Не знам защо у нас се смята, че Народното събрание трябва да действа като корпус за бързо реагиране. Законите не се правят така. Народната воля не трябва да се слуша безпрекословно по всички въпроси незабавно. Това е нещо, което е в състояние да ме вбеси“. Това заяви бившият председател на парламента проф. Огнян Герджиков пред БНР по повод готвените промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да се премахне съкратеното съдебно следствие за някои видове тежки престъпления, както и по принцип за наказателната политика у нас.

Проф. Герджиков посочи, че когато има натиск от обществото за едни или други промени, те са продиктувани от конкретни случаи. „Сега всичко е спонтанно и според последния писък на модата. Има една група хора, които са недоволни и дайте да им угодим, особено сега в предизборен момент и не случайно стават такива поддавания на натиска от улицата. Ако на всеки конкретен случай реагираме, то това не е законодателство. Това е нещо, което е различно от устойчивостта, която се изисква за всяка нормална правова държава“, каза още проф. Герджиков.

По думите му професионализмът у нас не е на почит, той е в криза. „В много направления се действа аматьорски и това взема връх, дори в законодателството. Трябва да има стабилност, предвидимост. Затова и инвеститорите бягат от България, защото тук по средата на играта правилата се сменят“, допълни той.

Проф. Герджиков поясни, че е оправдано да се направи опит за изработване на нов Наказателен кодекс. „Стана ясно, че НК е от 1968 година. В общата му част почти няма какво да се пипа. Но там, където са отделните видове престъпления, там е изключителен хаос, пълен с вътрешни противоречия, Наказателният кодекс е една ламарина с много дупки, непрекъснати промени, с непрекъснати поправки на поправките, с непрекъснат натиск да се правят нови и нови промени съобразно конкретна ситуация в конкретен казус“, коментира проф. Герджиков. Той уточни, че изработването на нов НК е дългосрочна задача, която трябва да бъде изпълнена от сериозна група от професионалисти и да се направят публични обсъждания. Големите закони на демократичните държави се правят много години, а не за броени дни и месеци, каза още професорът.

По повод напрежението около казуса с австралиеца Джок Полфрийман, проф. Огнян Герджиков каза, че не му харесва да се упражнява натиск върху съдебната система. Но уточни, че това не е български патент. И даде пример от собствената си практика. Преди много години, когато трябвало да се произнесе по арбитражно дело с голям интерес, тогавашният английски посланик му обяснявал как трябва да приложи Търговския закон. „Забележете, Търговския закон, в който имам съавторство. Абсолютно безобразие. Така че да не се учудваме много, че и тук има такъв натиск. Въпросът е съдиите да бъдат достатъчно устойчиви и да не се поддават на такъв натиск“, заключи проф. Герджиков.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Недоволен
Недоволен
07 октомври 2019 21:09
Гост

Професор – да, но по търговско право. Защо трябва да го считаме за корифей по наказателно?

Въпрос
Въпрос
07 октомври 2019 21:12
Гост

Не е ли крайно време за нов НК, чисто и просто.

Стига
Стига
07 октомври 2019 21:05
Гост

Герджиков да спре да се изказва вече по всички въпроси правни и неправни. Достатъчно го слушахме.

Вие спрете
Вие спрете
07 октомври 2019 21:07
Гост

Не се задявайте с юристи, на чийто малък пръст не можете да стъпите.

Все пак
Все пак
07 октомври 2019 21:07
Гост

Хайде, хайде, завчера не се ли изказа в подкрепа на Гешев. Да не превъзнасяме простосмъртните.

колега
колега
07 октомври 2019 18:21
Гост

Прав е професор Герджиков, както винаги. Прям и точен! Реагирането на тълпата чрез законова промяна е бг марка. Немските закони се изменят на десетина и повече години веднъж. Нищо повече. И на Лекс благодарност, че търси мнението на професора!

J,ek
J,ek
07 октомври 2019 18:34
Гост

Въобще , ама въобще не си прав . Има една съществена разлика между ФРГ и РБ – те са си оправили законодателството и могат да чакат по 10 години за някое изменение /апропо , съмнявам се , че го правят , това са приказки за пред 19 годишни студенти /. Нашето законодателство е на вили и на могили и заради такива като Герджиков , които са взели маса пари през годините , за да съветват депутатите. Няма как да се чака по 10 години за елементарни неща , а и след 10 години прехвалените професорчета и асистентчета ще са написали… Покажи целия коментар »

J,ek
J,ek
07 октомври 2019 17:42
Гост

Много ме кефи Герджиков като почне да кове законотворците . Все едно е новороден или току що е дошъл от Марс . Тези сладки приказки ги слушахме и преди да дойде на власт 2001 г заедно с половината преподаватели от ЮФ на СУ . Е , какво се случи с 20 професори и доценти в НС ? Пак същите глупости правеха , а за далаверите – да не отваряме темата . Що не гласуваха нов НК и не ни направиха законодателство като във ФРГ ? Жалко е , но трябва да се каже , че НИВОТО НИ КАТО НАЦИЯ Е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2019 8:04
Гост

аматьорщина! правото е изгонено от законотвореца

браво, професоре
браво, професоре
07 октомври 2019 7:58
Гост

като ми пееш, Пенке, ле… кой ли те слуша. признавам, че герджиков поне не се отказва, ще им го повтаря до откат, а те ще се правят, че не го чуват и че такъв човек няма.

трагедия
трагедия
07 октомври 2019 7:55
Гост

Популизъм, професире! Популизъм, който накрая ще ни излезе през носа на всички, това вече се и случва. ще се избият кой да премахне съкратеното съдебно следствие, да внасят еднакви законопроекти, само и само да се понравят на простите хорица, дето нищо не може да им върне децата, ама се научиха да протестират и да се имат за разбирачи в наказателния процес.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2019 16:56
Гост

И идеята за АНК умря безславно. И за премахването на архаични текстове от НК. И много други неща

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2019 16:55
Гост

За съжаление професорът е прав. От години се говори за нова наказателна политика, но си оставаме само с чесане на езици. Нищо не е мръднало.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2019 16:14
Гост

Факт е, че в това НС има най-малко юристи от предишните парламенти. Факт е също така, че пълно с популисти. При това положение какво добро да очакваме.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2019 16:15
Гост

Особено когато начело на юристите е такъв корифей като Дани Кей

разумен
разумен
07 октомври 2019 8:21
Гост

Абе професоре, нали вашето управление даде зелена светлина на унищожителите на парламентаризма и демокрацията, в лицето на гавазина от Банкя ?! Смешен плач !