Решението на Народното събрание на пътните фирми да се платят само половината от парите, които им дължи агенция „Пътна инфраструктура“, а останалите след проверка, беше атакувано в Конституционния съд (КС).

Депутати от ГЕРБ-СДС поискаха то да бъде обявено за противоконституционно (пълния текст на искането виж тук). КС образува дело и за докладчик беше определен чл.-кор. проф. д.ю.н. Атанас Семов.

Оспореното решение на парламента, което беше плод на компромис в управляващата коалиция предвижда:

  1. Агенция „Пътна инфраструктура „да заплати от утвърдения си бюджет за 2022 г. 50 на сто от всички финансови задължения на Агенцията, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизане в сила на това решение, възлагани въз основа на договорите ‘за извършване на поддържане (превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации) на републикански пътища …“ и т.н.
  2. Останалите 50 на сто от всички финансови задължения на Агенцията по т. 1, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизане в сила на това решение, се извършват след решение на Народното събрание, въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности (…) и становище на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.
  3. Агенция „Пътна инфраструктура“ да предприеме всички необходими правни и фактически действия по възлагането на нови дейности по сключените договори, …, включително като при необходимост сключва допълнителни споразумения към договорите по т. 1, със срок на действие не по-късно от 30 септември 2022 г. Заплащането на задълженията, които ще възникнат от изпълнението на дейностите по изречение първо, да се извърши от Агенция „Пътна инфраструктура“ от утвърдения бюджет на Агенцията,
  4. Агенция „Пътна инфраструктура“ да предприеме всички необходими правни и фактически действия, за да бъдат своевременно и напълно завършени всички започнати дейности, възложени въз основа на действащите към момента договори за извършване на поддържане (…) на републикански пътища. Заплащането на задълженията, които ще възникнат от изпълнението на дейностите по изречение първо, да се извърши от Агенция „Пътна инфраструктура“, от утвърдения бюджет на Агенцията въз основа и в размера съгласно доклад на междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности, посочена в т. 2 от решението.

Според депутатите от ГЕРБ то противоречи на правовата държава, на правото на защита и на принципите на разделение на властите и на независимост на съдебната власт.

Те изтъкват пред КС, че в случая Народното събрание е иззело конституционни правомощия на изпълнителната власт. Според опозицията това решение не представлява нито законодателен акт, нито такъв на парламентарен контрол.

„Възможно ли е Министерският съвет да делегира правото си да ръководи вътрешната политика, изпълнението на държавния бюджет и стопанисването на държавното имущество на Народното събрание и също толкова лошо – възможно ли е Народното събрание, със свое Решение, да изземе тези правомощия на министерския съвет и неговите министри и да започне да взима оперативни решения вместо тях? Тези въпроси, разбира се са риторични“, пишат в искането си от ГЕРБ.

Те напомнят, че в хода на дебатите по решението е изтъквано, че чрез него ще се предотврати евентуалната необходимост някои от спорните правоотношения между АПИ и фирмите да бъдат отнесени за решаване по съдебен ред. „С приемането на оспорваното от нас Решение на НС от 20 април 2022 г. фактически се създават преюдициални факти, които сериозно застрашават правото на защита на евентуално засегнати от последващи действия на АПИ юридически лица – контрагенти на АПИ“, твърдят те и дават на КС следния пример:

„Съгласно т. 1 на Решението на заплащане подлежат до 50% от извършените дейности по възложените работи. Дори и дадена фирма да е изпълнила, примерно, 60 или 70 или дори 100 процента от работите, качествено и в срок, на нея ще й бъдат заплатени само 50%. Останалите 50% ще подлежат на заплащане евентуално само след като плащането бъде потвърдено от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление на Народното събрание, съгласно т. 2 от същото Решение. Лесно може да се допусне, че ако фирма, изпълнила 100% от задълженията си по сключен от нея договор реши да претендира заплащане на пълния размер на задължението на държавния орган към нея, държавния орган, позовавайки се на Решение на НС от 20.04.2022 г. ще откаже това. В този случай органът на независима съдебна власт, пред който би бил отнесен спора, би имал следните възможности: 1) да откаже да се съобрази с Решението на Народното събрание и да допусне гледане на делото по същество; 2) да спре производството и да изиска сезиране по съответния ред на Конституционния съд за преценка за конституционосъобразност на Решение на НС от 20.04.2022 г., или 3) да прекрати делото поради преграждащо хода му Решение на Народното събрание.

Първата хипотеза е малко вероятна.

Втората хипотеза би била предотвратена, ако Вие, почитаеми Конституционни съдии, се произнесете по настоящото наше искане и по този начин осигурите необходимата свобода на органите на съдебната власт за решаване на спорове между гражданите и администрацията, каквато възможност им се следва по силата на Конституцията и при много строго ограничени предпоставки може да бъде ограничена със закон, но в никакъв случай не и с акта „решение на Народното събрание“.

