Скоростното внасяне и приемане на проектите за промени в Закона на съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се закриват специализираните съдилища показва демонстрация на желание за бързо и безпринципно „справяне” със специализираното правосъдие.

Това се казва в обща декларация на Специализирания наказателен съд и на Апелативния специализиран наказателен съд, в която магистратите се обявяват категорично против промените.

Съдиите подчертават, че гласуваните вчера на първо четене в правната комисия текстове са минали без обществен дебат, без сериозни анализи, без възможност за становища от заинтересовани страни, включително на магистратите и служителите и дори без становища на правосъдното ведомство и на ВСС.

Затова и магистратите казват, че това е опит за бързо и безпринципно „справяне” със специализираното правосъдие и то по време на политическа нестабилност в държавата. Според тях са тенденциозни и мотивите в законопроекта, според които спецсъдилищата не са оправдали заложените със създаването им очаквания и публичното възприятие за тях било негативно. Спецсъдиите пишат, че са възмутени и от определенията за специализираните съдилища като „извънреден трибунал”, въпреки че още преди създаването им се произнесе Конституционният съд.

„Държим да припомним, че специализираното наказателно правосъдие прилага общоустановените законови правила, които прилагат и общите съдилища, както и че условията и реда за назначаване на съдиите в него са същите, които важат за магистратите в цялата съдебна система“, заявяват съдиите и допълват, че работата им е оценена положително в докладите на Европейската комисия.

В декларацията си те напомнят, че гледат не само известни в медиите дела и за корупция по високите етажи на властта, но и много други, свързани с наркотрафик, трафик на хора, изнудвания и рекети, имотни, телефонни, документни, данъчни измами, лихварство и тероризъм.

„По време на целия, наситен с протести период в страната и при предизборния процес, пред обществеността целенасочено бяха тиражирани неверни постановки за провеждано от тези съдилища политизирано и необективно правосъдие, за умишлено насаждане на негативни нагласи“, заявяват още от спецсъдилищата и подчертават, че за изминалите 10 години няма нито един отменен техен акт заради нарушаване на принципите за обективност и безпристрастност.

„Ако разбирането за безпристрастност се изразява в неотменно очакване на дължимо безрезервно снизходително третиране, оставяме на българските граждани да преценят, как това разбиране се вмества в естеството на дела, като разглежданите от нас и в задълженията на съдията да се произнася по вътрешно убеждение, основано само на доказателствата и закона“, пише още в декларацията им.

Според тях предложените законодателни изменения са не само недопустим опит за подчиняване на правосъдието, но и водят до отстъпление от ангажиментите на България пред Европейския съюз.

Съдиите са на мнение, че при закриване на спецсъдилищата няма да има адекватно преразпределение на делата им към другите съдилища. Според внесените предложения, ако спецсъдът е започнал съдебното следствие по някое дело, то се „завежда“ по подсъдност към компетентния орган, но се разглежда от състава, който е дал ход, а досъдебните производства, ще се изпращат на компетентната прокуратура. Правната комисия пък прие на първо четене, че  Висшият съдебен съвет (ВСС) ще има един месец след влизането в сила на промените, за да преназначи съдиите и прокурорите, като те ще имат възможност да изберат къде искат да работят.

Според спецсъдиите обаче не е предложен адекватен механизъм за довършване на всички започнали дела и това ще доведе до пълното им блокиране. Това според тях ще се случи, както заради неуреждане на статута на съдебните заседатели, чийто мандат трябва да бъде прекратен, ако съдът се закрие, така и поради липсата на процедура по преназначаване на съдиите, които трябва да ги довършат.

„Значителна част от тези започнали дела ще се наложи да бъдат разглеждани и отначало, а като се има предвид, че производството по някои от тях, само на една инстанция е отнело години, заради многото подсъдими, огромният брой свидетели и вещи лица, както и колосалните им обеми, ще бъде нарушено изискването за провеждане на наказателния процес в разумен срок, за неспазването на което, България не веднъж е била критикувана, а и осъждана в ЕСПЧ“, заявяват от специализираните съдилища. В декларацията те напомнят също, че заради евентуално блокиране на делата, които още са в досъдебна фаза, ще отпаднат и мерките за неотклонение на обвиняеми или подсъдими.

„Нека обществеността бъде наясно, че ще атакуваме с всички легални средства, предвиденото от вносителите, чрез преходните и заключителни разпоредби на проекта за изменение на ЗСВ, „селектиране” на магистратите от специализираните съдилища по извънредни и тотално дискриминационни методи, представляващи способ за понижаване в длъжност и освобождаване от длъжност, както и за намеса във вътрешното им убеждение, за което сезираме и Европейската комисия“, посочват още съдиите и допълват, че с внесените законопроекти отново се създава „почва за трайно внедряване на организираната престъпност в местните социуми“.

