Главният прокурор Иван Гешев нито е обидил, нито е наклеветил ромския активист Христо Николов с обобщението си, че „и циганите така правят“, когато в интервю за БНТ е коментирал поведението на подсъдимия с Десислава Иванчева за подкуп Петко Дюлгеров, който се отказа от първоначалните си показания.

Това е решила съдия Мила Лазарова от Софийския районен съд (СРС) и е прекратила делото срещу Гешев, показа проверка на „Лекс“.

На 17 април 2019 г. тогава като зам.-главен прокурор Иван Гешев коментира развоя на делото за подкуп срещу бившата кметица на столичния кв. „Младост“ Десислава Иванчева и подсъдимия с нея Петко Дюлгеров, който в хода на процеса се отрече от дадените по-рано показания в полза на обвинението.

„Беше ясно, че той ще каже, че това не е вярно в досъдебното производство. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите. Това е масово…“, каза тогава Гешев.

От думите му се засегна ромският активист Христо Николов, който първо подаде жалба в Комисията за защита от дискриминацията (КЗД), а след това заведе и дело за обида и клевета в районния съд.

Миналата седмица съдия Лазарова е прекратила делото, тъй като приема, че посоченият от Николов израз не разкрива характеристиките нито на обида, нито на клевета. В определението си съдия Лазарова напомня, че в съдебната практика предмет на клевета могат да бъдат единствено твърдения с конкретно съдържание, които носят информация за точно определени обстоятелства, време, място, лице (явление от миналото и настоящето).

„Тези обстоятелства следва да бъдат позорни, т.е. недостойни от гледна точка на общоприетите морални разбирания и да предизвикват еднозначна негативна оценка на обществото или в частност да представляват приписване на престъпление. В случая изложените обстоятелства не са позорни и  недостойни от гледна точка на общоприетите морални разбирания и да предизвикват еднозначна негативна оценка на обществото или в частност да представляват приписване на престъпление, нито са конкретни такива, нито са насочени към личността на частния тъжител“, пише съдия Лазарова. Според нея, в конкретния случай Иван Гешев е изразил мнение и обобщение за поведението на подсъдимите, което нито е обидно, нито позорящо личността на Николов или на някоя етническа група.

„Субективните процеси на индивидуално осмисляне и преработка на информацията обаче не са годен предмет на престъплението клевета и не се поддават на методите и подходите, чрез които се изследва и установява обективната истина“, подчертава съдия Лазарова.

Несъставомерно за съда е и обвинението в обида, което предполага казване или извършване на нещо унизително за честта или достойнството на пострадалия в негово присъствие.

„В случая инкриминираните изрази не са унизителни за честта или достойнството на частния тъжител, нито са изказани в негово присъствие. Всъщност изразите, визирани от тъжителя Николов, изобщо не са насочени към него и по никакъв начин не унижават и уронват чувството му за лично достойнство. Както бе посочено и по-горе тъжителят е инкриминирал израз, с който се определя поведението на „всички подсъдими“, към които са приобщени и „циганите“, с който се изразява мнението и обобщението на зам. гл. прокурор към онзи момент Иван Гешев за поведението на подсъдимите, които твърдения няма как да бъдат окачествени като обидни за тъжителя и по никакъв начин не разкриват елементите на състава на престъплението „обида“, допълва съдия Лазарова. Тя е прекратила делото, тъй като намира, че тъжбата на Николов не отговаря на условията в НПК, тъй като в нея са описани факти, които според съда не могат изобщо да бъдат оценени като обвинение в престъпление, което да бъде доказвано в съдебния процес.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския градски съд.

Още миналата година КЗД не откри и дискриминация в думите на Гешев, като се мотивира, че той е изразил мнение за процесуалното поведение на всички подсъдими, а споменаването на „циганите“ е в общия контекст на разговора. След това решението беше потвърдено от съдия Милка Итова от Административния съд София-област, която реши, че не може да се санкционират по Закона за защита от дискриминацията съждения, насочени към неопределен кръг лица, а конкретно поведение, насочено към конкретен човек. Николов обжалва решението и пред Върховния административен съд (ВАС), където делото още не е приключило.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:38
Гост

­­­Г­­о­р­­­е­­щ­и­ ­­м­­­о­м­­­и­ч­­е­­т­а­­­ ­­в­­­и­­­ ­о­­­ч­­а­­­к­­в­а­­т ­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?37281

Трифонов
Трифонов
11 февруари 2020 0:10
Гост

K’во пък толкоз сърашно нещо стана… Те и американците правят така.