В третата хипотеза заинтересованото в конкретния казус лице ще има всички основания пя отнесе въпроса до Европейския съд по правата на човека, позовавайки се на нарушение на чл. 6 от Европейската конвенция за правата на човека. За това какво решение би взел ЕСПЧ по такъв казус, свидетелства неговата богата практика по цитирания чл. 6 ЕКПЧ. Че българската държава ще плаща обезщетения, за нас е вън от всякакво съмнение. Смятаме, прочее, че Решение на НС от 20.04.2022 г. нарушава принципът на право на защита на гражданите (чл. 56, във връзка с чл. 117, ал. 1 от Конституцията), принципът на независимост на съда (чл. 117, ал. 2 от Конституцията) и принципът на подконтролност на актовете и действията на административните органи от страна на независимата съдебна власт (чл. 120, ал. 1 от Конституцията)“.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:49
Гост

­Г­о­р­­­е­щ­­­и­­ ­­­м­­о­м­и­­ч­­­е­­т­а­ ­в­­­и­ ­­о­­­ч­­­а­­к­­­в­­­а­­­т ­-­-­-> https://nu21.fun/girl?72247

Жокера
Жокера
05 май 2022 12:05
Гост

Те се смяха на Гешев и роптаха срещу негово изказване как не бил привърженик на идеите на „десните екстремисти“ за разделение на властите, но за разлика от него, тяхното не остана за съжаление само на думи, но се реализира чрез действия. Първото бе „мораториумът“ върху назначенията в изпълнителната и съдебната власт, за който Конституционният съд вече им размаха пръст, че е бил неконституционосъобразен и в противоречие на принципа на разделение на властите. НС гласува бюджета, това, как се изпълнява и дали е законосъобразно, е в компетентността на органи в изпълнителната власт и на Сметната палата. Явно все още се чувстват… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 май 2022 10:00
Гост

На това му се вика смислена и организира опозиция, а не като импотентното БСП едно време.

Иванов
Иванов
05 май 2022 9:52
Гост

Нищо друго не може да направи ГЕРБ освен да рови за падане на това правителство, защото те от една страна не могат да крадат, от друга може да бъдат разкрити, като абсолютни престъпници, каквито са си. Да им се разкрият схемите.

Янев
Янев
05 май 2022 9:49
Гост

Твърдо подкрепям да се даде другата половина от парите само след проверка направено ли е всичко, както е по договор или пак са взети по-евтини и бюджетни материали

Хари
Хари
05 май 2022 10:33
Гост

Те за това пътищата ни ще са в такова окаяно състояние.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
09 май 2022 15:52
Гост

че те пътищата и с окрадените пари пак са в окаяно състояние. намерете 10 разлики?

Todorova
Todorova
05 май 2022 9:49
Гост

Ето го доказателството – щом от ГЕРБ атакуват така настървено, занчи те имат келепир от тези пари. Предвидили са кражбата им. Да се прави проверка до дупка какво се строи и какво не.

Кирилова
Кирилова
05 май 2022 9:48
Гост

Време е да се провери къде точно са давани тези пари и за какво. Защото сме с къса памет, но 70 милиона липсват от една магистрала! Държавата няма да дава на частници да си правят имения с тези пари. Трябва всичко стриктно да се провери и аз съм за това нещо. А юристите да си пиюят колкото си искат.

Нешев
Нешев
05 май 2022 9:47
Гост

Гербавите много се надухаха в последно време и пак почнаха да сънуват, че управляват и разпределят баницата. Няма да стане. Това, че сегашното управление не се справя достатъчно добре и е мудно, не значи, че масово всички искаме ГЕРБ да се върне.

Бисер
Бисер
05 май 2022 10:34
Гост

Абсурд! Много хора вече им нямат доверие.

Милош
Милош
05 май 2022 9:46
Гост

ГЕРБ пищят защото те са си планирали да крадат не само от половината пари за пътища, а от цялата сума.

Костов
Костов
05 май 2022 9:44
Гост

Решението на правителството е напълно адекватно и справедливо.

Кирчева
Кирчева
05 май 2022 9:50
Гост

Ами като знаем, че схемата за крадене на пари от ГЕРБ е точно през строежба на магистрали, как да не е редно да се провери.

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 10:33
Гост

Решението е на парламента, не на правителството. Първата стъпка към ограмотяване на троловете е да се научат да четат. Втората – да пишат, а последната- да им бъдат трансплантирани мозъчни клетки, защото вашите са във дефицит.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 май 2022 9:43
Гост

Браво. Сега ще се види кой крив и кой прав. Ако се съди до досегашните спорове в КС обаче, Киро и Асен не са мн наясно с нуждата от законосъобразно управление на държавата. На тях все им трябва време да се ориентират в ситуацията. Така беше и с противоконституционенния мораториум на цените на тока.

Николай
Николай
05 май 2022 9:48
Гост

Викаш да дават парите и да не питат много кое къде е и как е.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 май 2022 9:56
Гост

Викам да не се прави глупав ПР с нещо, което противоречи на закона, за да се симулира дейност,а депутатите да се чувстват полезни, като им се вменяват несвойствени задължения. Не , че тези хора ,отишли в НС имат чувство за срам , че не правят нищо де.

Ganski
Ganski
05 май 2022 9:51
Гост

Е да де, за разлика от Бойко и неговите калинки, които веднага се ориентираха как се краде.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
05 май 2022 9:53
Гост

Дай им време, спокойно. Асенчо четял екселска таблица за 2 мин , докато пийва скъпо вино.