Прокурори, следователи и служителите в държавното обвинение се събраха на мълчалив протест пред столичната Съдебна палата и пред съдебните сгради в градове в цялата страна.

Повод за него са приетите вчера на първо четене от правната комисия изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се закриват специализираните съд и прокуратура (повече виж тук).

Пред Съдебната палата дойдоха и магистратите и служителите от Апелативната специализирана прокуратура (АСП) и Специализираната прокуратура (СП). А протестните действия получиха подкрепа от ръководството на прокуратурата, като лично главния прокурор Иван Гешев слезе пред Съдебната палата.

„Аз съм тук не като главен прокурор, а като прокурор и магистрат, за да подкрепя колегите си, които са тук, за да демонстрират, че искат да защитават интересите на българските граждани и обществото. Аз съм само по тази причина тук. Пожелавам на всички българи светли празници, повече любов, смирение и да не забравяме, че всички сме българи“, каза Гешев.

„Тук сме прокурори, следователи и съдебни служители ,за да изкажем нашето несъгласие, че чрез лобистки законодателства се опитват да се унищожат едни работещи структури, които разследват най-тежките престъпления – организирана престъпност, корупция по високите етажи на властта, тероризъм и шпионство. Питаме: Кой има интерес от това?“, попита говорителката на Гешев Сийка Милева. И даде отговор: „Обвиняеми и подсъдими лица, които притежават значителни финансови възможности, които са придобили по престъпен начин“.

Шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова пък каза, че тя и колегите ѝ не се притесняват за работните си места, а защото виждат опасност за върховенството на закона.

„Всички ние сме тук не защото работните ни места са в опасност. Ние няма да останем без работа, защото и Конституцията, и Законът за съдебната власт имат сработен регламент и ще бъдем преназначени в друг равен по степен орган на съдебната власт. Нека не се спекулира с нашето излизане. Тук сме, защото според нас върховенството на закона отново е в опасност. Изземват се компетенции и функции. Това ни навежда на мисълта, че се посяга на разделението на властите. Чувстваме се застрашени и заплашени, че се посяга на функционалния ни имунитет“, каза Маджарова.

„Ние, магистратите и служителите от Специализирана прокуратура и Апелативна специализирана прокуратура, ще изразим нашата позиция чрез мълчание пред сградите на Съдебните палати“, заявиха в декларация днес от АСП и СП.

По-късно беше обявено, че пред Съдебните палати във Варна, Добрич, Силистра, Разград и Шумен ще се проведат „мълчаливи бдения“, с които прокурорите, магистратите и съдебните служители в Апелативната прокуратура във Варна, както и всички окръжни и районни прокуратури в района ще изразят несъгласието си с „прибързаните и необмислени опити за промени“ в ЗСВ и НПК.

Колегите им от Софийския апелативен район пък обявиха „мълчаливо несъгласие“ с „посегателството върху независимостта на съдебната власт, пред сградите на прокуратурите“. „Длъжни сме да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и принципа за разделение на властите“, заявиха магистратите и служителите от района на Софийската апелативна прокуратура.

Прокурори и служители ще се съберат пред съдебните сгради и на много други места в страната.

В декларацията си СП и АСП заявяват, че предложенията за изменения в НПК и ЗСВ в голямата си част противоречат на Конституцията. „Това е така, защото Конституционният съд вече имаше възможността и се е произнесе по въпросите налице ли е равенство и тъждественост между „специализиран“ и „извънреден“ орган на съдебна власт, както и между „редовен“ и „извънреден“. Ако сме правова и конституционна държава, не би следвало в настоящия момент темата за извънредността на „спецмагистратурите“ да се повдига отново“, пишат магистратите и служителите от двете прокуратури.

И заявяват, че ако България е правова държава, не би следвало без сравнителен анализ да се мотивира извод за липса на резултатност от правоприлагането на специализираните съд и прокуратура.

Те поставят и серия от въпроси:

Защо се забравиха мотивите на законодателя, наложили създаването на специализирани структури през 2011 г. и поетият ангажимент за създаване на независима и ефикасна съдебна система?

Достатъчно дълъг период от време ли са 9 години, че да се направи кардинален извод за ефикасността на „спецправосъдието“?