Росен
Росен
11 февруари 2020 0:05
Гост

Не виждам защо е тази ирония относно Гешев. По дрехите посрещат, по акъла изпращат.

Айнщайн
Айнщайн
11 февруари 2020 0:06
Гост

То пък един акъл… Да откршиш от него.

адвокат
адвокат
11 февруари 2020 7:52
Гост

Кьорав не може да види нищо, това е ясно. А що се отнася до акъла, видяхме с какъв акъл извърши първото си престъпление.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2020 23:58
Гост

Христо Николов пък е много чувствителен. А мъжка постъпка ли е да се откажеш от показанията си.

Димо
Димо
10 февруари 2020 23:54
Гост

В интерес на истината Гешев се престара с този арест. Като че ли го прие много лично.

Димитър
Димитър
10 февруари 2020 22:50
Гост

Хубава работа, ама циганска.

простащина
простащина
10 февруари 2020 17:37
Гост

Обида и клевета няма, ама простащина има. За съжаление тя не съставомерна. А трябва да бъде!

без страх
без страх
10 февруари 2020 17:54
Гост

Съгласна съм, но липсва ЛАКМУС…..

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2020 17:36
Гост

Тепърва Гешев ще се изказва и ще има дела срещу него. Не ми прилича на човек, който се учи от грешките си, защото се мисли за безгрешен.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2020 17:38
Гост

Но е социален, боли го за народа и вече е икона от плакати, какво повече искате?

адвокат
адвокат
11 февруари 2020 7:59
Гост

Обаче не знам дали някой е подал сигнал за извършеното престъпление с обявяването на СРС-тата ?! А да очакваме прокуратурата да се самосезира, това би било най-наивното през последните 30 години.

паралели
паралели
10 февруари 2020 17:17
Гост

Няма общо с делото, но ми се иска да го споделя. Следя казуса със съдиите в Полша и битката им за независимост от изпълнителна и законодателна власт. И ми прави силно впечатление, че прокурорите са на страната на съдиите, заедно са срещу опитите да бъде обяздена съдебната система.

Радост
Радост
10 февруари 2020 17:12
Гост

Sтабилност и Sпокойствие – SS по нашенски

Умерен песимист
Умерен песимист
10 февруари 2020 17:14
Гост

Ако доведе нещата до присъда за Черепа и го видя в затвора, мога да си затворя очите за някои дебелашки приказки.

наблюдател
наблюдател
11 февруари 2020 7:57
Гост

Типично лековато за средния българин разсъждение. А за извършеното престъпление по огласяването на СРС-тата ще си затвориш ли очите ?

анонимен
анонимен
10 февруари 2020 17:05
Гост

Да призовем нашата Радост следващия път да бъде по-конкретен

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
10 февруари 2020 17:05
Гост

Браво! Ама как обида и клевета, че пък и дискриминация? Точно обратното – човекът нарежда циганите наравно с останалите български граждани, като казва, че всички така правят.

Toto
Toto
10 февруари 2020 17:20
Гост

Точно това казват и съдилищата.

анонимен
анонимен
10 февруари 2020 17:05
Гост

Колкото и да ми се иска Гешев да бъде признат за виновен, в случая ще се съглася със съдийката. И аз не виждам основания да му бъде търсене наказателна отговорност за тези думи.

дамян
дамян
11 февруари 2020 0:01
Гост

В случая дори се е изказал доста меко.

SlimK
SlimK
10 февруари 2020 17:03
Гост

Ами всичко е точно, така говорят обикновените хора, а главният прокурор, както сам каза, е обикновен човек, който се среща само с обикновени хора. Нормално и езикът му да е обикновен.

анонимен
анонимен
10 февруари 2020 17:06
Гост

И облеклото му като всички цигани, нали

Криси
Криси
10 февруари 2020 17:07
Гост

Не се подигравай. Цял епос имаше през уикенда в една медия, та чак хипстър го нарекоха. Ех, на мама, модната икона той бе.

Рики
Рики
11 февруари 2020 0:03
Гост

Човекът даже може да се посочва след време като българският Лагерфелд.

Симо
Симо
10 февруари 2020 22:48
Гост

Да, с разгащената риза, а пък и намачкана на всичкото отгоре. А каскетът е черешката на тортата.