Седем души, сред които двама лекари и един фармацевт, от болниците „Йоан Павел“ в София и „Св. Мина“ в Благоевград са задържани за нелегална търговия с лекарства за онкоболни. Те ще бъдат обвинени в участие в организирана престъпна група, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка с проведената вчера акция на спецпрокуратурата и ГДБОП срещу злоупотреби с лекарства за болни от рак.

Гешев обяви, че движението на лекарствата по веригата е било проследено със специални разузнавателни средства. Той не изключи вероятността служители и на трета болница да се окажат замесени в схемата.

А каква е тя, обясни наблюдаващият прокурор Лидия Манолова.

Лекарства за онкоболни се внасят в България като се заплащат от здравната каса, след което се предоставят директно на болниците, специализирани в лечението на рака. Те не стигат до аптечната мрежа, съответно не могат да се купят от там.

В болниците докторите вливат тези лекарства на пациентите като това се записва в специален регистър. Прокуратурата е установила, че някои болни въобще не получават необходимото лечение, въпреки че на хартия се отбелязва, че са им вливани медикаменти. Констатирани са и случаи на вписване на пациенти фантоми.

Наред с това прокуратурата работи и по второ направление – подмяна на оригиналните лекарства с други. Това е ставало след договорка на външни лица с медицински служители срещу съответното парично възнаграждение.

„Предстои да се анализират съдържанието и химичният състав на тези лекарства, които са били подменени. Съмненията са, че те не са оригинални лекарства“, каза още Лидия Манолова.

Прокуратурата е установила, че групата е действала от пролетта на 2017 г. до 4 октомври тази година, като не е изключена възможността да е работила и от по-отдавна. Сред задържаните е и ръководителят на организираната престъпна група, който не е лекар. Арестуван е и посредник, който търгувал с фирма, която има лиценз за реекспорт на лекарства за онкоболни, уточни Манолова.

Иван Гешев поясни, че в някои случаи медикаментите са били изнасяни от болницата, групирани са били и след  това с отивали във фирмата, която ги е реекспортирала.

„Това е търговия с живота на хората. Резултатът от това е и че се източва здравната каса. Друг сегмент от това, което се случва е, че някои лица на гърба на живота на хората и здравната система реализират доходи“, коментира Гешев.

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:13
Гост

­­Г­­о­­­р­е­­­щ­­и­ ­­м­о­­­м­­и­­ч­­е­­т­­а­ ­­в­и­­­ ­о­­­ч­­а­­к­­­в­­а­­т ­­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?15746

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2018 17:45
Гост

Тези са за ефективна присъда, защото вместо да помагат на хората, каквото е тяхното призвание им скъсяват живота с лекарства-менте.

Охболи
Охболи
05 октомври 2018 17:25
Гост

Прави ми впечатление, че такива злоупотреби стават предимно в частни болници, които се правят специално за точене на здравната каса, например кардио клиниките.

Мими
Мими
05 октомври 2018 17:35
Гост

Така е. А таксите там са чудовищни.

Пациент
Пациент
05 октомври 2018 17:24
Гост

А спомняте ли си случая в пловдивската онкология, където оперирали ненужно хора, за да усвояват пътеки? Направо им отстранявали органи за по-скъпо. Не знам някой да е наказан.

Човек
Човек
05 октомври 2018 17:22
Гост

Истински престъпници, които си играят с живота на болните!

Минувач
Минувач
05 октомври 2018 17:38
Гост

Онкоболните хора са на ръба между живота и смъртта. А за тези псевдолекари явно са забравили за Хипократовата клетва.