Показатели в работата на следствени отдели към седем окръжни прокуратури толкова били занижени, че Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да възложи извършването на проверка и установяване на причините за това.

Става дума за отделите в прокуратурите в Ловеч, Хасково, Враца, Перник, Видин, Софийската окръжна и Софийската градска прокуратура. А негативната тенденция е била установена, след като от Националната следствена служба са изпратили статистическите данни за работата на следователите за 2018 година.

Два са проблемните показатели – среден брой приключени досъдебни производства от следователи и среден брой приключени дела с мнение за съд.

Огнян Дамянов заяви, че разликите в данните били в пъти. Така например по приключени разследвания на първо място е Монтана, а на последно – Видин, където са решени осем пъти по-малко дела.

Що се отнася до приключени производства с мнение за съд, то първенец е Силистра, а в СГП били 10 пъти по-малко.

Дамянов обясни, че с негови колеги са сравнили данните на онези следствени отдели, които имат под средната натовареност за страната и се оказали, че тези седем прокуратури имат занижени показатели и по двата критерия – брой приключени дела и брой приключени такива с мнение за съд. Добави, че това е трайна тенденция и причините за това трябва да бъдат установени.

Наред с обективните фактори като например, че в столицата работят много повече следователи, а в Силистра – по-малко, имало и субективни причини за това, стана ясно още от думите на Дамянов. Но той не посочи какво има предвид.

Пламена Цветанова поясни, че друг обективен фактор може да бъде например възлагане на стари дела, чиито изход не се знае дали ще се види в обозримо бъдеще.

Тя обаче предложи колегията да възложи на ръководителите на съответните апелативни прокуратури да установят дали има пропуски в работата на седемте следствени отдела, да се провери какви са причините за занижените показатели и да предприемат мерки за отстраняването им като уведомят за това кадровия орган.

Пет от прокуратурите са в Софийския апелативен район, една – във Великотърновския и една – в Пловдивския.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кирчо
Кирчо
14 февруари 2019 11:58
Гост

С извинение, но какъв е смисълът от следователите? Идеята беше да подпомагат обвинението и разследванията, а се оказаха ни риба, ни рак.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 16:22
Гост

Тъжна статистика. Но за да се сложи край на тази порочна практика, трябва първо да бъдат установени причините за това.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 15:53
Гост

След като разликите в данните са в пъти, значи и разликата в качеството на работата е такава.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 15:52
Гост

И после чакаме бързо досъдебно производство!