За 30 години, откакто България се е присъединила към Европейската конвенция за правата на човека, са платени над 22 млн. лева обезщетения за неимуществени и имуществени вреди. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков по време на конференция по повод годишнината от ратификацията на ЕКПЧ, която се провежда под патронажа на президента Румен Радев. На нея присъства и генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

Първото решение на Европейския съд по правата на човека срещу България e постановено през 1997 г. по делото „Луканов“. До момента съдът в Страсбург е постановил 1500 акта като 754 от тях са осъдителни. Точната сума на платените обезщетения е 22 257 859 лева.

Правосъдният министър уточни, че 628 решения и определения за одобряване на приятелско споразумение на ЕСПЧ са напълно изпълнени, както спрямо жалбоподателя, така и с предприемане на общи мерки за предотвратяване на бъдещи нарушения.

През годините решенията на ЕСПЧ дадоха тласък на редица успешни реформи в национален план“, каза още Крум Зарков и даде няколко примера: промените в НПК от 2000 г., свързани с правомощията на прокуратурата да определя първоначалната и продължаваща необходимост от задържане под стража; въвеждането на максимален срок на задържането в досъдебното производство; допълнителни процесуални гаранции за справедлив съдебен процес; въведеният стандарт „абсолютна необходимост“, както и други гаранции при употреба на сила и оръжие от полицията и от военната полиция; административното и съдебно средство за обезщетение при прекомерна продължителност на производството; въвеждане на расистките или ксенофобски подбуди като квалифицирани състави на убийство и телесна повреда в НК.

А миналата седмица правителството одобри друг законопроект, с който този квалифициращ признак ще се прилага и за други състави на престъпление“, уточни Зарков.

Той акцентира и върху реформите, насочени към подобряване на условията в затворите и справянето с пренаселеността. „В резултат на пилотното решение по делото „Нешков и други“ бяха проведени последователни и мащабни ремонти в българските затвори, общежития и арести. Естествено трябва да се направи още много по този въпрос. Правителството в лицето на Министерството на правосъдието се е ангажирало да започне реално изграждане на нов затвор, отговарящ на съвременните стандарти“, сподели Крум Зарков.

Въпреки това България продължава да е сред държавите с голям брой неизпълнени решения, заяви правосъдният министър и допълни: „В процедура на изпълнение се намират около 170 решения, като проблемите по някои от тях не намират своето разрешение вече над 15 години“. Като „лош пример“ Крум Зарков посочи групите дела „Велика срещу България“ и „Колеви срещу България“.

Венецианската комисия вчера публикува становище по пакета законодателни промени, свързан с тяхното изпълнение. Работим по него, така че да представим качествен законопроект на вниманието на Народното събрание“, сподели правосъдният министър (виж повече тук и тук).

Президентът Румен Радев на свой ред призова за ефективен синхрон между институциите, които съблюдават спазването на човешките права. А за да се гарантират напълно правата на гражданите, трябва да се промени Конституцията като се регламентира индивидуалната конституционна жалба, изтъкна Радев. „Едно от най-важните средства за защита срещу закони, генериращи нарушения на Конвенцията, е въвеждането на индивидуалната жалба до Конституционния съд. Искрено вярвам, че перспективата за индивидуална конституционна жалба има подкрепа в парламентарното пространство, където е мястото за обсъждане и реализиране на такива изменения“, каза държавният глава.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
27 октомври 2022 9:27
Гост

Никога няма да въведат индивидуална конституционна жалба, това е генетично закодирано от столетия – да има само няколко души с права, другите – да гледат отстрани.

Едва ли са толкова сложни проблемите със законите – те са добри, поне основните, мислено е когато са приемани – преди 70 години и са още годни и не са остарели.

Точно законодателството трябва да е по-консервативна система, ама – добере ли се някой до право на мнение и реално се налага.

Явно повечето конфликти са по повод на реституциите, имотните спорове, както и наказателни репресии.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
26 октомври 2022 16:47
Гост

Ще кажа нещо, ама някой може да се ядоса. По-добре да сме плащаме по 22 милиона за 30 години, отколкото да ни наложат либерастките си ценности.

Рики
Рики
26 октомври 2022 10:50
Гост

Тъжна статистика.

Deborah
Deborah
26 октомври 2022 8:12
Гост

Да се надяваме, че няма да трябва да плащаме толкова много отново през следващите 30 години. wordle hint

Фики
Фики
26 октомври 2022 10:51
Гост

Дано да е така.

Анонимен
Анонимен
25 октомври 2022 15:39
Гост

Да благодарим на каскетно-тиквената мафия за това „постижение“

Много компетентен магистрат
Много компетентен магистрат
25 октомври 2022 15:44
Гост

Да теглим по един голям на майка ти, че те е родила такъв олигофрен

Лозан
Лозан
26 октомври 2022 10:52
Гост

При този им ръководител, така ще е.

Иванушка
Иванушка
25 октомври 2022 15:24
Гост

Ууу. НАП да събира пари, че в бъдеще още ще плащаме

Чико
Чико
25 октомври 2022 15:23
Гост

Е има си хас.

Промяна
Промяна
25 октомври 2022 15:22
Гост

Ами като е писан някой закона са оставени вратички. И после НПОтата на ромите веднага атакуват, че не им защитаваме правата.

Дедо
Дедо
25 октомври 2022 15:21
Гост

Ема ние сме една „демокрация“, че майка плаче

Възмутен
Възмутен
26 октомври 2022 10:54
Гост

Само на думи имаме демокрация.

Jarev
Jarev
25 октомври 2022 15:21
Гост

Като си даваме парите за глупости, няма как да имаме пари за здраве или болници или детски градини

Кънчо
Кънчо
25 октомври 2022 15:20
Гост

Колкото да имахме един средно статистически модерен стадион в България

Людмила
Людмила
25 октомври 2022 15:19
Гост

Да се надяваме, че следващите 30 години няма да платим още толко.

Forlina
Forlina
25 октомври 2022 15:19
Гост

Е имал народа – дал

Aspena
Aspena
25 октомври 2022 15:18
Гост

Ми не са малко пари

Николаев
Николаев
26 октомври 2022 10:56
Гост

Въобще даже.

Харалампи
Харалампи
25 октомври 2022 15:18
Гост

Е то се провежда под патронажа на Радев, но той нещо май се кефи на Путин. Путин пък е луд фен на „демокрацията и честното правосъдие“

Бай Митьо
Бай Митьо
25 октомври 2022 15:16
Гост

Дайте право на българина за индивидуална жалба но КС и елате да видите какво става. КС ще трябва да е от поне 100 човека.