Прокуратурата се отказа от обвинението срещу шефката на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Сербезова за всяване на тревога по време на пандемията от коронавирус. Това стана ясно на днешното заседание по делото в Софийския градски съд (СГС).

В залата представителят на СГП заяви, че не поддържа обвинението, защото не е осъществен състав на престъпление. Той допълни, че в случая става въпрос за отстояване на мнение, изразено пред БНТ и БНР, което няма характера на целенасочено невярно заблуждаващо съобщение за тревога и Сербезова правилно е оправдана от първата инстанция.

Адвокатите на шефката на БФС споделиха становището на СГП.

Случаят с проф. Асена Сербезова е от миналата година. На 7 април 2020 г. тя даде интервюта за БНР и БНТ, в които коментира проблемите при снабдяването с лекарства заради масовото презапасяване. След това прокуратурата я обвини по чл. 326 от Наказателния кодекс, който предвижда до 2 години затвор за този, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога.

Делото беше внесено в Софийския районен съд с предложение Сербезова да бъде освободена от наказателна отговорност и да ѝ бъде наложена глоба, но СРС го върна на прокуратурата. След повторното му внасяне и след само едно заседание, Сербезова беше оправдана.

По време на разследването и на делото Асена Сербезова посочваше, че всичко, което е казала в интервютата е публична и налична информация, оповестена и от прессъобщение на Европейската агенция по лекарствата. В него се казвало, че има проблеми в осигуряването на лекарства и се очаква недостиг, а в някои държави-членки вече имало такъв. Обяснението било с пандемията и затварянето на заводи поради карантина, логистичните проблеми заради затворените граници и въведените извънредни положения.

Днес пред СГС беше представена и справка от Националната здравно-осигурителна каса със сигнали от търговци, доставчици и пациенти за липса на лекарства.

Съдът ще се произнесе в едномесечен срок.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:05
Гост

­­­Г­­­о­­­р­е­­щ­и­­ ­­м­­­о­­м­­­и­ч­е­т­­­а­ ­в­и­ ­о­­­ч­­а­к­­в­а­­­т ­­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?59761

В БГ-спазваш законите-ставаш подсъдим
В БГ-спазваш законите-ставаш подсъдим
06 юли 2021 6:52
Гост

Какви ще са последиците по закон за прокурора, пратил на съд лице, за което е изначално видно и ясно,че не е извършило престъпление. Да изразяваш мнение е Конституционно гарантирано право, и не е престъпление да имаш мнение, и да го разгласяваш-без значение дали мнението ти е правилно или не. Това се учи в първи курс, и по ОТП, и по КП! Този така наречен прокурор още ли не е като минимум дисциплинарно уволнен? И докога ще продължава практиката на прокуратурата на съд да се пращат невинни граждани-други пр имери-пребитите в метрото, или невинните граждани набедени от лъжесвидетели по казусът самоскъсания… Покажи целия коментар »

Тъпотията има имена
Тъпотията има имена
05 юли 2021 23:55
Гост

Ами напишете поне имената на райония каскет изсмукал си това обвинение и дело от някъде, че да го запомнят хората и да му се радват, защото гешевщината е радост, която всички ще плащаме!

нашата милиция е над закона
нашата милиция е над закона
06 юли 2021 6:59
Гост

На запад, ако прокурор прати на съд невинен, се подава оставка след оправдателна присъда. Също така е прието в САЩ подобен прокурор лично да се извини на гражданите,чиито живот е разбил. Напомням,че за МВР веднъж пратен на съд ,ти си третиран завинаги катокриминално проявен, дори и да бъдеш оправдан. Заличаването на полиецйска регистрация се пр ави с бележка отстрани(ако изобщо я заличат де,защото заличаване на полицейска регистрация е ходене по мъките, и процедура продължаваща години), и при проверка на улицата, дори и да си оправдан гражданите поправило рискуват да бъдат отвеждани за справка в РПУ-то, и са третирани като криминално… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 17:57
Гост

Глупости пишете. На ,,Запад’’ никой не се меси на прокурора кого да обвини и кого не. В Холандия е нормално, ако прокурорът постига 50% осъдителни присъди и това се счита за добра успеваемост. И никой не прави бакалски сметки на кого какви пари щяла да плати държавата, защото това е нормален брак, който се постига в нормалната прокурорска практика. У нас всеки неуспех на прокуратурата се ползва за да сеете негативизъм. Но не забравяйте, че човек каквото посее, това жъне.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 18:00
Гост

А защо започна презапасяването? Заради ковидиотията, насадена масово по телевизиите от т.нар. щаб. Много страшен вирус, всички ще измрете, чували с трупове и други глупости. Трябваше да се насади паника и истерия, за да може после едни много убави ваксини бюджета да ги плати прескъпо, а герберастите да вземат под масата едни пари от доставчиците. А целия народ да се юрне за ваксинация. Да, ама не стана.

Бисер
Бисер
05 юли 2021 13:28
Гост

Презапасяването с каквото и да е е недопустимо. Това ощетява много хора.

Фики
Фики
05 юли 2021 13:29
Гост

Спомням си в началото на пандемията как някои хора пазаруваха като луди хранителни стоки.

Асен
Асен
05 юли 2021 13:30
Гост

Малоумна ганьовщина. Да не мога да си напазарувам понеже някой си е закупил от всичко по десет броя. Да не би да умре от глад милия.

адвокат
адвокат
05 юли 2021 13:45
Гост

Моят опит е, и го казах, че напр. колхицин нямаше по аптеките.

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 11:46
Гост

Ама сега за обезщетението по ЗОДОВ няма да вземат от Каскета, нали?

Николаев
Николаев
05 юли 2021 13:26
Гост

Да не би да си ги извади от джоба? Пак ще е за наша сметка.

Обретенов
Обретенов
05 юли 2021 11:29
Гост

Супер. Надявам се да отмине всичко. Тя не е виновна

Диди
Диди
05 юли 2021 13:27
Гост

Така е.Обаче като си отвориш устата и кажеш истината ставаш неудобен.

Любенова
Любенова
05 юли 2021 11:29
Гост

И правилно не трябва да я съдят!

Аналог
Аналог
05 юли 2021 11:28
Гост

Мизериите на предходните управляващи. Имаше си опасност от недостиг на важни за болни хора лекарства. Но страх да не се създавало видиш ли паника.

Павлин
Павлин
05 юли 2021 15:46
Гост

Обвини я Прокуратурата, не изпълнителната власт. Още малко ще кажеш, че правителството на Румен Радев е казало на Прокуратурата сега да се откаже от обвинението. хаха

Иванов
Иванов
05 юли 2021 11:28
Гост

Ами точно това се случваше – нямаше лекарства за хората от нужда за тях, защото мало и голямо си ги купуваше уж да се пази от „опасния китайски вирус“

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 11:27
Гост

Браво!

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 11:27
Гост

Категорично смятам, че нямаше причина да се напада жената!

Анонимен
Анонимен
05 юли 2021 11:26
Гост

Жената каза истината. Никакъв смут не е внасял

Pavleta
Pavleta
05 юли 2021 11:26
Гост

За мен това е правилното решение.

Дани
Дани
05 юли 2021 11:26
Гост

Нормално