Прокуратурата ще е с вързани ръце за свои конституционни функции, ако бъдат приети промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), внесени от „Демократична България“. Това заяви шефката на Върховната административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева пред БНТ.

Наред със закриването на специализираните съд и прокуратура, в проекта се предлага да отпаднат и някои от сегашните правомощия на прокурорите да извършват проверки и да ги възлагат на контролните органи. Законодателните промени предвиждат да се заличат т. 2, 3 и 5 от чл. 145 от ЗСВ, които гласят:

„При изпълнение на предвидените в закона функции прокурорът може лично да извършва проверки; да възлага на съответните органи при данни за престъпления или за незаконосъобразни актове и действия да извършват проверки и ревизии в определен от него срок, като му представят заключения, а при поискване – и всички материали; да изпраща материалите на компетентния орган, когато установи, че има основание за търсене на отговорност или за прилагане на принудителни административни мерки, които не може да осъществи лично“.

Депутатите предложиха да се заличават и ал. 2  и 6 в същата разпоредба. Първата алинея регламентира сроковете за извършване на проверките, а втората – че прокурорът може да протестира и да иска отмяна или промяна на незаконосъобразни актове в срока и по реда, предвидени със закон. Той може да спре изпълнението на акта до разглеждането на протеста от съответния орган, ако това е предвидено със закон.

„Правомощията на ВАП, свързани с надзора за законност са регламентирани на конституционно ниво. Конституционният законодател е казал, че прокуратурата може да атакува незаконосъобразни актове и да участва по граждански и административни дела. ЗСВ и АПК дават рамката на инструментариума, с който ние разполагаме, за да осъществяваме тези конституционно регламентирани правомощия. С предстоящите промени в ЗСВ ще се ограничи и то по недобре премислен начин възможността да осъществяваме това правомощие“, предупреди Пиронева. Според нея мотивите към внесения законопроект не отчитат обществения интерес.

„Прокуратурата ще бъде с вързани ръце. Тя ще има право и задължение да извършва определената дейност, но няма да има инструментариума или той ще бъде толкова стеснен, че ние ще сме затруднени в осъществяване на тази функция“, добави зам.-главният прокурор.

Тя постави и друг проблем, свързан с предложените от ДБ промени в ЗСВ – къде ще се гледат делата на европейската прокуратура, ако бъде закрит Специализираният наказателен съд. В момента именно там е предвидено да внасят обвинения европрокурорите. Промените в закона предвиждат делата на спецсъда да бъдат „прехвърлени“ на окръжните съдилища в страната.

„Евентуалното закриване на Специализирания съд ще се отрази неблагоприятно на бъдещето разглеждане на делата на Европейската прокуратура. Към момента този съд се занимава именно с такива дела, той е компетентен и е в столицата, а много по-удобно е на едно място да се извършва цялата дейност. В противен случай, прокурорите биха участвали в различни производства в различни места в страната“, каза Пиронева и допълни, че такава промяна ще противоречи и на тенденцията за специализация в работата на прокурорите.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:04
Гост

­Г­­­о­­р­е­­щ­­и­­ ­­м­о­м­­­и­­­ч­­­е­­т­­­а­ ­­­в­­­и­­­ ­­о­­ч­а­­­к­в­­­а­т ­­-­­-­­-> https://nu21.fun/girl?60791

Анонимен
Анонимен
29 юли 2021 23:25
Гост

Още по-добре рукво.

Анонимен
Анонимен
28 юли 2021 16:56
Гост

Моето мнение е, че става за еб@не.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2021 6:33
Гост

Воистина става, не знам, то наистина, как ще те съди такава прокурорка, абе – да не ти се случва.

113
113
27 юли 2021 22:48
Гост

Тук е пълно с псевдоюристи,зомбирани кадри на ДеБъ! Последователи на „Америка за България“,фенове на всички пошло, привърженици на хомосексуалистите и прочие…е точно от тези хора ли очаквате да има реформи? Та те всичките до един са дълбоко компроментирани,тепърва ще излизат много интересни неща за тяхното минало,тяхната битие,страст към същия пол,страст и към финикийците знаци е прочие..медала винаги има две страни…

йористи и йоридически факултети
йористи и йоридически факултети
28 юли 2021 6:58
Гост

Драги -юрист е Силяновски. Юрист е Венелин Ганев. Юрист е Долапчиев. Ти, драги 113, как дръзваш да се сравняваш с тях. Получил диплом по право в някой ПУЦ това не значи ,че си юрист. В най-добрия случай си блестящ йорист, и толкова.

Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа!
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа!
28 юли 2021 10:50
Гост

Дори и така да е. В което се съмнявам. Вероятно не е нито юрист, нито йорист.

Важното е, че това което твърди е истина. И все повече хора го знаят и осъзнават! Най-вече последното.

И за капак, точно заради такива верни последователи на Иуда Искариотски, ДПС започва да ми става симпатична. Мустафата хубаво ги насоли демократите за България от парламентарната трибуна. Които нито са демократи, нито работят за България! А чисто и просто са си едни модерни иуди, доказващи защо Евангелието е класиката на новата ера и защо летоброенето е такова каквото е!

