Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет не успя да избере ръководител на Окръжната прокуратура в Перник.

Кандидатите бяха двама – зам.-шефът на ОП-Перник Бисер Михайлов и обвинителят от СГП Бисер Кирилов. Първият получи 4 гласа, а вторият – три, четирима от членовете на колегията не подкрепиха нито един от двамата. За да има избор, са необходими минимум шест гласа.

След тяхното изслушване, Евгени Диков пръв взе думата. Той заяви, че не познава Бисер Михайлов лично, а само от медийни публикации за една неблагоприятна за кандидата ситуация, която приключила благополучно за него. Но пък познава Бисер Кирилов и ще го подкрепи. Поясни, че Кирилов е работил по делото на известните като Братя Галеви – Пламен Галев и Ангел Христов, което приключи с осъдителна присъда за тях. Работил е и по делото „Наглите“, което също приключи успешно за прокуратурата. Диков заяви, че Бисер Кирилов има и административен опит. През 2013 г., когато Диков бе посочен за временен ръководител на СГП, Кирилов му е бил заместник и е отговарял за криминалния отдел. Освен че самият той се представяше добре, успяваше да организира и работата на целия отдел, заяви Диков.

Пламен Найденов, който допреди да стане член на ВСС, бе шеф именно на окръжната прокуратура в Перник, заяви, че ще подкрепи Бисер Михайлов, който дълги години му е бил заместник. Той може да организира дейността на окръжната прокуратура по отношение на срочността, повишаване на качеството на разследване и др., смята Найденов. Добави, че и Михайлов е работил по тежки дела, а като пример посочи случая със серийния убицец Станислав Методиев-Сиси. По отношение на качествата му като магистрат и юрист е видно, че няма нито оправдателна присъда, няма и върнато дело за доразследване, което говори за правните му познания, заключи Пламен Найденов.

Тук в дебата се намеси Георги Кузманов, който като член на етичната комисия, реши да внесе яснота по сигнал, внесен срещу Бисер Михайлов. Оказва се, че в края на миналата година, след старта на конкурса за избор на шеф на ОП-Перник, гражданинът Станислав Стоилов е депозирал три сигнала в прокуратурата, които били пратени и във ВСС, който твърди, че е тормозен от две организирани престъпни групи, занимаващи се с наркотици. В първия сигнал този човек твърдял, че Бисер Михайлов и брат му били част от едната. Във втория – че за главата му била определена награда от 30 000 лева, а в третия – че иска да стане защитен свидетел. На финала твърдял, че не си внушава, че не пие и не употребява наркотици.

Започнала проверка на случая. Станислав Стоилов бил поканен на разговор, на който вече се отметнал от думите и не представил никакви доказателства, казал за Михайлов, че така бил чул от трети лица, но кои са те, така и не посочил. Заявил още, че не желае повече да бъде призоваван и че пие медикаменти, предписани му от психиатър. След запитване от проверяващите, лекарят заяви, че Станислав Стоилов страда от психотично разстройство вследствие на употреба на канабис от около година.

Накрая прокуратурата отказала да образува досъдебно производство поради липса на данни за престъпление.

Бързо се срива една репутация, твърде бавно след това се изчиства името“, така Пламен Найденов обобщи случая със сигналите и проверката. Той призова колегите си да не се повлияват от това при взимането на решение.

Очевидно е, че отказ има, че проверка е направена. Ще се присъединя към Пламен Найденов, че изложеното в сигнала не трябва да влияе върху начина, по който ще бъде взето решение от всеки от нас. Всеки има право да подава сигнали. Отделен е въпросът, че не малка част преминават и през моето бюро и на колегите от специализираната прокуратура и виждаме стремежа да се посочат несъществуващи факти, които да поставят определени магистрати, включително и от лица, по които са работили, в неблагоприятно положение. Това се прави в навечерието на този избор“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

А после взе отношение и по представянето на Бисер Михайлов и Бисер Кирилов.

Изтъкна, че спор по въпроса за професионалните качества на двамата не може да има. Работили са по тежки дела и имат своя принос за крайния резултат.

Но по отношение на административните и управленски качества и свързаните с това действия на един административен ръководител, нещата не стоят така, стана ясно от думите на главния прокурор.

И двамата кандидати изхождат от позицията за окръжна прокуратура, която е малка и подредена, което не е лъжа и е заслуга на човек, който стои на тази маса. Но това е притъпило погледът напред, усещането за перспектива. Кирилов изхожда от това, че нещата са наред, но ако съществува и установи проблеми, ще ги разреши по начина, по който сочи в концепцията и тук пред нас. Същото касае и Михайлов. Концепцията му е 80% анализ на сегашните резултати и 20% приоритети, които са дежурни и изхождат от това, че нещата са подредени и трябва да останат така. Не виждам дългосрочната визия и на двамата. Нямат качества да бъдат административни ръководители, да погледнат една идея по-напред и затова няма да подкрепя нито един от тях“, заяви Цацаров.

След изказването му колегията гласува и не успя да избере шеф на ОП-Перник.

 

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 юни 2018 20:12
Гост

Харесва ми позицията на Цацаров.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2018 20:11
Гост

Наистина как може за нула време да се срине репутацията на човек.

Anonimen
Anonimen
13 юни 2018 15:19
Гост

Бисер Михайлов беше подходящ за този пост. Освен това има опит .