И преди да зададат следващите подчертават, че всички прокурори от СП и АСП се ръководят единствено и само от закона и вътрешното си убеждение и не съществува специализирана касационна инстанция. Затова питат:

При това положение, дали желанието на политиците за закриване на специализираните органи на съдебна власт не се дължи именно на резултатите от нашата работа?

При липсата на аргументи в обратна посока, както и при обективно съществуващото високо признание от страна на международните партньори, дали този спонтанен порив не е директна намеса в работата на независимата съдебна власт?

Дали не обслужва чужди интереси или такива на организирани престъпни групи?

Дали българското общество ще получи отговор на тези въпроси?

Спецпрокурорите напомнят, че всички магистрати разполагат с т.нар. функционална независимост. И обясняват, че тя не е привилегия, а последица от конституционното разделение на властите и е предпоставка за установяване на правото в конкретния случай, което се дължи на истината и справедливостта.

„Независимостта е принцип на правовата държава. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено условията за свободно от натиск решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет гарантира тяхната независимост при извършване на служебните им действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване. Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет“, пише в декларацията.

Протестът в Шумен
Протестът в Бургас
Протестът в Бургас

66
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokatTROL
advokatTROL
30 април 2021 14:25
Гост

Аз мисля, че миналата година – колективно – като един юмрук – задушихме зараждане на фашизъм в България – по-добре да остане в сферата на теориите – щеше ли да стане или не – въпросът е – че не стана, сега никой няма и помен от намерение пак да нахлува с камионетки и жандармерия в Президенството – натам вървяха нещата. Бойко Борисов беше на път да стане диктатор. А сега спец-съдилищата са едни тихи и спокойни места. Относително – де. Все пак това е презряна длъжност, но това не означава – да им се дават и привилегии, парите трябва да… Покажи целия коментар »

аман
аман
29 април 2021 22:23
Гост

Много боклук по стълбите, много нещо бе!

бъдещ
бъдещ
29 април 2021 22:16
Гост

„ще бъдем преназначени в друг равен по степен орган на съдебната власт“
Да ги пратят в Добрич и Силистра. После нов инспекторат с независими експерти от неправителствения сектор и проверки до дупка!

бъдещ
бъдещ
29 април 2021 22:12
Гост

Спецпрокуратурите и съдилища – мутрите на съдебната система.

бъдещ
бъдещ
29 април 2021 21:52
Гост

Сигнал в Европа хахаха Главоча явно е изгубил връзка с реалността. В Европа много добре знаят какво представлява и той и кликата му и неслучайно потърсиха всякакви поводи да отхвърлят кандидатурите на колкото може повече от мекеретата, които предложи за делегирани

897
897
29 април 2021 20:04
Гост

Тук е пълно с олигофрени и нереализирани юристчета!
Айде марш в обора, селяни!

бъдещ
бъдещ
29 април 2021 21:50
Гост

Къде, в спецпрокуратурата ли? Съгласен съм.

бъдещ
бъдещ
29 април 2021 21:59
Гост

Гербаджии подлоги на олигархията

Vinetu
Vinetu
29 април 2021 18:34
Гост

Kurvi zbogom 😀

897
897
29 април 2021 20:01
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Бай Хой
Бай Хой
29 април 2021 21:14
Гост

Симитлийската и Чехлю 😀

бъдещ
бъдещ
29 април 2021 22:01
Гост

Ми каскета що пропускаш, сякаш не целува страстно извънгабаритни задници

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 17:42
Гост

ЗОВС не се ли отнася към тези с униформите?

Седем осем дни ще си легнала
Седем осем дни ще си легнала
29 април 2021 16:32
Гост

Лаура Кьовеши знае най-добре как трудно се разчистват Авгиевите обори в Румъния. Запасете се с търпение. Опасно начинание е да риташ не където трябва. Много зависимости и вложени пари, които трябва да се превъртят. Кокал не се пуска лесно.

Цеца
Цеца
29 април 2021 16:29
Гост

Адио Рио! Нова Конституция. Президентска република. Щом не се притесняват за работата си калинките, пуцаджийките, рабфакаджиите и милиционерите – по Новата всички избираеми, мандатни, отзоваеми! Със срок на годност. И без семейственост, ВСС, ИВСС.

