася до отхвърления на първо четене проект на Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри, вън!“ за възможност за магистратите да се кандидатите на избори от граждански квоти на партиите, те пишат, че той „би поставил под съмнение безпристрастността и независимостта на магистратите“.

В становището се коментира и мораториумът, който парламентът наложи над назначенията в администрацията и сключването на договори, който беше планирано да обхване само правителството в оставка, но на практика блокира и всички назначения в съдебната власт. „Намираме, че това правно решение също накърнява както принципа на разделението, така и принципа на правовата държава и представлява недопустим опит за влияние върху независимостта на съдебната власт“, заявяват следователите.

За закриването на специализираните съд и прокуратура камарата изрежда ключови дела в тези институции срещу Нено Димов (бивш министър на околната среда и водите), Красимир Живков (бивш заместник министър на околната среда и водите), действащи народни представители, председатели на държавни агенции, висши служители на МВР, ангажирани с противодействие на наркотрафика, кметове на общини и райони, Васил Божков, Цветан Василев, Пламен и Атанас Бобокови, Николай и Евгения Баневи, Ветко и Маринела Арабаджиеви. „На практика внесените от народните представители законопроекти кореспондират с интересите на гореспоменатите лица, които са подсъдими по дела на Специализирания наказателен съд или обвиняеми по досъдебни производства под наблюдението на Специализираната прокуратура“, пише в становището.

В него се заявява, че „не по-малко безпокойство буди и внесената законодателна промяна в Наказателно-процесуалния кодекс за възстановяване на предходната правна уредба на глава XXVI от него, която уреждаше особено производството по разглеждане на делото в съда по искане на обвиняемия след изтичане на определен срок от привличането му в качеството на обвиняем – 2 години, когато е привлечен за тежко престъпление и 1 година в останалите случаи“. И се напомня, че това предложение (то не беше прието на първо четене от правната комисия) противоречи на решение на Съда на ЕС.

На финала на становището си до евроинституциите и посланиците от камарата се спират и на неразгледаните от НС предложения за закриване на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). И заявяват следното: „До настоящия момент се наблюдава изключително добро взаимодействие между ПРБ и КПКОНПИ, като прокурорите своевременно подават уведомления до Комисията при наличие на законовите предпоставки затова, поради което считаме, че на посочените по – горе резултати, следва да бъде дадена положителна оценка. Внесените предложения целят прекъсване на комуникацията между Прокуратурата и Комисията, което също би било в интерес на изброените по – горе привлечени към наказателна отговорност лица, разполагащи с огромен финансов и икономически ресурс. Евентуалното приемане на предложеното законодателство би отменило наложените обезпечения, биха се прекратили производствата и би се обезсмислил постигнатия напредък на Република България в тази насока“.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ян Бибиян
Ян Бибиян
05 май 2021 10:25
Гост

Трудовата борса ги зове! Не само специализираните, а всички останали. То не бяха къщи за тъщи на първа линия на Приморско, то родата е изцяло специализирана в съдебната система, то времето в Сандански е прекрасно…

Нова Конституция! Никъде и никога някъде не се учи да си съдия, прокурор, следовател, при това цял живот несменяем, независимо колко си се оакал. Навсякъде се учи право. И по право ще се доказват на общо основание.

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 0:33
Гост

Тя, правовата държава добре, че са тези да я пазят.
Дано му стигне времето на този парламент да закрие поне спецковците, а пък едно ВНС после да ги прати на борсата и тези ,, пазители на правовата държава“

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 16:41
Гост

Голяма ч*кия. Ако искат и до Демократична република Конго да пишат. Пука им на ЕС и САЩ за БГ. И на разните им там комисийки. Те се интересуват само тука да останем треторазрядна държава, да им играем по свирката и да си продават правите краставици, био продуктите и ковид ваксините.

