Районният прокурор на столицата Радослав Димов поиска да поеме ръководство на най-голямата апелативна прокуратура в страната – Софийската. Той е подал документи в процедурата за избор на нов шеф на Софийската апелативна прокуратура (САП), като от надпреварата не се отказва и досегашната ѝ ръководителка Албена Вутова.

Само преди 3 месеца тя не получи подкрепата на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за втори мандат на поста.

Димов, който никога не е работил в САП, заявява, че е мотивиран от професионалния, житейски, административен и управленски опит, които е натрупал. Като основен аргумент сочи, че е изпълнил основните приоритети, които си е поставил при кандидатстването му за районен прокурор на София през 2017 година. И изброява какво има предвид: създал е организация за преместването на СРП в новата сграда  без прекъсване на работния процес; анализът на организацията, дейността и кадровата обезпеченост на деловодството на СРП е готов в резултат на това е бил увеличен щатът на служители и прокурорски помощници; през 2018 г. с 4.7% са намалели върнатите от съда дела в сравнение с 2017 г., а на оправдателните присъди има спад с 2.3%; увеличен е броят на решените досъдебни производства с 14.93 на сто; приключилите извън сроковете дела са намалели, а срочността на произнасянията на прокурорите е подобрена.

Радослав Димов посочва още, че е с оглед спецификата на София – манталитет на населението, престъпна дейност, численост на магистратите, са все обстоятелства, които различават Софийската районна прокуратура от останалите в страната. И отбелязва, че фактът, че ръководи най-голямата прокуратура, му дава увереност да се кандидатира за по-високия пост като признава, че не е работил на друго ниво, освен на районно.

„Съзнавам, че мога да бъда критикуван за възрастта си, но кандидатствайки за тази позиция, не целя достоен край на кариерата си, а създаването на подобрен облик на апелативната прокуратура“, казва още Димов.

Той се надява с помощта на екипа в САП и с иновативните идеи, които има, да даде своя принос за повишаване на ефективността на прокурорската дейност.

Една от целите му е да премести Софийската апелативна прокуратура в по-функционална сградата. В момента САП е на ул. „Антим I“ 17 (в близост до Столичната полиция). Според Димов това затруднява прокурорите, които са отдалечени от Съдебната палата. Ще наблегне на спазване на сроковете, качеството на актовете и на равномерното натоварване на всички обвинители от този апелативен район. А с цел да се уеднакви прокурорската практика, ще инициира срещи със съдии.

Не на последно място, Димов посочва, че ще формира съвет от окръжните и градския прокурор на София като съвещателен орган към ръководителя на САП. Идеята му е на всеки три месеца съветът да се събира по конкретни теми и възникнали проблеми.

Битува усещане, че апелативният прокурор е встрани от същинската прокурорска дейност. Създава се впечатление, че прокурорите от апелативните прокуратури са ангажирани предимно с контролно-ревизионна дейност, без да дават указания и да споделят при нужда големия си професионален опит. Поради това с действията си ще се стремя да направя фигурата на апелативния прокурор ангажирана и носеща отговорност.

За доброто управление и утвърждаване на доверието в прокуратурата като цяло, считам, че лицето на апелативния прокурор следва да бъде познато и разпознаваемо. В тази връзка е необходимо личното му присъствие и активното участие както при извършване на процесуални действия по определени случаи, така и при своевременното уведомяване на медиите и обществото по важни въпроси“, изтъква още Димов.

Той обещава да не забравя, че е пръв сред равни и че е на поста, за да улеснява работата на колегите си.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Браво
Браво
07 май 2019 16:38
Гост

Браво, давай смело, ти си се доказал като компетентен професионалист!

Анонимен
Анонимен
30 април 2019 23:52
Гост

Много смело начинание. И възрастта в случая не е от съществено значение. Важни са желанието и най- вече опитът.

Тодор
Тодор
30 април 2019 20:49
Гост

Успех на прокурор Димов, вярвам, че ще се справи. Дълбоките води са по-спокойни, но и по опасни…, но той е доказал, че може да „плува“ добре. Още веднъж – Успех!

Любо
Любо
30 април 2019 23:55
Гост

Не зная до колко е опитен плувец, но напълно подкрепям становището му за своевременното уведомяване на медиите и обществото по важни въпроси. Те бе бива да са в сянка.

самонадеян младеж
самонадеян младеж
30 април 2019 18:34
Гост

Радом, Радо, не помниш ли, че на един прокурор, при това градски, мечтата за апелативната прокуратура на три граници му изяде главата?

Анонимен
Анонимен
30 април 2019 19:14
Гост

всичко е договорено иначе нямаше да се кандидатира. за апелативен прокурор трябва много по-голям опит, по-сериозен поглед и въобще, СРП не мерило, че ще се справиш с всичко