Сегашната Система за измерване на натовареността на съдиите става част от Единната информационна система на съдилищата, чието изграждане предстои. Това стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия, на което бяха одобрени промени в Правилата за измерване на натовареността.

Председателят на ресорната комисия Даниела Марчева обясни, че работна група от съдии е изготвила промените в правилата и призова членовете на СК на ВСС да ги подкрепят, за да може впоследствие те да залегнат в Единната информационна система на съдилищата. Измененията ще влязат в сила в момента, в който ЕИСС започне да действа. „Преди около месец решихме СИНС да продължи да работи и доколкото дължим тя да бъде адекватна и прецизна, сме съобразили всички забележки на колегите ни съдии, които получихме“, каза още Марчева.

Атанаска Дишева, която е член на въпросната работа група, обясни, че поправките се отнасят само до коефициента на тежест на делата, който в момента се присъжда само когато делото се разпределя. Сега този коефициент се разделя на процесуални етапи, свързани с обособени предварително обявени части на процеса. Например един от етапите е определение за насрочване на делото, друг – обявяване на съдебното решение и т.н.

Дишева обясни, че не се предлагат промени в статистическите кодове, нито се премахва възможноста за увеличаване на коефициентите за тежест, поне засега.

От думите ѝ обаче стана ясно, че административните дела са изключени от Единната информационна система на съдилищата. Затова се предлага с преходна разпоредба в правилата и те да бъдат включени в нея.

Тя обясни и, че когато бъде готова ЕИСС, ще се осъществи едно от най-важните неща, а именно трите системи – за натовареност, деловодна и за случайно разпределение, да си „говорят“.

Вероника Имова попита дали до края на седмицата работната група ще бъде готова с приложенията във връзка с прилагането на правилата, за да може разработчикът на ЕИСС „Информационно обслужване“ да ги включи във функционалностите на системата, защото срокът за това е до средата на април. На IT специалистите им е необходимо време да превърнат правилата в електронен език, обясни Имова.

Ако работната група не успее, тогава правилата ще бъдат включени в ЕИСС по време на тестовете и в рамките на гаранционния срок, стана ясно от думите ѝ.

Дишева обясни, че работните групи по съответните материи работят бързо, много и целенасочено, за да обособят процесуалните етапи в коефициентите на тежест. Но е нереалистично да са готови до края на тази седмица. Тя добави, че това евентуално е възможно до края на следващата седмица, след което промените трябва да бъдат одобрени от Съдийската колегия. Т.е. най-рано на 16 април има възможност приложенията да бъдат дадени на разработчика на ЕИСС.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че ще подкрепи измененията, но призова административните дела да бъдат включени в ЕИСС, защото „каква единна система на съдилищата“ е тогава.

В крайна сметка Съдийската колегия единодушно одобри правилата без да определя срокове. А по отношение на решението си отпреди около месец да възложи на Красимир Шекерджиев да разработи нова концепция за измерване на натовареността, Даниела Марчева днес заяви, че когато тя бъде готова, ще бъде обсъдена по-конкретно.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:59
Гост

­­­Г­­­о­­р­е­­щ­и­­ ­­м­­­о­­м­­и­ч­­­е­т­а­­ ­­­в­и­­­ ­о­­ч­­а­к­­в­­а­­т ­­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?24131

Ще видим
Ще видим
03 април 2019 11:48
Гост

Много е хубаво всичко, очевидно се върви в правилната съвременна посока. Само че нали сме в България, малко се притеснявам какви вратички ще се отворят, когато трите системи се свържат, че и включат административните дела…

Гейтс
Гейтс
02 април 2019 16:08
Гост

Интересно къде ще бъде качена цялата тази информация, на какви сървъри, кой ще ги поддържа, кой ще има достъп до тях…

Анонимен
Анонимен
02 април 2019 14:55
Гост

Добре е, че коефициентите за тежест се определят в зависимост от процесуалните етапи. Така ще се измерва по-точно натовареността.

Анонимен
Анонимен
02 април 2019 14:52
Гост

Крайно време беше. СИНС има много недостатъци.

Анонимен
Анонимен
02 април 2019 14:53
Гост

Тази пък сигурно ще е идеална. Поредното неразумно харчене на пари.