Прокуратурата е открила и задържала младеж за хвърлена червена боя по сградата на Съдебната палата в София.

От държавното обвинение съобщиха, че е арестуван 23-годишен мъж и му е повдигнато обвинение за хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм, за което Наказателният кодекс предвижда до 5 години затвор.

Боята по палатата беше хвърлена на 3 август. Според прокуратурата обвиняемият запратил предварително подготвени свивки с червена боя по сградата и сериозно зацапал фасадата ѝ.

„Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм – размазаната боя наподобява петна от кръв, както и с изключителна дързост – деянието е извършено в центъра на столицата, като петната са оставени по предната фасада на сграда, която е един от символите на държавността, над централния ѝ вход, въпреки че същият е под постоянно видеонаблюдение“, се казва в съобщението на прокуратурата.

При претърсване и изземване от обвиняемия били открити дрехите и обувките, с които е бил заснет при хвърлянето на боята. Разследващите намерили и кутия с червено багрило, пулверизатор и ръкавици за направа на самоделни топчета боя.

От прокуратурата подчертават, че младият мъж е задържан за 72 часа, а заради високата обществена опасност на деянието, ще искат и постоянен арест за обвиняемия.

В деня, в който беше хвърлена боя по палатата, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов внесе сигнал в прокуратурата за един от записите с гласа на премиера Бойко Борисов. След това във видео, заснето пред палатата, Иванов настоява да се проверят твърденията от първия запис на Борисов.

След 3 дни той съобщи, че прокуратурата се е самосезирала за червените петна по сградата на Съдебната палата, които били забелязани от неговото видео и затова бил извикан в столичната полиция да даде показания.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
а железарията пред съдебната палата??
а железарията пред съдебната палата??
20 август 2020 8:14
Гост

Червена боя-не може. А поставянето на тази железария пред съда-може? Къде по света пред съдебни палати има железни огради-това и в Албания го няма. Тази желязна ограда е такава селЕния, това нарушава облика на сградата, и е обида за архитектите на сградата. Проблемът е ,че дори не може да бъде премахнато желязото-защото това желязо за да се постави беше дълбан камъкът по фасадата. Значи-боя, която лесно може да се премахне-не може, а дълбането на камъка, а да се сложи желязна ограда-може?!

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 9:57
Гост

Железарията е заради такива диви „граждани“ като теб, които си мислят, че целия свят им е длъжен.

мнение
мнение
20 август 2020 8:00
Гост

Чак пък изключителен цинизъм? Това е най-много по Бай Тошевия указ. Каква е разликата между хвърлянето на боя, и хвърлянето на домати, като се има предвид,че протестариата замеря сградата на МС и на МВР с боя и доматис домати и яйца беше замеряна и сградата на парламента, и прокуратурата не е реагирала. И това ли е престъпление? По делото срещу Босия съдът написа,че хвърлянето на домати е легитимен начин на протест. Тоест домати може-боя не може? ЛИПСВА НОРМАТИВЕН АКТ ИЛИ ДРУГ ДОКУМЕНТ, КОИТО ДА ОПИСВА КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ХВЪРЛЯ, И КАКВО НЕ , И ПО КОИ СГРАДИ МОЖЕ, И… Покажи целия коментар »

Лукашенко
Лукашенко
19 август 2020 20:41
Гост

Уважаеми протестъри – власт се печели чрез избори и реална обществена подкрепа , а не чрез строеж на катуни и нарушения на ЗДвП . Не може да вземеш под 4% на изборите и после да ревеш , че не си в парламента . Нищо чудно и сега така да се получи , а и да не стане – с 6-7 % няма как да избереш Христо Иванов за главен прокурор . Ако трябва да перифразирам ПРОЦЕНТИТЕ ГЛУПАКО , ПРОЦЕНТИТЕ. С вашите протестчета и процентчета имате два варианта – да целувате пак ръката на Тиквата , или да се гушнете с… Покажи целия коментар »

мнение
мнение
20 август 2020 8:05
Гост

. Най-голямата демокрация е учредена сред закононарушение. САЩ са нарушили легитимната власт на Лондон, например. Или в Украйна-най-легитимно по време на майдана улицата свали легитимната власт. Западът го обяви за демократично. Вчера пък в Мали ,, в Африка най-демократично военните арестуваха президента,, и го свалиха още по-демократично от власт-превратът е признат от запада за легитимен, и казусът-за приключен-мирно и тихо :).

Лукашенко
Лукашенко
20 август 2020 19:59
Гост

Ами опитайте с варианта от Мали , пък да видим какво ще се случи . България не е Мали и не случайно ЕС си трае по отношение на пикливите ви протести . В ЕС знаят , че алтернативата на Боко е БСП+ДПС+Слави+ Мая = БКП и проруска политика . Слави идва от „Ку-ку“ – предаване на БДМ /ДКМС/ , Мая е гласувала за Пеевски . Чакайте Христо Иванов да спечели повече от 10 % , а и той е в коалиция , която ще се разпадне след изборите . Въобще ….протестираме , за да влезем ……в Евразийския съюз . Мерси… Покажи целия коментар »

адвокатче
адвокатче
19 август 2020 19:30
Гост

Евала бе, кооператор с каскет! За леко престъпление, задържане под стража! Тва ще мине по 78а от НК, а обезщетението за задържането под стража тиквата ли ще го плати, тъмносинята му пасмина ли, или кооператорчето Гешев?

