В ромските квартали на София може да бъдат изградени пропускателни пунктове, за да се пресече масово събиране на хора и нарушаване на карантината заради коронавируса.

От Софийската районна прокуратура съобщиха, че заради информациите за събиране на хора в кварталите, които не искат да спазват ограниченията, на кметовете на райони в София и на полицията е указано да преценят дали да въведат контролен режим чрез обособяване на пропускателни пунктове.

Така според прокуратурата ще се ограничи струпването и движението на групи, както и ще се контролира нарушаването на карантинния период и задължението хората да съобщават, ако се завръщат от т.нар. „рискови държави“. От прокуратурата искат информация и какви мерки са взети срещу тези, които не спазват мерките.

Ако се установят нарушения властите трябва незабавно да осигурят дистанция между хората и при неподчинение да бъдат издавани писмени разпореждания и протоколи за предупреждение по Закона за МВР, както и да се налагат глоби. При данни за престъпление, свързано с неизпълнение на разпорежданията, прокуратурата трябва да бъде незабавно уведомена.

Възложената проверка трябва да установи също какви мерки за взети, за да се следи да няма струпвания на хора, след като заповедта на здравния министър Кирил Ананиев е навън да не се събират повече от двама души.

От прокуратурата искат информация и за това дали са взети противоепидемични мерки в кварталите.

С цел недопускане на разпространението на инфекция още от вчера редица общини в страната въведоха строги мерки в ромските квартали. Пропускателни режими има в Казанлък, Сливен, Ямбол и Нова Загора като в последния град е въведен и вечерен час за непълнолетни в кв. „Шести“.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
jack88
jack88
24 септември 2020 13:32
Гост

Hi it’s me, I am also visiting this site regularly,
this web page is in fact fastidious and the people are genuinely
sharing fastidious thoughts. https://jack88s.com

Анонимен
Анонимен
20 март 2020 0:21
Гост

Сещам се за един омразен за повечето от нас човек- Адолф. Но той бе за чиста арийска раса. Дали не е бил прав до някъде?

Анонимен
Анонимен
20 март 2020 0:17
Гост

А какво става във “ Филиповци“ примерно? Или в „Абесиня“?

Калоянова
Калоянова
19 март 2020 17:59
Гост

Време е да вземем по-сериозни мерки, защото му изтърваме края

Велизара
Велизара
19 март 2020 17:58
Гост

Чудете се…чудете се. Те бройките заразени все повече стават. От какво ви е страх да стоварите танковете на улицата и да излиза който намери за добре. 3 седмици така ще е! Може и 3 месеца! Айде стига !

Анонимен
Анонимен
20 март 2020 0:10
Гост

Не може така. Има хора, които трябва да работят за да не изгубят хляба си.

Севделина
Севделина
19 март 2020 17:58
Гост

Време е за крути мерки срещу този вирус. Да затварят и София и Пловдив направо

Гергана Е
Гергана Е
19 март 2020 17:57
Гост

Е какво да ги пазим? Те българите, дето се води, че са ходили на училище и разбират от дума не спазват карантината и се мотаят по улиците. Как ще се разбереш с тия, дето и на учили ще не са ходили и смятат, че всички са им длъжни да ги гледат. Че и бият българи после.

Димитриева
Димитриева
19 март 2020 17:56
Гост

Вижте какво, не можем да поемем отговорност да се разпространи вируса. Тези хора тотлано са неуки и не знаят какво става.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
19 март 2020 17:56
Гост

Не да мислят дали, а да действат веднага. Оттам може да пламне за нула време градът. Има хора, които се връщат от гурбети и дори не са чули и не знаят какво е това карантина, че и доброволна.

Попова
Попова
19 март 2020 17:55
Гост

Време е да се вземат значително по крути мерки. Не е време за иронизиране.

Филаретова
Филаретова
19 март 2020 17:55
Гост

Ааа не мога да се занимавам и тия да почнат да вдигат заразените с не по 10 на ден, а с по 50 на ден. Извинете. Значи да ги затварят, да им дигат бетон не ме интересува. Аз не искам да страда моето семейство, коеот цял ден работи, за да може едни боклукчии да са веднага обгрижени ако се разболеят

Иванова
Иванова
19 март 2020 17:54
Гост

О, задължително. Онзи ден се замислих какво ще правим ако това плъзне по тях? Няма как да се оправим. Те са първите, които ще пищят, че нямат права, а са и първите, които ще се натръшкат по клиниките.

емсералда
емсералда
19 март 2020 17:53
Гост

Ами нали сте наясно, че ще има големи бунтове ?

123
123
19 март 2020 17:54
Гост

Абе, бунтове, като окошарят първите няма да има.

Димитриева
Димитриева
19 март 2020 17:53
Гост

Подкрепям с две ръце!