Голяма промяна по върховете на държавното обвинение ще бъде обсъдена на заседанието на Прокурорската колегия в сряда.

Най-напред главният прокурор Иван Гешев е предложил три дами за свои заместници. Една от тях е членът на Прокурорската колегия на ВСС Пламена Цветанова. Втората е Красимира Филипова от Върховната касационна прокуратура. А третата – Десислава Пиронева от Софийската градска прокуратура.

Гешев предлага Ася Петрова да бъде освободена като заместник-главен прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура и да бъде назначена за редови обвинител във ВКП. Именно на нейното място – начело на ВАП, ще бъде назначена Десислава Пиронева.

Другата му кандидатура за зам.-главен прокурор – Красимира Филипова, доскоро беше зам.-шеф на Софийската апелативна прокуратура. През март 2018 г. Прокурорската колегия обяви конкурс за повишаване на три места във ВКП. Филипова беше класирана на втора позиция и на 2 октомври 2019 г. беше повишена във ВКП. Последната ѝ оценка от атестацията е „много добра“.

Красимира Филипова е бивш заместник-министър на правосъдието в кабинета „Борисов 2“. Тя бе част от екипа на правосъдния министър Екатерина Захариева.

Десислава Пиронева пък е едно от трите български предложения за европейски прокурор, заедно със Светлана Шопова (СГП) и Теодора Георгиева (АССГ). Трите кандидатури бяха одобрени от Министерския съвет в началото на миналата година. От прокуратурата днес съобщиха, че Пиронева „успешно е преминала процедурата за подбор на кандидати“ за европейски прокурор и от комитета по подбора са я класирали на първо място. Засега не е ясно как евентуалното назначаване на Пиронева за зам.-главен главен прокурор ще се отрази на процедурата за подбор на европейски обвинител. Оценката ѝ от последната атестация е „много добра“.

Преди да стане член на ВСС, Пламена Цветанова беше следовател в Националната следствена служба. Цялата ѝ кариера е минала в следствието. Тя беше избрана за член на съвета от парламента, като беше номинирана от ДПС. Последната ѝ оценка от атестацията е „добра“.

Другите двама заместник-главни прокурори са Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, и Мария Шишкова. В края на миналата година тя поиска да бъде освободена от ръководната длъжност от 6 януари 2020 г., но по молба на Гешев, напускането ѝ беше отложено за 6 март т.г. Може би това е причината кандидатурата на Пламена Цветанова за зам.-главен прокурор все още да не е в дневния ред на Прокурорската колегия.

Шефът на апелативната прокуратура в София Радослав Димов пък предлага градския прокурор Емилия Русинова за свой заместник, както и Галя Маринова от окръжната прокуратура в Бургас.

И това предложение е в дневния ред на Прокурорската колегия за сряда.

Емилия Русинова е градски прокурор на София от юни 2016 г., като преди това в продължение на две години бе зам.-шеф на СГП. През 2018 г. тя подаде документи за участие в избора на ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, но впоследствие се отказа от надпреварата.

Иван Гешев е предложил за временен началник на СГП да бъде определена заместник-градската прокурорка Даниела Димитрова.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ала бала
ала бала
20 януари 2020 16:59
Гост

Емилия Русинова прави добро впечателение, но явно не се подмазва на Гешев, и не му е удобна. Пък и изглежда добре на външност, което означава че едва ли ще е склонна да ходи по хотели,както незаменимата Ася с Цвъ-цвъ. Но и Цацата май не си е направил сметката – не само Цацата,ми и Гешев, се оказа “повратлив“, както се изразяваше за него Кокинов

евалла
евалла
20 януари 2020 16:50
Гост

Хаха, Пламена Цветанова, човек… Безгласна буква във ВСС, сега за отплата към ДПС – зам.-главен прокурор. Евалла, на чист майчин език.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2020 14:40
Гост

Красимира Филипова е много съвестен прокурор. Дано успее да повлияе на институцията.

Жоро
Жоро
20 януари 2020 15:02
Гост

Там борбата ще е безмилостно жестока.

Кристина
Кристина
20 януари 2020 14:26
Гост

Красимира Филипова е добро попадение. Но не и Пиронева. А за Русинова бих казала, че е понижение чрез издигане. С Гешев отдавна имат търкания

Анонимен
Анонимен
20 януари 2020 13:53
Гост

Така, така… За Руснова се очертава понижение чрез повишение. Махаме я от градска, за да замине в трета глуха в апелативна.

Перестройка
Перестройка
20 януари 2020 15:00
Гост

Гешев отдавна я бройкаше. Сега му идва дюшеш.

мвр
мвр
20 януари 2020 13:52
Гост

Браво за Красимира Филипова. Много свестен колега! А с Пиронева си личи връзката със службите. Но явно веднъж в МВР, завинаги в МВР.

Judge
Judge
20 януари 2020 13:45
Гост

Положението е: гледам си известна

Rory
Rory
20 януари 2020 13:53
Гост

С кое е известна Пиронева? Прочетох само за прекратено дело срещу шефа на БТА поради калпаво обвинение.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2020 13:42
Гост

Не виждам защо ще маха Ася Петрова. Тя можеше да му е само от полза.

Симеон
Симеон
20 януари 2020 13:44
Гост

Всеки иска да работи с негови хора. Я Панов каква чистка направи когато стана шеф на ВКС.

цвцв
цвцв
20 януари 2020 13:54
Гост

Хората на Цветанов ги разчистиха от ГЕРБ, ред е и на прокуратурата

SlimK
SlimK
20 януари 2020 14:23
Гост

A дали е така?

Стойчо
Стойчо
20 януари 2020 14:23
Гост

Аз пък не виждам с какво би му била от полза Ася Петрова?

ала бала
ала бала
20 януари 2020 16:25
Гост

еми ходеха заедно в един хотел вечер, явно с това