Гешев е радост!
Гешев е радост!
19 август 2020 17:56
Гост

След боята, очаквам скоро и яйцата да бъдат квалифицирани от Каскетното ведомство като „средство, опасно за живота и здравето на мнозина“ по смисъла на НК, а осмелилите се да ги хвърлят по Тиквата или Каскета отгоре му, да бъдят съдени за диверския и тероризъм от напълно независимият (най-вече от управляващата хунта и Каскетното ведомство) Специализиран мафиотски съд. ТИКВАТА, КАСКЕТА И СВИНЯТА СА РАДОСТ! ДА ЖИВЕЕ ПРОКУРОРСКА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

адвокат
адвокат
19 август 2020 18:01
Гост

До “ Гешев е радост! 19 август 2020 17:56″ Поведението на ВСЕКИ, участвал в незаконните блокади, незаконните протести и в незаконните автошествия със свои собствени осъзнати волеви актове, е съставомерно на чл.323 ал.5 във вр. с чл.323 ал.1 от НК и евентуално- чл.107 от НК. Така, че- напразно си хвърляте тролските призиви тук- пред правоспособните юристи те НЕ вървят- ние не сме на вашето неграмотно ниво, а вие нямаше нашия образователен бекграунд, така, че-патеният ви труд е безсмиелен:)

Анонимен
Анонимен
19 август 2020 18:06
Гост

По-важно е един юрист да има морал, отколкото правоспособност. А такива като Вас, които преразказват опорните точки на Монитор, Телеграф, Блиц, Пик, Дрис и останалите лайнометни кафяви „медии“ на Делян Пеевски, са най-далече от морала. Такива като Вас търсят не справедловостта, а най-мъничката запетайчица в законодателството, на която да се опрат, така че да реализират нечистите интереси на господарите си от Доган сарай и да „опраскат“ всичките им опоненти.

адвокат
адвокат
19 август 2020 18:14
Гост

До „…Анонимен 19 август 2020 18:06Гост По-важно е един юрист да има морал, отколкото правоспособност…“ Закомът казва, че липсата на правоспособност = липса на правно основание един „юрист“ да упражнява всяка юридическа професия, с изключение на юрисконсултската. „Юристът“ не може да стране: адвокат, следовател, прокурор, съдия, ЧСИ, ДСИ, нотариус, съдебен помощник. Що за морал има „юрист“, който НЕ изпълнява изискванията на закона за правоспособност и как този морал му позволява да упражнява юридическа професия?

Каскетна република
Каскетна република
19 август 2020 17:49
Гост

Докъде я докарахме… чекмеджета с оръжие, кюлчета злато и 500-еврови банкноти ПРИКРИВАтурата не я интересуват, но ПОРЪЧКОратурата квалифицира хвърлянето на боя по време на протест като тежко углавно престъпление! ГЕШЕВ, ПОЗОР, ОСТАВКА И ЗАТВОР!

адвокат
адвокат
19 август 2020 17:54
Гост

Мдаа- едно престъпление е „углавно“ само според российский уголовный кодекс или казано иначе- според „Уголовный кодекс Российской Федерации“ от 13.06.1996 N 63-ФЗ (ред. от 31.07.2020) 🙂 Не разбирате ли колко много ви издават русизмите, които използвате- всеки правоспособен юрист ви разкрива:)

Лимоновски
Лимоновски
19 август 2020 17:47
Гост

Буди смях в мен цялостната ситуация, но карай да върви.

Daniela
Daniela
19 август 2020 17:47
Гост

Бе я не се заяждайте с човека. Бил терорист едва ли не.

Филип
Филип
19 август 2020 17:47
Гост

Колко да е високо опасно за обществото, че е хвърлил боя ?

Vergi
Vergi
19 август 2020 17:46
Гост

Не подкрепям вандализма в никакви форми. НЕ е нужно чак да се цапоти

Зоя
Зоя
19 август 2020 17:46
Гост

Както имат много готини методи за протест, така имат и крайно дървени такива

Stratiev
Stratiev
19 август 2020 17:46
Гост

Това ще ни е проблема на демократичното развитие. Че са нацапали с боя съдебната…

Анонимен
Анонимен
19 август 2020 17:45
Гост

ГЕШЕВ – ПОЗОР!
ОСТАВКА И ЗАТВОР!

Анонимен
Анонимен
19 август 2020 17:45
Гост

Подкрепям протестиращото момче

Анонимен
Анонимен
19 август 2020 17:44
Гост

Абе то не бива да се поругава, ама нали се сещате и за какви представители става дума вътре. Какви са миди

Декамерон
Декамерон
20 август 2020 0:22
Гост

В черупки.

Manoleva
Manoleva
19 август 2020 17:44
Гост

Унизил е сградата

Декамерон
Декамерон
20 август 2020 0:21
Гост

Хайде мераци.

адвокат
адвокат
19 август 2020 17:42
Гост

БРАВО на прокуратурата! Сега – според лицата, незаконно окупиращи кръстовища и участвали в незаконната блокада на бул Ситняково на 17.08.2020 г. между 21: 45 ч. и 23:00 ч,“прокуратурата / не само гешев/ е корумпирана; гадна; нарушава правата на хората; ще я съдим в ЕСПЧ и всички граждани ще плащат незаконните й актове; подчинена е на герб; това е политическа поръчка“ и други такива смешни и глупави твърдения:D

Гешев е радост!
Гешев е радост!
19 август 2020 17:52
Гост

О, неразумний троле, поради что се срамиш да се наречеш свински ибрикчия!