въпрос до лекс бг
въпрос до лекс бг
29 април 2021 16:19
Гост

Имаше ли предварително уведомление за протеста по ЗСММ? Ако това е незаконен протест полицията е длъжна да се намеси и го разгони-чл 13 ЗСММ както например направи с протеста на майките през 2009г.
Или законът има двоен аршин?

Ако протестът е по реда на ЗСММ-всичко е точно, но дали е така? Лекс бг-разяснете. Аз вярвам,че протестът е законен-имало е предварително уведомление, но е редно лекс бг да потвърди дали е така. Журналисти сте-не е проблем да узнаете.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 15:13
Гост

Ама че глупав въпрос: „Защо се забравиха мотивите на законодателя, наложили създаването на специализирани структури през 2011 г. и поетият ангажимент за създаване на независима и ефикасна съдебна система?“
И отговорът: Защото мотивите на герберастките „законодатели“ бяха продиктувани от необходимостта да имат подръка поръченци, чрез които уж законно да разчистят икономическата конкуренция.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 14:50
Гост

Каскета ги е организирал на социалистическа манифестация. Но със сигурност с желание са отишли, ако закрият каскетнатите прокуратури, повечето, облекли демонстративно червения чаршаф, трябва да се връщат в районните прокуратури из неизвестни населени места. А тука Софето, гоуема запуата, кеуепир..

:r.ek
:r.ek
29 април 2021 15:55
Гост

Че то девети май още не е дошъл! А седми ноември е още по-далеч! Тия хора в отпуска ли са? Кой ги пусна така – всичките на куп?

8787
8787
29 април 2021 14:46
Гост

Само две думи: Осемте джуджета?!

адвокат
адвокат
29 април 2021 14:29
Гост

Събраха се верните на Каскета каскетчета.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 13:50
Гост

Дълбоко съм убеден, че всички прокурори са излезли да се снимат пред съдебната палата от вътрешно убеждение, а не защото началството им е наредило. Изобщо прокуратурата е най-демократичната и немракобесна структура в съдебната ни система.

адвокат
адвокат
29 април 2021 14:30
Гост

Явно си спал (а) незавит (а) на голямо течение.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 17:01
Гост

Явно не разбирате иронията на колегата.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 13:37
Гост

Орки сър!

897
897
29 април 2021 20:02
Гост

Капутче си ти, при това спукано!

Адвокат
Адвокат
29 април 2021 13:10
Гост

Сами сте си виновни, защото настроихте обществото против себе си, специализирани малоумници. Хак да ви е !

897
897
29 април 2021 20:03
Гост

Искаш някой да ти го написа?!?

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 12:57
Гост

Какво означава това закриване – същите хора да ги назначат в другите години храни на съдебната власт. Който е против спеца (аз също), да ми каже как тези същите ще правораздават другаде. Да ги закрият ама с уволнение, че да знаят и другите. Че то по места щото няма корумпирани магистрати, нали.

897
897
29 април 2021 21:20
Гост

вЕрваш ли си бе?!?!
Да не би да си против спеца юпанеже обичаш шума на парите?!?
Признай си…

фактите
фактите
29 април 2021 12:37
Гост

Създадени съдилища и прокуратури не са свещена крава. Държавата има право да ги закрива, и това е въпрос на политическа воля, и не е недемократично, и не е незаконно. Случващото се НЕ Е ИЗНЕНАДА. Легитимно явили се на легитимвни избори партии в предизборната си платформа заявиха предварително намерение да бъде закрито спецправосъдието. Суверенът на избори подкрепи тези идеи, и прати в парламента съответните партии. Случващото се е изпълнение на предизборно обещание, когато беше предварително и ясно заявено. В крайна сметка-по силата на теорята за народния сувериннитет мнозинството може да налага волята си. Законно е ,който не е съгласен-да изрази недоволството… Покажи целия коментар »

мммм
мммм
29 април 2021 15:53
Гост

Не само, че не е изненада случващото се, ами то съставлява изпълнение на ясно постановено предизборно обещание, залегнало в явна програма. Едни хора обещаха, че ако влязат в НС ще закрият тези излишни структури и го правят. Кой и защо е изненадан -аз не съм наясно.