АМИН

Анонимен
Анонимен
29 юли 2021 6:37
Гост

Е и всички други са също юристи, имаме и Парасекев Радулов, имаме Чудомир Големинов.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2021 6:36
Гост

Защо така злобно, не кълве ли рибата.

Божеее,прибери си версиите!
Божеее,прибери си версиите!
27 юли 2021 21:12
Гост

Тази мижитурка от къде я изкопа Гешев? Явно съвсем умишлено се е обградил с кокошки, че да изглежда, като петел в кокошарник!?

Грета
Грета
27 юли 2021 21:01
Гост

Прокуратурата по конституция може да извършва и сама проверки.Нека си ги върши САМА.Останалите контролни органи да не са им слуги или подчинени? Намерили търтеите нехранимайко закон за да им слугува държавата.Фа се променя тоя ЗСВ и НПК и това е.А пък контролните органи да влизат и да проверяват тях.

Христо Иванов
Христо Иванов
27 юли 2021 14:39
Гост

Проблемът не са специализираният съд и прокуратура!

Проблем са специализираните съдии и прокурори!

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 14:51
Гост

Има известна логика в това. Доколкото спецсъдилищата бяха изкуствено създадени на първо място, за да обслужват интереса на управляващите и съдиите в тях бяха избрани по подобен начин, по който беше избран Гешев. Правилно си бяха направили сметката ГЕРБ и ДПС, че е много по-трудно да яхнеш няколко хиляди съдии, колкото са в цяла България, отколкото да си избереш 20-ина верни на задкулисието такива и да промениш подсъдността така, че най-важните дела в страната да отиват при тези 20-ита съдии, които колят и бесят според инструкциите на назначилите ги.

ЗадкулисиеТо
ЗадкулисиеТо
27 юли 2021 15:43
Гост

Де да бяха само ГЕРБ и ДПС. А примерно ДБ на #КОЙ са задкулисие те, че нещо не мога да се сетя?

Рада Дълбоката
Рада Дълбоката
27 юли 2021 15:45
Гост

Проблем са всички подкупни, поръчкови и некомпетентни съдии и прокурори. Без изключение.

Симо
Симо
27 юли 2021 12:00
Гост

Стига вече са плакали. Спецовете са за закриване.

Kiki
Kiki
27 юли 2021 12:02
Гост

Поръчкови съдилища. Като кукли на конци са.

само минавам
само минавам
27 юли 2021 14:37
Гост

Честно казано, на се сещам за съд който да не е поръчков. Като цяло. Да, има и честни съдии. Но са малцина.

Мими Иванова
Мими Иванова
27 юли 2021 14:36
Гост

А останалите не са закриване, нали? всичко там е мед и масло. Все Вранеску изскача от „случайното разпределение“. И винаги на най, ама на най върховно и последно ниво Цв.Цв. е невинен. И чист като момина сълза.

Е, НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ! НЕ на вашата „реформа на статуквото“ Демократична България! НЕ! Този път НЕ!

Заки
Заки
27 юли 2021 11:53
Гост

Да им стесняват инструментариума. Да ги видим как ще работят така.

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 11:38
Гост

Големият зор на хунтата са бъдещите дела на Кьовеши. Така си бяха нагласили подсъдността, че всичко да минава през Съда за специализирани поръчки на задкулисието, който е свикнал по искания на ПОРЪЧКОратурата задържа под стража за няколко години. Иначе делата на ПРИКРИВАтурата въобще не стигаха до съд, но ако Кьовеши един ден тръгне да внася обвинения срещу Доган сарай и обръчите от фирми, куклите на конци в спецсъда щяха да й се изсмеят в лицето и да заключат, че липсват доказателства. Затова сега се усеща силно напрежение в областта на аналната мускулатура на представителите на родната мафия, които много добре… Покажи целия коментар »

пак минавам
пак минавам
27 юли 2021 14:33
Гост

Няма да е лошо и на тебе да ти внесе един ОА Кьовеши. Та белким разбереш кой какви правомощия има.

ps. Много е важно да се обработва общественото мнение от футболните агитки. Лошото е интелектуалното им ниво, обаче цъкат + или – на килограм.

Simo
Simo
27 юли 2021 11:25
Гост

На мен този проект много ми допада.

пак минавам
пак минавам
27 юли 2021 14:30
Гост

Търчи на „Козяк“! Плащат хонорари.

