Прокуратурата ще предложи на следващия парламент пакет от предложения за промени в Наказателния кодекс (НК) за преследване на престъпленията от омраза.

Това съобщиха днес от държавното обвинение, след като главният прокурор Иван Гешев се срещна с представители на „Рейнбоу Хъб“ – първият общностен ЛГБТИ център в България.

Срещата беше проведена, след като преди дни националистът Боян Станков-Расате и негови сподвижници нападнаха центъра, събаряха мебели, а Расате удари с юмрук в лицето Глория Филипова от организацията. След това той беше арестуван и обвинен за хулиганство и нанесена телесна повреда, но от ЛГБТИ общността многократно са заявявали, че в този и други подобни случаи, виновните не биват преследвани за престъпление от хомофобски подбуди, каквито могат да бъдат етнос, религия и сексуална ориентация. За да се случи това обаче са нужни законодателни промени, тъй като в НК хомофобските подбуди не присъстват и като квалифициран състав, водещ и към по-тежко наказание.

От ръководството на прокуратурата са подчертали по време на срещата с представителите на „Рейнбоу Хъб“, че подобни деяния, освен с криминален характер, са несъвместими и с принципите за защита на правата на човека в държава-членка на Европейския съюз.

Градският прокурор на София Илиана Кирилова пък е уверила, че разследването срещу Расате ще приключи бързо.

Междувременно Софийският апелативен съд (САС) увеличи на 5000 лева гаранцията, която националистът трябва да плати, за да остане на свобода. Миналата седмица градският съд го освободи от ареста срещу 1000 лева и посочи, че става дума за обикновено хулиганство, което не се отличава с изключителна дързост. Според първата инстанция задържането на Расате би осуетило пълноценното провеждане на предизборната му кампания, тъй като той се кандидатира за президент. Апелативните съдии обаче не се съгласиха с този извод.

„Участието на едно лице в политическия живот на страната следва да завишава очакванията и изискванията на обществото към него и в този смисъл и размерът на паричната гаранция от 1000 лв. следва да бъде завишен“, мотивира се САС, а определението е окончателно.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
12 ноември 2021 9:17
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН. Не за Расате, а за прокурорите. Прокуратура е имало и ще има. Институция е.

Бърза помощ
Бърза помощ
12 ноември 2021 9:10
Гост

На апаратно дишане са.

Кисел
Кисел
11 ноември 2021 16:27
Гост

А ако хомо нападне хетеро по хомофобски причини, и това ли ще е квалифицирано?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
11 ноември 2021 15:10
Гост

Прокуратурата се отчита на НПО-тата и техните чуждестранни покровители. Браво на независимостта на съдебната система. Браво на непокътнатия ни национален суверенитет. Браво на Гешев, който трябва да се отчете пред чуждите посланици.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 14:17
Гост

Вижте сега, аз също съм против хулиганските действия на Расате. Не му симпатизирам, но за мен е абсурдно главния прокурор и компания да се срещат с едната страна по текущо досъдебно производство и да дават обещания. Къде отиват принципите за независимост и вземане на решение по вътрешно убеждение?!

Панайот
Панайот
12 ноември 2021 12:09
Гост

Как къде? В кофата

Сменете плочата! Свири фалшиво!
Сменете плочата! Свири фалшиво!
11 ноември 2021 13:36
Гост

И от кога прокуратурата или ръководството й имат право на законодателна инициатива, че си прави такива PR акцийки за хвърляне на прах в очите на слепите? Или май рефлексите да говорят преди да мислят, като видят камери са трудни за контролиране?

адвокат от САК
адвокат от САК
11 ноември 2021 12:56
Гост

Моето предложение е друго- да се гласува от новото НС ЗИД на НК, с който се премахва чл. 2 ал.2 от НК, а именно- НК Чл. 2.(2) Ако до влизане на присъдата в сила последват различни закони, прилага се законът, който е най-благоприятен за дееца.
С премахването на този текст нещата си идват на точното място, но… нали ако бъде премахнат, ще бъдат засегнати всички политици, на които са им образувани НОХД за корупция/ подкуп и/или други престъпления, та никоя политическа партия няма да приеме да отреже клона, на който седи….

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 12:49
Гост

На Расате мога да кажа само: „Ближи си сладоледа…“

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 12:48
Гост

Глория Филипова е на светлинни години по интелект и като човек пред Расате

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 12:48
Гост

Добре ще е да се случи.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 12:48
Гост

Да се надяваме, че ще се случи

Каменов
Каменов
11 ноември 2021 12:47
Гост

Расате и Сидеров и Симеонов – човечеството разбра преди 70 години някъде, че чистата арийска раса няма как да просъществува!

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 12:47
Гост

Тези хора са сред нас от векове. Не виждам какъв е проблема, че ги има.

Руменов
Руменов
11 ноември 2021 12:47
Гост

Според мен е редно да се защитат повече хората с различна ориентация, защото живеем в 21ви век, не в 12ти!
На вниманието на Расате

EnEPe
EnEPe
11 ноември 2021 12:46
Гост

Определено ще е добре да се направи това

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2021 12:46
Гост

И правилно

Лозан
Лозан
11 ноември 2021 12:44
Гост

Какво пълноценно провеждане на предизборната му кампания? Та кой ще гласува за него след този фурор, който направи?

Бо Лен Сидров
Бо Лен Сидров
11 ноември 2021 12:45
Гост

Може би тези, които подкрепят действията му.

Кики
Кики
11 ноември 2021 12:43
Гост

Добре, че сме държава-членка на Европейския съюз, та да се сетят за защита на правата на човека.

Гери
Гери
11 ноември 2021 12:41
Гост

Добре е, че разследването срещу Расате ще приключи бързо. Въпросът е дали ще го осъдят.

Anonimen
Anonimen
11 ноември 2021 12:40
Гост

Много разумни предложения за промени в Наказателния кодекс.