Окръжната прокуратура в Бургас започна разследване срещу бившия главен архитект на Созопол за издаденото разрешение за строеж на курортния комплекс „Алепу вилидж“, който в последните месеци упорито беше представян като подпорна стена.

От съобщение на държавното обвинение става ясно, че разследването ще се води за престъпление по служба и е срещу бившия главен архитект на Созопол Светозар Рашков, който е издал разрешителното.

От държавното обвинение посочват, че на 10 септември 2018 г. длъжностно лице е нарушило служебните си задължения при издаване на разрешително за строеж на името на „Алепу вилидж“ АД.

„Посоченото разрешително е издадено за Курортен комплекс „Алепу вилидж“ (етапно строителство) – Първи етап „Укрепване на свлачище“, Втори етап „Курортен комплекс“, находящ се местността Алепу, землище на град Созопол, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици. Така посочените действия осъществяват състав на престъпление по чл.282, ал.1 от НК“, съобщиха от прокуратурата.

От общината в Созопол са изискани незабавно заверени копия на издадените разрешения за строеж, като трябва да бъде представена и цялата документация с резултатите от извършени проверки на място от РДНСК – Бургас, както и доклад от началника на дирекцията.

„Разпоредено е също така да бъдат разпитани всички лица, имащи отношение към предмета на досъдебното производство. Постановено е в хода на разследването да бъдат извършени и други действия, сред които назначаването на Тройна техническа експертиза, Съдебно-оценъчна експертиза и Екологична такава“, допълват от държавното обвинение.

Още през юни прокуратурата оспори в Административния съд в Бургас разрешението за строежа на Алепу и възложи проверка на ДНСК, която установи, че първото разрешение е издадено още през февруари 2018 г. То е за изграждането на курортен комплекс „Алепу вилидж“, но е само за началния етап от строителството – укрепване на свлачище.

На 28 февруари 2018 г. обаче фирмата възложител на строителството – „Алепу вилидж“ АД, подава декларация, че няма да използва това разрешение, а обяснява, че срещу свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

Само няколко месеца по-късно – през август 2018 г., от фирмата подават заявление за съгласуване и одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж и виза. И въз основа на тях на 10 септември 2018 г. главният архитект на Созопол издава ново разрешение за строеж на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж“. Този път обаче то е за два етапа на строителството, т.е. не само за укрепване на свлачище, а и за изграждане на курортен комплекс с подземна и надземна част в местността Алепу.

Това разрешение за строеж е влязло в сила на 27 септември 2018 г. Именно него атакува прокуратурата, като подчерта, че първоначалното разрешение е влязло в сила, а съгласно чл. 156, ал 5 от Закона за устройството на територията то не може да бъде отменяно.

Бившият главен архитект Рашков коментира преди време, че няма вина.

„Това, че е допуснат навремето ПУП, за това строителство аз нямам вина. Просто при мен са дошли едни изрядни документи, всичко е наред и съм издал строителното разрешение“, каза Рашков през юни, когато започнаха проверките на строежа.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:24
Гост

­Г­­о­­­р­­­е­щ­­и­­ ­­м­­­о­­м­­­и­­ч­­е­­т­­­а­­ ­в­­и­ ­­о­­­ч­­­а­­к­­в­­а­­т ­­­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?46763

без страх
без страх
27 август 2020 13:26
Гост

А дали разследват действащия гл. архитект на община Созопол, който е съпруг на бивш министър от правителството на Борисов-3, издал второто РС????
Май, ще си затворят очичките….

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 12:24
Гост

Ne mislq, è e redno da ima takwia pejzani i da sysipwat wsi`ko okolo tqwh

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 12:24
Гост

ОСтавка на всички замесени в разрушаването на родното крайбрежие

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 12:23
Гост

Да, сега ще обвинят някой бивш и незначителен, но тоя дето нарушава зкона няма да го пипнат

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 12:23
Гост

До там стигнахме. Че дори не се крият когато ни крадат и излагат. Наричат го стемна, като видимо не е

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 12:22
Гост

Абе как контролен орган може да иде и да нарече това нещо подпорна стена бе? Това не е само вица на деня, а и унижението на българина

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 12:25
Гост

Защото всъщнот не е контролен, а просто подкупен.

Ясен
Ясен
27 август 2020 12:22
Гост

Много мътна история…Защо ще вадят второ разрешение, след като вече имат?

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 12:23
Гост

Защото то е за два етапа на строителството. Тоест-за да се подсигурят.

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 12:22
Гост

Затова се иска оставката на Борисов. За да се спре повсеместната мутренщина на всякакво ниво в държавата

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 12:21
Гост

Като си съсипем черноморието и природата ми е чудно после какво ще правим. Най-големия цинизъм е да се нарича това нещо – подпорна стена!

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 12:21
Гост

не е за вярване, че има такива хора

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 12:20
Гост

Очебръкно не е стена

Ти да видиш
Ти да видиш
27 август 2020 12:19
Гост

Не било курортния комплекс, а подпорна стена!

Анонимен
Анонимен
27 август 2020 12:19
Гост

Този Светозар Рашков дали наистина е изряден като документите, които е получил?

Симеонов
Симеонов
27 август 2020 12:17
Гост

Разсипаха ни Черноморието с тези строежи. А и незаконни на всичкото от горе.