Прокурорската колегия: Това е опит за дестабилизиране на съдебната система

Закриването на специализираните съд и прокуратура е опит за дестабилизиране на съдебната система. Това се казва в декларация на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, приета единодушно на извънредно заседание днес. Във връзка с приетите промени в ЗСВ и НПК, с които се закриват спецсъдът и спецпрокуратурата, членовете на ПК предлагат на колегите си от Съдийската колегия „да проведат професионален дебат с цел предотвратяването на всяко посегателство срещу върховенството на закона, правовия ред и доброто име на българските магистрати“.

В началото на извънредното заседание главният прокурор Иван Гешев благодари на членовете на ПК на ВСС за това, че са подкрепили с присъствието си пред Съдебната палата обвинители, следователи и служители в желанието им открито да заявят, че върховенството на правото е поставено в опасност и че са застрашени интересите на българските граждани и борбата с престъпността. Това е недопустим политически натиск върху независимата съдебна власт и засягане на принципите на правовата държава и разделение на властите, каза още Гешев.

Декларацията беше изчетена от Калина Чапкънова.

В нея се казва: „Прокурорската колегия остро се противопоставя на приетите на 28 април 2021 г. от комисията по правни въпроси промени в ЗСВ и НПК. Считаме, че с така предлаганите промени се нарушават принципите на законност, разделение на властите и независимост на съдебната власт. Промените са проява на политическа намеса в работата на съдебната система и опит за нейното дестабилизиране.

Приетите в нарушение на чл. 18а от ЗНА законови промени в структурата на съдебната власт чрез заличаване на специализираните структури – съд, прокуратура и следствените органи към тях, пряко накърнява независимостта на всеки магистрат като дерогира принципът на разделение на властите. Премахването на специализираните съд и прокуратура ще доведе до отстъпление в борбата с организираната престъпност и противодействие на действия с висока степен на обществена опасност“.

Колегията твърди, че предвидените изменения ще възпрепятстват приключването на висящите досъдебни производства в разумни срокове, както и налагане на справедливи и законосъобразни наказания на виновните. Освен това кадровиците изтъкват, че промените в ЗСВ и НПК създават реален риск от прекратяване на вече започнали дела и „целенасочено избягване на реализиране на наказателна отговорност въпреки съществуващите къ момента предпоставки за това“.

От ПК определят като необективни мотивите за неефективност на спецправосъдието и заявяват, че аргументите биха могли да бъдат определени като целенасочени опити за дискредитиране на магистратите, игнорирайки професионалната им специализация и натрупан опит.

На финала на декларацията се казва, че ще предложат на Съдийската колегия дебат с цел предотвратяването на всяко посегателство върху върховенството на закона (пълния текст виж тук).

Документът ще бъде изпратен на посланиците на страните от ЕС, до Европейския парламент, Европейската комисия, комисията GRECO и Венецианската комисия.

Дебат по темата нямаше. Само главният прокурор Иван Гешев заключи: „На тъмно се приема едно по същество лобистко законодателство единствено в интерес на обвиняеми и подсъдими с огромен финансов ресурс, а вероятно и на чужди интереси. Това е целта, дано не я постигнат, защото цената ще платят българските граждани“.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
нормален съдия
нормален съдия
04 май 2021 14:26
Гост

и съвсем правилно е да закрият специалните съдилища. Те са най-голямата бухалка на прокуратурата. Да се доведат до това положение
естествено е виновен Ушевия. Голямо духане направиха той и почти всички апелативни спец съдии на прокуратурата. А сега виете – боли ли ви, хак да ви е , само вие сте си виновни, никой друг

До нормален съдия - т. е. Адв. Илиян Василев
До нормален съдия - т. е. Адв. Илиян Василев
06 май 2021 23:45
Гост

Илияне, айде по-кротко! Знаем, че където не можеш да пробиеш с пари, съдиите са ти виновни. А когато не можеш да задоволиш жена си, пак ли Ушев ти е виновен?

Анонимен
Анонимен
03 май 2021 12:00
Гост

МВР да разкрият ОПГ около Домусчиев. Още ли не са го разкрили, да се закрие МВР! Илюстрация на глупашкото ,,законотворчество’’ на 45-то НС.

Анонимен
Анонимен
30 април 2021 18:50
Гост

Проблемът със специализираното „правосъдие“ е, че под неговата брадва попадат само неудобните и конкурентни на гербераската престъпност организирани престъпни групи. Около Домусчиев сигурно няма ОПГ, около Борисов пък изобщо? А?

Гешев си отива
Гешев си отива
30 април 2021 18:33
Гост

Български политически трилър. Не заслужава да се гледа. Трагикомедия с елементи на порно. Говорителката е руса.

