Първи медицински център предостави преференциални условия във връзка с коронавируса на столичните адвокати.

От днес за тях има осигурени т.нар. „зелени коридори“ за извършване на PCR и бързи тестове в центъра „Свети Панталеймон“.

На 29 декември председателят на Софийската адвокатска колегия (САК) Ивайло Данов е сключил договор с управителя на медицинския център д-р Владимир Костов.

Подобно нещо за първи път се прави за адвокатите и го правим, защото държавата не се погрижи за самоосигуряващи се професии като нашата“, обясни за „Лекс“ председателят на САК Ивайло Данов.

Според договора адвокати, адвокатски дружества и кантори на членове на САК ще могат да си правят PCR, бързи антигенни тестове и изследвания за антитела в „Св. Панталеймон“, намиращ се на бул. „Александър Стамболийски“ №15, от 8 ч. до 18 ч. в работните дни и от 8 ч. до 14 ч. в събота. Специално за адвокатите са осигурени кабинети, а цените за тестовете ще са преференциални като всеки сам ще си ги плаща. Всеки, който иска да се изследва, ще трябва предварително да си запише час на тел. 0879601031 или на мейл callcenter@medicinabg.com.

Преди извършване на тестовете членовете на САК са длъжни да представят адвокатската си карта, данните от която ще бъдат записани.

За сметка на бюджета на САК ще бъдат плащани:

  1. Таксите за еднократни посещения на домашния или служебния адрес на всички адвокати от САК, които са в невъзможност по здравословни причини да отидат лично в „Св. Пантелеймон“ и при наличие на два от петте основни симптома на COVID – 19.
  2. Таксите за еднократни посещения на служебния адрес на адвокатски дружества, съдружия и кантори на членове на САК в случаите, в които някой от практикуващите на този адрес адвокати от САК е в невъзможност по здравословни причини да се яви лично в горепосочения медицински център и при наличие на два от петте основни симптома на COVID – 19.

За посещение на адрес за вземане на кръв за извършване на бързи тестове за антитела е необходима предварителна заявка от 2 работни дни.

За вземане на биологичен материал (гърлен и носен секрет) за извършване на бързи антигенни тестове и PСR тестове посещение на адрес се осигурява само след получаване на необходимото за това предварително разрешение от РЗИ.

От САК уточняват, че цената на преглед от лекар интернист е 30 лева, без да са включени допълнителни методи на изследване, а цената на прегледите при специалист е обявената на регистратурата на медицинския център, като за адвокатите има отстъпка от 10%.

Предстои сключването на подобни договори с четири медицински лаборатории. В средата на декември стана ясно, че САК е одобрил офертите още на лабораториите „Рамус“, „Цибалаб“, „Кандиларов“ и „Синево“.

Съобщението на САК завършва така: „За наше огромно съжаление приетият през месец януари тази година бюджет на САК, когато никой от нас не е предполагал какво тежко изпитание ни предстои, не позволява да бъдат поети за негова сметка по-големи такси, защото ние сме длъжни да осигурим равни възможности за всички близо 6 000 софийски адвокати“.

 

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
юрист
юрист
04 януари 2021 12:20
Гост

Това не представлява ли дискриминация спрямо останалите столични юристи и жители? Аз лично бих се чувствал неудобно да ползвам подобни привилегии

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
31 декември 2020 0:55
Гост

За мен е приятно – дано не се налага, ще е бонус, в София имаме доста добър стандарт и клиентите са много, така че не можем да се оплачем. В същото време, сме и най-многолюдната колегия, ще е хубаво да отидем поне част от нас – на ваксинация, но определени места, един вид – да не се смесваме по поликлиниките по адреси, т.нар. „зелен коридор“ ще да означава ден и час, в който няма да има други посетители. Такъв „зелен коридор“ не би имал смисъл в гр. Дупница, например, където има малко адвокати или гр. Царево (бившето Мичурин), където има… Покажи целия коментар »

Случаен
Случаен
30 декември 2020 17:03
Гост

Поредната глупост на Данов. Съветът вместо да се занимава със същностни неща, касаещи адвокатите се захванал да го играе на популизъм за пореден път, за да обезпечава предизборната кампания на Данов. Те електронно банкиране и посттерминал нямат, зелени коридори правят. И каква полза-щом всеки ще си плаща, може да си плати навсякъде, защо трябва САК да казва къде? Този модел е доста социалистически, но такъв е и съвета-Данов, Машев и Пейчо…

Анонимен
Анонимен
30 декември 2020 11:59
Гост

Айде пак с преференциите.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2020 11:46
Гост

Някой знае ли колко са делата на Данов и кога да последно е влизал в съдебна зала като представител на някого. Щото ми се струва, че само симулира някаква дейност в САК, извън това обикаля разни хора и лобира за разни свои интереси

ала бала
ала бала
30 декември 2020 16:38
Гост

Ами на Данов едва ли му трябват дела – заплата към 5000 лв., и от тези договорчета за “префенциални цени“ сигурно също облажва….затова е борбата да се стане шеф на САК – дай им за нещо да харчат пари…то ваксината дойде, те тепърва тестове ще предлагат,които по аптеките са далеч по-евтини

12345
12345
30 декември 2020 11:22
Гост

а бе какво става с делото за новия съвет? една година мина, има избрани нови хора, а все за старите муцуни слушаме вкс да се разбърза

питанка
питанка
30 декември 2020 11:26
Гост

И какво стана с жалбата срещу встъпителните вноски. Кога ВАдС ще се произнесе. Или чака новото ръководство, за да му прехвърли горещия картоф.

да се знае
да се знае
30 декември 2020 11:20
Гост

Само за сведение – цената за PCR тест е най-ниска в „Синево“. Говоря по принцип, а не за преференциите за адвокатите

Анонимен
Анонимен
30 декември 2020 11:51
Гост

Така е. А цената е от значение, особено когато си плащаш ти.

populist
populist
30 декември 2020 11:20
Гост

Данов си прави пиаркампания на гърба на колегията, за която не направи нищо в продължение на цял мандат! Сега изненадващо, като наближават изборите за висшия се е впрегнал с всякакви популистки идеи. Колеги не се връзвайте!

Ивайло
Ивайло
30 декември 2020 11:23
Гост

Факт, така е. Активизацията му съвсем не е продиктувана от добри намерения. Безчинстваше през целия си мандат, а на финала му се прави на много загрижен. Дано адвокатите имат малко повече мозък от обикновения гласоподавател и да подходят разумно към изборите за ВАдС

Любител
Любител
30 декември 2020 12:41
Гост

Мандата му свърши, просто още няма избран нов председател. Делото приключи, чака се решение А къде се виждат тия преференции, и защо са нужни тия еквилибристики, не знам. Що се касае до отстъпките, повечето корпоративни организации ги договориха още пролетта, САК какво чакаше, не знам. То можеше и ВАдС да ги договори, повечето лаборатории имат филиали в страната. Ама бяха заети с борба за власт. Да припомня вялото реагиране на изцепката на Влади Горанов за „маргиналите“, това напълно разкрива „грижата“ им за адвокатите като съсловие.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2020 11:10
Гост

Не виждам защо трябва да са с преференции.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2020 11:12
Гост

А колко други хора са със самоосигуряващи се професии? Обаче за тях никой не се сеща.

хихихи
хихихи
30 декември 2020 11:19
Гост

Защото са бедни. Наскоро в една много тъпа игра по Нова ТВ имаше един въпрос – мъж с каква професия е предпочитаната партия от жените. И на първо място беше адвокат. Да умреш от смях

Анонимен
Анонимен
30 декември 2020 11:09
Гост

Много добре. Браво!