фактите
фактите
29 април 2021 12:28
Гост

Лекс бг -информирайте ни -за този протест подадено ли е заявление по ЗСММ?

В зависимост от отговора на този въпрос ще задам и въпроса-как е приложен ясния закон? Питам, като лице, което е участвал в демонстрация, не по реда на ЗСММ и нас милицията ни разгони със сила-лятото на миналата година!

Този протест обаче е по законовия ред на ЗСММ, нали? Подадено си е заявление, и всичко си е по закон, нали?

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 12:28
Гост

Коментарите само ме карат да се радвам, че разумните хора тук преболадават. Дано час по-скоро сме свидетели на закриването на специализираното „правосъдие“.

Още по-разумен
Още по-разумен
29 април 2021 16:36
Гост

Ликвидирането на специализираните поръчковите некадърници, корумпета и мекерета е само палеатив! Нова Конституция трябва.

897
897
29 април 2021 21:21
Гост

Нов буквар ти трябва на теб!

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 12:27
Гост

Нямам спомен в КРБ да е посочено, че в България задължително трябва да съществуват спец. съд и прокуратура. И тъй като създаването им не противоречи на КРБ, на още по-голямо основание не противоречи и закриването им. Аргумините за настоящите протестни действия ги търсете извън правото.

мммм
мммм
29 април 2021 15:50
Гост

Абе създаването си им е в противоречие – това е като извънреден съд – създаден за конкретни дела, по които подсъдими са конкретни хора…Айде нямаше нужда едни състави по НК да ги гледат общите, а други – специализираните.

който е несъгласен-да напуска!
който е несъгласен-да напуска!
29 април 2021 12:23
Гост

Протест в работно вр еме е незаконен, освен ако не е пуснат отпуск. В частния сектор който е недоволен, несъгласен изразява несъгласието си по единствения възможен начин -със заявление за напускане. В частния сектор ако протестираш в работно в реме си следва дисциплинарна последца по закон! Напомням,че през 2008г по време на миньорските протести миньорите бяха арестувани , бити, съдени и осъдени за хулиганство-според прокуратурата да протестираш срещу работодател в работно време е …хулиганство. Тогава прокурор заяви,че недоволните миньори могат да изразят недоволство по единствения възможен начин-със заявление за напускане. Така,че днес-който е недоволен и несъгласен-да протестира, като пусне заявление… Покажи целия коментар »

Дани
Дани
29 април 2021 15:45
Гост

По време на стачка /протест/, участващите не получават заплати! Могат да получат обезщетение от профсъюзен фонд, ако участват в такъв.

Анонимен
Анонимен
30 април 2021 0:41
Гост

Магистратите са с ненормиран работен ден. Правите неправилно сравнение.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 11:48
Гост

И каква стана тя – диктатурата на ГЕРБ ще бъде сменена с тази на ИТН и ДБ. Това е пълна лудост. Няма оправия докато политическите партии не се водят от дневния ред на народа, а търсят отмъщение.

фактите
фактите
29 април 2021 12:25
Гост

Няма диктатура. Закриването на спец правосъдието е ПРЕДИЗБОРНО ОБЕЩАНИЕ! По света предизборните обещания се изпълняват. Няма изненада от случващото се-в предизборната програма какво ще се случи е предварително обявено, и суверенът на изборите подкрепи промяната!

адвокат
адвокат
29 април 2021 14:34
Гост

Като се качат в джипки и започнат да раздават нашите пари, като започнат да пълнят шкафчета, тогава пиши.

Любител
Любител
29 април 2021 11:31
Гост

Като гледам, блокирали са единственият вход на Съдебната палата , от който могат да влизат граждани и адвокати. Ха да видим, ще посмее ли някой да изпищи, че му е блокиран достъпа до правосъдие ?

Коко Роко
Коко Роко
29 април 2021 11:18
Гост

Много ясен, че мълчалив протест, защото не са им казали какво да говорят … пък и съм сигурен, че много биха казали точно обратно на това, което се иска от тях в тая ситуация.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 11:04
Гост

Защо не протестирахте когато взимахте по 6 заплати бонус, докато съдиите в многократно по – натоварените съдилища взимаха в добрия случай половин заплата? Или когато повдигахте обвинения и задържахте хора с години при очевидно напълно негодно обвинение в интерес на господарите си? Кога ще се потърси отговорност за тези действия от една наистина независима и безпристрастна проверка? Вместо това всички ще отидат без конкурс в СГС и САС заради нескопосаното законодателно предложение.

