Кризата с коронавируса и високата смъртност в България, корупционните скандали и последвалите реакции от Европа, неуспелият проект за нова Конституция и скандалът с Македония.

Това са основните проблеми на България за изминалата година според конституционния съдия проф. Атанас Семов, които той открои пред бТВ.

„Тази година може да бъде обобщена с една дума – неадекватност. Даже някой неотдавна се пошегува да обявим 2020 г. за противоконституционна и не е да няма основание за това. Това беше една много шантава година. Това са рамки на годината, които ни карат да се надяваме тя по-бързо да свърши и в първата година на новото десетилетие да започнем по съвсем нов начин“, каза проф. Семов.

По думите му, смъртността в България от COVID-19 е най-висока на глава от населението след Втората световна война.

Причина за това той вижда в това, че властта дава сигнали за неадекватност, защото не е имало нито една мярка, за която да не бъдат чути две отричащи се решения в рамките на един ден. Проф. Семов даде за пример и последните коментари на премиера Бойко Борисов, че всички строги ограничения трябва да отпаднат на 21 декември и последвалата реакция на здравния министър Костадин Ангелов, че е рано да се говори за това, а според него заведенията трябва да останат затворени.

„Истината е, че пречат някои лобистки интереси, няколко приятели хотелиери се оказаха по-важни за властта от хвърлените с риск за живота им хиляди медици. В крайна сметка от два стола седнахме на земята. Нито спасихме хората, нито спасихме икономиката. Пилеят се пари за ненужни или поне неспешни разходи, а в същото време нямаме пари за масово тестване. Не може да купуваш кораб, когато имаш ковид“, каза още конституционният съдия.

Според него в управлението липсва елементарна способност за преценка кое е важно и кое е маловажно.

„Разбира се, че трябва да затвориш всичко, което представлява пряк източник на зараза. Разбира се, че трябва енергично да помогнеш на тези, които ще загубят хляба си заради това. Ама да помогнеш на хляба, а не на лимузината. Разбира се, че няма успешна държава, която не се грижи за бизнеса. Но няма бизнес без работещите хора“, заяви проф. Семов и добави, че при толкова малко останали хора, да има изобщо безработица в България е престъпление.

По отношение на проблема с корупцията, той подчерта тежките констатации в поредния доклад на Европейската комисия и безпрецедентната резолюция на европарламента, в които по думите му ясно се казва, че България е дефектна държава, която трябва да бъде изтеглена от производството, за да бъде ремонтирана.

„В отговор от България се чу – Мата Хари и КГБ. Не само нямаме успешна битка с корупцията, ние изобщо нямаме битка. У нас корупцията на властта се трансформира във власт на корупцията. Никаква мярка, никакво признание за слабости, никакво виждане за решаване на проблема. Не може и да имаш виждане, след като цялата логика на политическия живот е подчинена на съществуването на този проблем“, заяви Семов.

Освен това, според него нещата се променят и към по-лошо и знак за това е сценарият с неуспелия проект на ГЕРБ за нова Конституция.

„Тази година станахме свидетели на една безпрецедентна в българската история гавра с конституционализма. Това беше отказ от конституционализма изобщо. Преходът в България започна с Конституцията и завърши с формалния отказ от Конституция. България има нужда от Велико Народно събрание и промяна на конституционния модел, но това, на което станахме свидетели, беше отказ от конституционализъм, трансформация на публичната власт в персонална. По начин, несъвместим с никаква представа за европейска нормалност“, каза проф. Семов.

Затова според него е изключително важно следващата година да бъдат проведени законни избори с машинно гласуване и без технически оправдания за масовото му въвеждане.

„Ако не се вземат всички мерки, има опасност не просто да бъдат касирани изборите, има опасност да бъде касирана демокрацията. Изборният процес с частта, в която е манипулиран, ражда диктатура на посредствеността. Ражда власт на случайните хора“, допълни Семов.

По думите му, българският политически живот драматично се нуждае от интелектуална мощ и от включване на хора, които имат биография, доказани качества и способност да водят държавата.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
искам да искам
искам да искам
16 декември 2020 0:43
Гост

По принцип може да има нещо вярно, много добре би звучало, казано в кръчмата или на кръстовище, но тук и от този?

„…българският политически живот драматично се нуждае от интелектуална мощ и от включване на хора, които имат биография, доказани качества и способност да водят държавата.“: край, станааме с анархично държавно устройство, нема кой! И да беше добавил „нобелов лауреат“, същата работа!

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:26
Гост

За пореден път има опасност да бъде касирана демокрацията. Лоша прогноза за съжаление.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:27
Гост

Дано ГЕРБ наистина се разкарат вече.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:27
Гост

Ако си вземат и Гешев, ценаняма да имат.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:22
Гост

Да идва по-бързо новата година, че тази беше кошмарна просто.

Боко
Боко
15 декември 2020 13:23
Гост

Можеше да не е така, ако не бяха отхлабили мерките нашите умни политици.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:21
Гост

Добре е, че започваме да говорим за лобистки интереси.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 12:20
Гост

Блестящ както винаги.

Хошев
Хошев
15 декември 2020 10:29
Гост

Според мен не е толкова страшно и това ще мине

Патов
Патов
15 декември 2020 10:52
Гост

…казал щраусът и отново пъхнал глава в дупката.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:24
Гост

А следите ли статистиката. Или и вие все още не вярвате, че има такъв вирус? Колко още хора да измрат, та да ви е достатъчно страшно?

Зоя
Зоя
15 декември 2020 10:22
Гост

Нищо ново под слънцето. Нормално е да имаме проблем с някоя от съседките ни. Не ме изненадва, честно ви казвам.

Бобо
Бобо
15 декември 2020 10:21
Гост

Що се отнася до смъртност от Ковид, то определено изостанахме с мерките, а бяхме за пример през пролетта.
С Македония какво трябва да правим? Те са си виновни и не виждам как е проблем на България това, че те няма да влизат в ЕС и ние ги блокираме!

Цветков
Цветков
15 декември 2020 10:20
Гост

Когато Семов говори, другите трябва да мълчим.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 13:25
Гост

Истинско удоволствие е да го слушаш. Мъдър човек.

Живко
Живко
15 декември 2020 10:19
Гост

Според мен не е станало нищо чак толкова стращно. Може и по-зле да се случат нещата идната година. Да, не е ок 2020та, но я преживяхме

благодаря за рибата
благодаря за рибата
15 декември 2020 10:18
Гост

То ако прегледаме основните конституционни принципи – зашита на частната собственост, свободна стопанска инициатива, свобода на медиите и на словото, равенство пред закона и да не изброявам още, ще излезе, че целият ми съзнателен живот е противоконституционен. А вече карам 42-рата и трябва да съм научил отговора за живота, Вселена и всичко останало

Белоу
Белоу
15 декември 2020 10:16
Гост

Уви ясно е, че годината бе тежка.

Фараон
Фараон
15 декември 2020 10:15
Гост

Това ще са основни проблеми за България и през 2021 година

Анонимен
Анонимен
15 декември 2020 10:14
Гост

Ха, ама направо да я обявяваме