пълен рестарт -закриване и реучредяване
пълен рестарт -закриване и реучредяване
27 юли 2021 10:53
Гост

Прокуратурата трябва да бъде закрита-изцяло, и реучредена, при лустрация на сега инсталираните-това би била реформа по грузински модел-в Грузия го направиха, значи е възможно. В сегашния си вид прокуратурата има структура на съветска военна организация-в смисъл, че там властват страх, тежка йерархия и зависимост от началниците. Прокуратурата днес е опасна за правата на гражданите, спазващи законите, и особено при конфликт гражданин МВР винаги ие на страхата на МВР-милицията явно е права, дори когато съгреши(примери: казусът самоскъсания пагон-самоскъсването заснето, дори и по медиите пуснато, но прокуратурата прати на съд набедените невинни граждани, друг пример-пребитият от милицията Р.Б през 2011 пред НДК.-прокуратурата… Покажи целия коментар »

Демократична България
Демократична България
27 юли 2021 10:45
Гост

Айде като са толкова отворени, да издигнат Ицо Торбалан за гладен прокурор, след като му орежат правомощията!

И да ги видя аз каква престъпност, корупция и върховенство на правото ще гонят те! Ама много добре го знаят, та затова съвсем основателно срещу партията им секта са прилагани СРС-та за престъпления срещу републиката.

Да, България.

Наблюдател
Наблюдател
27 юли 2021 10:53
Гост

Я иди си сипи, че от абстиненция май пишеш глупости на кило, а това е правен форум.

пак минавам
пак минавам
27 юли 2021 14:27
Гост

Наблюдателю?!

Виждам едно диво прасенце в багажника ти. За курбан.

Иначе много обичам свинско с винско, както и себеподобните ти, които не консумираш!

Ad nauseam
Ad nauseam
27 юли 2021 10:39
Гост

Нова Конституция! Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори.

Без ВСС, ИВСС, НИП и роднина, милиционер, калинка пуцаджийка и прочие.

Тогава, тогава, няма да има смисъл от ДБ с тяхната сатанинска кауза да опазят съдебното статукво посредством квазипрокурорска реформа, спусната им от генералния спонсор – Америка за България.

АМИН

Дидо
Дидо
27 юли 2021 11:29
Гост

Не виждам какво й е на сегашната ни Конституция.

Дичо
Дичо
27 юли 2021 14:23
Гост

Дидо, а аз не виждам какво ли не й е на сегашната ни Конституция. Пряк избор на президент, който няма даже една кьорава законодателна инициатива. С която разполагаше примерно бат Сали, кат депутат. Избираме държавен глава пряко, за да ни назначава не редовно, а служебно правителство. Каквото и да значи последното за КС примерно. Засади ни некакви си органи като ВСС, ИВСС, каквито българското право не знае. И т.н. и т.н., да не говорим за това защо ни е изобщо при това положение министерство на правосъдието, а и Сметна палата без правомощия. Просто за украса са. Защо не е изведен… Покажи целия коментар »

Мижитурка
Мижитурка
27 юли 2021 10:36
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Айде
Айде
27 юли 2021 10:34
Гост

Започнаха се същите простотии от последните 10 години.

Лошите прокурори срещу добрите парламентарни демократи.

Едните зад Гешев, а другите зад Ицо Торбалан и Рада Дълбоката.

Избор между чума и холера. Задължителен ли е?

Джанго
Джанго
27 юли 2021 10:38
Гост

Айде, пак се започна с опорките отпреди 5 години. Квалификациите на кафявите пропагандни машини, моля не тук. Няма кой да се върже, само хабиш работно време.

Bili
Bili
27 юли 2021 11:31
Гост

От трън, та на глог.

Дичо
Дичо
27 юли 2021 10:30
Гост

В едно не се съмнявам: ДБ само ще влоши, а няма да подобри статуквото!

И делата ще отидат пак при Вранеску. Понеже спонсорите го искат. Америка за България.

123
123
27 юли 2021 10:36
Гост

Какви спонсори те гонят и що така си изплашен от Америка за България. Руската семка ли те спича?

456
456
27 юли 2021 10:50
Гост

А, де! Работата ще те направи свободен, а не троленето на чужда сметка.

Хари
Хари
27 юли 2021 11:32
Гост

Който плаща, той поръчва музиката.

Мунчо
Мунчо
27 юли 2021 10:24
Гост

Тая да завърши едно право, за да не я вапцат заедно с Началството /по Б.Б./.

хм...
хм...
27 юли 2021 10:33
Гост

всъщност тук е напълно права. не могат да им вземат тези правомощия без промени в КРБ. Да не говорим какво пречи на някого, когато ВАП сезира някой заспал адм. орган да си свърши работата

Анонимен
Анонимен
27 юли 2021 10:35
Гост

Съгласен, но това за ЕП е пълен та_ак. ще си ходят където трябва. няма нужда от спец. Какво пречи да се определи като компетентен СГС например

Демократична България
Демократична България
27 юли 2021 10:48
Гост

И като го сезира, оня ще си го премести от единия крачол в другия.

Филип
Филип
27 юли 2021 11:42
Гост

Натам вървят нещата.

Кики
Кики
27 юли 2021 11:36
Гост

Крайно време е да се промени основният ни закон. Естествено, не като онези пишман нормотворци от ГЕРБ.

Рики
Рики
27 юли 2021 19:32
Гост

Направо нова Конституция!

С ремонти не става. Кръпки.