Filip
Filip
29 април 2021 10:44
Гост

Липсата на резултатност от правоприлагането на специализираните съд и прокуратура е факт. Няма нужда от ставнителен анализ.

Spiro
Spiro
29 април 2021 10:41
Гост

Не съм съвсем убеден, че спецпрокурорите се водят единствено от вътрешното си убеждение.

Сашо
Сашо
29 април 2021 10:33
Гост

Няма да им помогнат протестите. А и беше крайно време да ги закрият.

Влади
Влади
29 април 2021 10:23
Гост

Голяма грешка беше изначално създаването на такива специализирани органи. Тази грешка трябва на мига да се поправи, наистина.

Спондж
Спондж
29 април 2021 10:22
Гост

„При това положение, дали желанието на политиците за закриване на специализираните органи на съдебна власт не се дължи именно на резултатите от нашата работа?“
И какви са резултатите от вашата работа? Внесени поръчкови обвинения, по които няма нито един осъден.
Какво стана с делото САПАРД?
Защо в делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев дори вашите съдии казаха, че деянията са несъставомерни?
Какво стана с делото Октопод?
Дали българското общество ще получи отговор на тези въпроси?

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 10:26
Гост

Не че защитавам прокуратурата, ама правилно е тези въпроси към съда. Понякога разследващите си свършват работата, но нещата се оказват уредени на друго ниво, пример пуснатия сърбин под ,,домашен арест,, и мн.др

Кали
Кали
29 април 2021 10:35
Гост

Така е безспорно.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 10:21
Гост

Гешев пак е пуснал окръжно. Очаквам днес и други да обявят бдение

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 10:14
Гост

Стига сте ревали, няма да ви закрият днес, ГЕРБ-авите ще ви опазят.

Самуил
Самуил
29 април 2021 10:36
Гост

Със сигурност. Нали са им маша.

адвокат
адвокат
29 април 2021 14:37
Гост

И също корпорацията ДПС, во главе с почетния доносник Сава.

закриваааай
закриваааай
29 април 2021 10:14
Гост

Бдение, я! Какво хубаво признание. Лека му пръст на специализираното извънредно правосъдие!

Адвокат
Адвокат
29 април 2021 10:15
Гост

Направо авансово се погребаха. Браво на варненския вилает.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 10:20
Гост

Хахаха, не успяха да измислят друго и правят същото като Лозан Панов преди години – бдение пред палатата.

OMG
OMG
29 април 2021 10:07
Гост

Златните добичета на България – обръчи от фирми и бухалки. Ами редно е това да се разгради и ще е само едно добро начало.

Мафия
Мафия
29 април 2021 10:06
Гост

Направо да докарат рейсовете със симпатизанти, които пазеха Доган сарай по време на протестите в Росенец.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
29 април 2021 10:03
Гост

С мълачение ще протестирате, защото нищо не можете да кажете. За 9 години ще се запомните само със споразуменията си с наркотрафиканти и дребни мутри и крах по всички дела, за които обществото е чувало имената на подсъдимите. Няма нито един обвинителен акт срещу олигарси, действащи или бивши политици, крупни бизнесмени, знакови лица на прехода или както искате наричайте по-известните имена, по който да има влязла в сила осъдителна присъда. Нито един! За 9 години! Няма дори изключение, което да потвърждава правилото. Толкоз за вашата работа!
И да го кажа все пак – не сте виновни вие, а инженерите ви.

хайде пак трудовите колективи
хайде пак трудовите колективи
29 април 2021 9:53
Гост

Хайде почна се с декларации от трудовите колективи! Сега очаквам остра реакция от РП Доно нанагорницие срещу закриването на спеца, защото много добре си взаимодействат с него

123
123
29 април 2021 10:05
Гост

Като под индиго се изредиха и асоциациите. Много ми напомнят декларациите за подкрепа до ВСС, които пращаха толкова скоро.