Анонимен
Анонимен
30 април 2021 17:45
Гост

Всичко в съдебната система е наред – съдебната карта, ЕИСС, ясните критерии за кариерно развитие, та само със закриването на специализираните съдилища им остана да се занимаят…

Глупако
Глупако
30 април 2021 9:12
Гост

Малко ви е, продажни некъдърници

897
897
30 април 2021 17:39
Гост

И ти си от крадците, които не могат да крадат заради специализираната прокуратура,ната,ГЛУПАКО?!

000
000
30 април 2021 18:38
Гост

Специализираният Гешев е страшна пречка и спирачка пред крадците, че направо останах без нерви … в защита на червените тоги. Глас не остана. За заплати, нищоправене, за родата, семейството, сигурността /на длъжността/, осигуровките. Пуцаджии, рабфакаджии, милиционери от всички прокуратури – съединявайте се! За всичко е виновна Русия. И Путин. Съюз с USA! Белким ПАК мине номера.

Коментар
Коментар
30 април 2021 7:38
Гост

Няколко факта- радетелите за закриване на тези структури са адвокатите Дончева, Хаджигенов и Иванов. Нека те декларират,че нямат личен интерес и че това няма връзка с делата по които участват в същия съд . Татяна Дончева – делото Баневи и делото Лилана и делото за ДДС на ловешкия и други. Хаджигенов по делото Лилана и по доста други. Иванов кой защитава пише в Капитал. Та тези факти пораждат въпроси. Не вярваме някой да отговори.

Анонимен
Анонимен
30 април 2021 11:38
Гост

Точно казаното от Вас обяснява защо трябва да бъдат закрити специализираните структури. Тези дела ще продължат, независимо дали ще бъде закрит спеца и ще приключат на ВКС. Казаното от Вас означава, че само спеца може да ги осъди, което само по себе си е белег на извънредно и основание за закриване.

897
897
30 април 2021 17:40
Гост

Ти тъп ли си?

Анонимен
Анонимен
30 април 2021 17:58
Гост

Да, само Спеца може да ги осъди. Когато една ОПГ ,,работи” на територията на София, Варна и чужбина, напр. трябва съд с такава компетентност. Това му е специалното. Когато окръжният прокурор, съдия и един корумпиран общински кмет са в една ловна дружинка и/или си пият ракията, кой да го обвини и кой ще го осъди? И, няма какво да се лъжем, драпането за закриването на специализираните не е защото не работят или работят зле, а точно обратното.

Анонимен
Анонимен
30 април 2021 18:48
Гост

Тя се видя ловната дружинка къде се събира- в „Осемте джуджета“.

Анонимен
Анонимен
01 май 2021 0:37
Гост

Очевидно знаете нещата на теория, на практика обаче събраха само попълни профани от цялата страна, които нямат елементарни, да не кажа никакви правни познания, които извън поръчките нямат нищо. В съда е малко по-различно, но и там не е много по-добре

бъдещ
бъдещ
29 април 2021 22:22
Гост

Първата крачка в добра посока, но трябват и следващи. Ако на изборите се смени властта, предлагам лустрация – не само за бухалките на ГЕРБ и Пеевски/Доган, но за всички подлоги които днес устройваха жалки демонстрации – по списъци, разпознати от снимките. Не със закон, мекеретата в КС разбира се ще го попарят. Трябва нов иснпекторат с хора външни за системата, най-добре с независими юристи и експерти от неправителствения сектор – да ги пукнат от проверки докато напуснат или бъдат уволнени.

бъдещ
бъдещ
29 април 2021 22:07
Гост

Мисля, че ако промените бъдат прокарани, сериозно ще накърнят интересите на Борисов, на Пеевски Доган Домусчиев и сие. Първа крачка към ограничаване на влиянието на олигархията в системата.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 19:31
Гост

Специализираното правосъдие НЕ е правосъдие. То е вредно за България. Колкото по-скоро бъде закрито, толкова по- добре.

Бай Хой
Бай Хой
29 април 2021 19:02
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
897
897
30 април 2021 17:41
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
29 април 2021 18:54
Гост

Въобще не съм съгласен, че това е опит за дестабилизиране на съдебната система. Напротив, така тя ще придобие съвсем нов и по- добър облик.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 18:25
Гост

Тия от спеца се оляха! Те и командващия ги каскет съсипаха прокуратурата и правосъдието в страната! Вече сте пътници, по давайте оставки воглаве с милиционера, но и това не ви стиска защото сте страхливи поръчкаджии! Жалко, че няма да ви изхвърлят от системата, а ще се пръснете, като разсейки от тумор навсякъде!