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 16:21
Гост

Демек каскета е разпоредил на подопечните на каскетурата следователи да се загрижат за правовата държава. Т.е. да си запазят правото да скалъпват всякакви дела на антигерб-икономическите субекти. Или да се борят свободно с конкуренцията на герб в престъпния свят. Красота.

искам да искам
искам да искам
04 май 2021 14:37
Гост

Скоро ще се въведе машинно правосъдие, споко.

Вили
Вили
04 май 2021 13:40
Гост

Правовата държава, ако има почва у нас, с нищо не страда от закриването на едно без друго излишно и нераотещо звено. и.И никой отвън не може да се меси в решенията на една суверенна държава от този вид. Като иска ще създава, като иска – ще закрива специализирани органи. Без друго у нас за тогкова време доказаха, че бадева харчат и то по-големи суми от тези, разходвани от останалите.

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 13:07
Гост

Специализираните съд и прокуратура от създаването си застрашават правовата ни държава.

Срам
Срам
04 май 2021 13:08
Гост

Иванчева как я изработиха. Застраши им интересите, попречи им да лапат пари и я нагласиха в спеца.

Ян Бибиян
Ян Бибиян
04 май 2021 12:47
Гост

Тези всички безделници и интриганти трябва немедлено да се озоват на трудовата борса. Да разберат цената на хляба който са яли последните 30 години и кой им го плаща? Не коментираме деквалификацията и изначалната липса на юридическо образование сред тези нищожества. Сред тях да се открие завършил ЮФ на СУ, редовно, е истинско чудо! Заплатите им са с поне 20% над съдиите и прокурорите. Наглост без граници. Безочие!

Кирил
Кирил
04 май 2021 10:58
Гост

Да им пръснат от пръскачките пред НС и ще им дойде акъла

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 10:54
Гост

Само си представете какви празници са изкарали следователи и прокурори – не са спали, не са яли агнешко, козунаци, а за яйцата да не говорим – нито един бияч. Ужас 😊

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 12:50
Гост

Къса ми се сърцето.

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 10:43
Гост

Ох, мъка, отиде ми спецбонуса 😊

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 10:43
Гост

Зад воя за върховенство на правото и независимост се крият истинските причини – няма да има вече терор над хората, с който да се хвалят пред Брюксел

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 10:39
Гост

Спецсъдът и спецпрокуратурата трябваше да бъдат моментално закрити. Те са вредни. Хората там се натискат и изнудват като ги задържат докато не поддадат за споразумение. Това не е правосъдие

Закривай
Закривай
04 май 2021 13:04
Гост

Така е, защото вместо да правораздават по съвест, те изпълняват поръчки.

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 10:35
Гост

През цялото време недоумявам какво ги брига спеца прокурорите и следователите от Горко Камарци?!

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 10:36
Гост

те за правовата държава, бе, колега 😉

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 13:05
Гост

Видяла жабата, че подковават коня и…

разочарован
разочарован
04 май 2021 10:15
Гост

Този парламент можеше да направи само едно нещо извън Изборния кодекс – да закрие спеца и това щеше да е най-силната предизборна кампания за тези, които си казват партии на протеста. Уви – не виждат по-далече от носовете си. Сега ББ ще се върне бял кон и ще получим още от същото блато, в което живеем 10 години

12345
12345
04 май 2021 10:29
Гост

Голяма победа щеше да е, няма що! Но ме е срам от организираното писане на становища и явяване под строй, командван през чат, от колегите. Това не е е правова държава…

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 10:36
Гост

Беше спуснато от горе да се реагира. И по места направиха общ чат и започнаха да поканят хората да протестират. И те се отзоваха. Наистина е срамно. Страхливци

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 10:40
Гост

Дано в новия парламент не размислят, а направят същото.

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 10:13
Гост

Голям страх тресе гешефтурата, но аз ще кажа нещо друго за всяка свиня идва Коледа, разбирайте го както искате…

Анонимен
Анонимен
04 май 2021 13:06
Гост

Така е. Обаче Коледа е доста далеч.