Недостатъчното познаване на правото на Европейския съюз и пренебрегването му от националните съдии. Това е един от големите въпроси, които са обсъждали в Русе над 50 съдии, прокурори и адвокати от България и Румъния.

Те участваха в семинар, на който умуваха как правото на ЕС да бъде приближено повече към гражданите, разказа пред БНР конституционният съдия проф. Атанас Семов.

„Вторият голям въпрос е как да се подобри качеството на прилагането на правото на ЕС от националните съдии. Тук има два очевидни проблема. Първият е пренебрегването изобщо на правото на ЕС. По редица дела съдията приема, че правото на ЕС е неотносимо и изобщо отказва да се занимава с него, а това е нарушение“, обясни проф. Семов.

По думите му вторият проблем е непознаването на правото на ЕС. „В други случаи съдът неправилно чете правото на ЕС, неправилно го прилага или решава да не го приложи. С колегите коментирахме примери от много сериозни български съдилища, при които „съдията мери кръвното в градуси“ по въпроси от правото на ЕС. Имаме примери на драматично неразбиране и непознаване“, разказа професорът.

Той съобщи, че предстои следващ семинар, на който тези въпроси ще бъдат обсъдени с гръцки съдии. „Освен това в рамките на този проект по програма „Правосъдие“ на ЕК правим голям сайт, в който освен специализирани материали за допълнително обучаване на съдии, адвокати и прокурори, ще има и много богата информация за гражданите. Всеки ще може да влезе и да види какви са правата му, като гражданин на ЕС, какви са правата му по Хартата на основните права на ЕС, в кои случаи и как може да ги защитава“, обясни Атанас Семов.

Той коментира и предстоящото сформиране на Европейската прокуратура, както и вече ясният избор на Лаура Коьвеши за неин ръководител. По думите на проф. Семов новата прокуратура има ограничени правомощия и не трябва да се възлагат свръхнадежди нито на нея, нито на бъдещата ѝ шефка.

„Големите надежди свързани с възможността ЕС „да оправи“ новоприсъединилите се държави много отдавна приключиха. Мисля, че много отдавна стана ясно, че ЕС няма механизми да превъзпитава новоприсъединилите се държави“, заяви проф. Семов. И посочи, че сега ЕС е на път да създаде два нови механизма – новият за наблюдение над законността във всички държави-членки, с който ще бъде заменен досегашният мониторинг над България и Румъния и Европейската прокуратура. „Много е важно да се разберат ясно две неща. Първо, ролята на главния прокурор на тази нова Европейска прокуратура не е много голяма. Той има само ръководителски правомощия, които не са толкова съществени, колкото има да речем главният прокурор по нашата Конституция. Второ – Европейската прокуратура се занимава само с престъпления срещу финансовите интереси на съюза и в частност във връзка с бюджета на ЕС и европейските фондове. И няма никакви правомощия по други въпроси, свързани с нарушения на закона от държавите-членки. Например корупцията – извън случаите, свързани с еврофондове. Ако има големи очаквания, нека те да бъдат намалени“, каза той.

Проф. Семов подчерта и друго – Европейската прокуратура ще поддържа обвинения по дела пред националните съдилища. „Никой не може от Брюксел или другаде навън да ни свърши работата по отношение на законността и правовата държава. Впрочем тази работа трябваше да сме я свършили преди присъединяването към ЕС, защото това беше един от критериите за членство. И тогава Европейската комисия си затвори очите по геополитически причини и предложи за приемане държави като България, Румъния и Полша, където далеч не беше покрит критерият за законност и права на човека“, каза той.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дарина
Дарина
25 септември 2019 9:14
Гост

необходимо е да има сайт за информация на граждани. И наистина в България, се пренебрегват правата ни според ЕС директивите.

Анонимен
Анонимен
25 септември 2019 0:20
Гост

Може ли президентът да уволни министър-председателя, проф. Семов? Надявам се в качеството си на конституционен съдия вече да имате по-приемлив отговор. Бъдете сигурен, че сте си прегледал познанията по вътрешното ни право, преди да измисляте гръмки фрази. Това не е СУ, опитите за академична духовитост не впечатляват никого.

Петко 2
Петко 2
24 септември 2019 21:55
Гост

Не само съдиите, майка си ще наплюе колко е проста, само себе си да изкара умен. Аман от нарциси! Едно дело не написал, ама от съдийска работа разбира. Не беше ли тоз корифей – проф. Семов, на правото, дето щеше президент да става и в това качество Бойко Борисов да уволнява!? Аман от синове на бащите си!

Епос
Епос
24 септември 2019 16:09
Гост

Епичен ще бъде сблъсъкът между европрокурор Кьовеши и българската еврофондова корупция. Но жената си е от Румъния, така че ще е подготвена.

Защо?
Защо?
24 септември 2019 16:05
Гост

Проф. Семов защо се отказа от политиката? С такова самочувствие влезе в нея, с каквото прави всичко. А сега не ще вече.

Ирелевантно
Ирелевантно
24 септември 2019 16:06
Гост

Отвратил се е. Важното е, че компетентен юрист по въпросите на европейското право.

Задоволен
Задоволен
24 септември 2019 13:54
Гост

ЕС наистина „оправя“ новоприсъединилите се държави. С яки глоби. Ние сме си постоянно оправени в това отношение.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 13:52
Гост

Така е, професоре! И за съжаление този проблем стои най-остро във върховните съдилища. Долните инстанции, особено на ниво окръжен и административен съд са доста по-активни, компетентни, знаещи по отношение на правото на ЕС. Във ВКС и ВАС битува и едно неоправдано самочувствие по отношение на познаването на едва ли не всяко право в света и на тях все всичко им е ясно и нямат нужда СЕС да им го обяснява…

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 13:50
Гост

Той пък Семов е един познавач! Въобще не ми хареса изборът му за конституционен съдия. Ама Радев си нямаше друга работа.

Спящата красавица
Спящата красавица
24 септември 2019 13:45
Гост

Европейската комисия си e затворила очите и още е в това положение.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 13:47
Гост

Лаура Коьвеши ще ни оправи. С някоя и друга глоба. За съжаление те са за наша сметка, докато този или онзи спят.

Отровната ябълка
Отровната ябълка
24 септември 2019 16:07
Гост

Европейската комисия сигурно колкото съжалява, че губи Британия, толкова се чуди как да се отърве от нас. Ама какво да се прави, важното е, че Мария Габриел си има работа.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 13:44
Гост

Абсолютно прав е, че Главният у нас има много правомощия. Е, Конституцията му ги дава.

Така е
Така е
24 септември 2019 16:10
Гост

Прокуратурата у нас има нужда от реформа, независимо от ЕС. Това е ясно. Както е ясно, че за властта, сегашната ситуация е прекрасна.

Анонимен
Анонимен
24 септември 2019 13:40
Гост

Изключително добро начинание е направата на този сайт. Особено за хората, които ги касае информацията относно правата им.