Пребиваващ в България сириец е арестуван за организиране на мащабна схема за нелегални парични преводи, с които е финансирана международна престъпна група. От прокуратурата съобщиха, че до момента в София и страната са задържани общо 43 чужденци и българи, като разследването е за престъпления против републиката.

Задържаният сириец е основният организатор. Той е осъществявал т.нар. „хавала“- преводи. Става дума за древна система за разплащане с нелегални брокери, популярна в ислямския свят, в основата на която е доверието между участниците.

Сириецът е влязъл в контакт с други замесени, които са подпомагали логистично международни терористични организации. Според разследващите задържаният е имал контакти и с други чужденци, свързани с финансиране на тероризъм и друга престъпна дейност.

Разследваната в България дейност е за нерегламентирани преводи в и от страната в особено големи размери.

„Не става въпрос за явни терористични действия или заплаха на територията на страната, а един финансист, който финансира всякакви незаконни дейности“, коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев. По думите му това е първо подобно дело в ЕС, а тази практика за нелегални преводи генерира годишно между 100 и 300 млрд. евро.

Специализираният наказателен съд е издал 126 разрешения за извършване на претърсване и изземване на 50 адреса на жилища и офиси и в 26 автомобила, както и обиски на 50 лица. При условията на неотложност, като единствена възможност са събиране на доказателства, са извършени 7 претърсвания и изземвания. Иззети са 32 000 евро и документи, поясниха от прокуратурата.

Акцията се провежда от ДАНС и ГДБОП в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч и до нея се е стигнало след едногодишна работа на Специализираната прокуратура с българските служби за сигурност и партньорски служби от ЕС.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 януари 2019 14:28
Гост

От тук нататък всичко е в ръцете на обвинението. Да видим за престъпления против републиката какво е наказанието!

Ivanov
Ivanov
20 януари 2019 13:43
Гост

„От тук нататък всичко е в ръцете на обвинението. Да видим за престъпления против републиката какво е наказанието!“

Ако го докажат, защото за да има наказание
вината трябва да бъде доказана. За сега има само мащабно задържане и ако няма влязла в сила присъда (доказана вина) задъжанията ще се бъдат само ПР акция.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2019 14:23
Гост

Наводнихме с чужденци. Даже и търговийка си въртят от тук.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2019 14:24
Гост

Е да не мислиш, че са дошли заради природата.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2019 14:22
Гост

Винаги съм знаел, че може да се разчита на партньорските служби от ЕС.