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 18:55
Гост

Да, но там няма да имат възможност да изпълняват така качествено поръчки.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 17:57
Гост

Няма друг съд, който може да гледа дело срещу 40 подсъдими.
Абсолютно съм сигурен, че нещата отиват към прекратяване на дела по райони.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 18:56
Гост

Въпросът е не само да гледат, ами и да ги решават качествено и в срок.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 16:37
Гост

Един прост пример какво ще стане след като закрият Спеца: ще се върнат телефонните измами. Такива случаи не могат да бъдат изработени от общи прокуратури. Защо? – Не ми се обяснява, скоро ще разберете.

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 12:05
Гост

Е, хайде обясни, интересно ми е. Крадците на кокошки, които плешивият ти шеф лови по селата, също сигурно ще се завърнат.

Неспециализиран прокурор
Неспециализиран прокурор
29 април 2021 15:20
Гост

Ниска натовареност и високи възнаграждения срещу изпълнение на поръчки. Да заповядат при простосмъртните прокурори, за да видят как стоят нещата в истинския свят.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 18:58
Гост

Стига, бе! Тия ако са на норма ще умрат от глад.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 14:57
Гост

Голям рев, специализираните поръчкаджии се стреснаха, че властта вече не ги пази. Айде обратно по неизвестните съдебни райони, това е правилното решение.

Много "спец"
Много "спец"
29 април 2021 14:53
Гост

Явно, всички пишещи тук са от „жълтите павета“, където всеки ден срещат политици за осъждане. В страната,където също живеят избиратели, те се срещат с „кокошкарите“, които любезно ги канят във „фургона на ужасите“, в офиса на „охранителя“, в колата, за да ги закарат до някъде, за да поработят- я просия, я проституция, да сеят „магданоз“. И когато този провинциалист, който Ви плаща заплатите, събере малко кураж да пусне жалба в полицията, почти веднага го уведомяват, че това не е много здравословно. Дори и да не Ви се вярва, има обикновени хора,които вярват на специализираните съдилища, защото за многото години тормоз,… Покажи целия коментар »

Борянова
Борянова
29 април 2021 14:53
Гост

Като нямате какво да кажете скоро сигурно ще кажете, че Божков има пръст в това да ви пречи да работите през парламента.

Агов
Агов
29 април 2021 14:52
Гост

Поредните глупости.

Stratiev
Stratiev
29 април 2021 14:52
Гост

Абе всеки случай след ГЕРБ няма как да бъде застрашена правовата държава повече. Значи и на Слави хората и на ДБ и на Манолова не са по-големи демагози от ГЕРБ. Мерси.

Лимоновски
Лимоновски
29 април 2021 14:51
Гост

Трагедия. Страшно голямо пискане.

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 14:51
Гост

Страшно плюене. А реално не сте направли нищо съществено. Вчера слушам, че руските граждани виновни за взривовете в наши заводи винаги палели пожар преди взрива. Излиза фирмата пострадала от тези актове и казва, че през 2013 не е имало пожар преди взрив в техните складове. Е какво гледате бе драги прокурори и скъпо Сийче?

Анонимен
Анонимен
29 април 2021 14:50
Гост

Явно Бойко е впрегнал всички за да може да се чисти името на партията му и пак тя да е на власт. Че и на Домуса му е важно. Иначе как ще има още, като концесията на летище София. Вчера дори Боби Михайлов се върна в БФС. Като нищо инструктиран и той от Борисов, който му поиска оставката, но Михайлов е мишкар и пиянде. Та като нищо да е инструктиран да се върне, та да каже сега по време на кампанията Борисов, че видиш ли дори и Михайлов се върна да доразвали футбола ни, защото ГЕРБ не е на власт.

Гъливер
Гъливер
29 април 2021 14:49
Гост

Какво мнение да се очаква от орган с предводител Гешев, който е назначен от Бойко Борисов, който на свой ред е опозиция с партията си.

Коко Роко
Коко Роко
29 април 2021 14:41
Гост

Кой ми ака в гащите стана работата, сори ама се изложихте и не показахте очакваните резултати. Вече 10 годни само имитират дейност, повече споразумения и кокошкари, никакви политици. Сами се докараха до там обществото да ги приема по един определен начин, чийто смисъл е далеч от безпристрастността. Нормално е да се закрие тоя съд, щом не може да се справи с поставените задачи, а още повече, когато е сам се е лишил от авторитет. Не някой друг, ами самите съдии и прокурори с него си извоюваха това отношение … сори майка.

Любенова
Любенова
29 април 2021 14:47
Гост

Абсолютно съм съгласна

Sanjeta
Sanjeta
29 април 2021 14:48
Гост

Определено се излагат, така е

Гъливер
Гъливер
29 април 2021 14:48
Гост

Имате ли съмнения? Те се занимават с това д аугаждат на тоя и оня, не да гонят правосъдие.

адвокат
адвокат
29 април 2021 14:27
Гост

Има справедливо желание за справяне с бухалките на мафията, които в определени от нея случаи действат като чадър.