Първи секретар от посолството на Русия е действал като шпионин в България от почти една година.

Това съобщиха днес от прокуратурата, като поясниха, че разследването срещу него е спряно, защото се ползва с имунитет и главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил външния министър Екатерина Захариева.

От държавното обвинение не съобщават името на шпионина, а позицията му не разкрива кой точно е той, тъй като руското посолство има девет първи секретари – Андрей Егоров, Павел Жибуртович, Виталий Зелинский, Евгений Меркулов, Елена Приходко, Владимир Русяев, Максим Рибкин, Евгений Тюсин, Дмитрий Ярошенко

До разкриването на руския шпионин се стигнало след сигнал от ДАНС, по който Специализираната прокуратура започнала разследване. Информацията била, че чужденецът действа като шпионин в България от септември м.г.

Разследващите установили, че в продължение на близо година дипломатът е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с българи, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, ЕС и НАТО.

„Целта на срещите е била придобиване с разузнавателна цел на такава информация, представляваща държавна тайна, включително и чрез предложения за материални облаги. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран у нас – първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София“, посочват от прокуратурата.

Съобразно Виенската конвенция за дипломатическите отношения обаче, служителите на посолствата се ползват с имунитет срещу наказателно преследване в приемащата държава и затова на руснака още не е повдигнато обвинение. За шпионство Наказателният кодекс предвижда наказания от 10 до 20 г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Междувременно от Министерството на външните работи съобщиха, че са поискали руският дипломат да бъде отзован.

„В петък МВнР беше сезирано от прокуратурата за действията на руски дипломат. От страна на ДАНС бе получена допълнителна информация по случая. При тази ситуация същия ден бе проведена среща с руския посланик, на която бяха обсъдени въпроси от двустранен интерес, включително и този. Срещата премина в конструктивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на деня днес (понеделник)„, съобщиха от Външно министерство.

В началото на септември в шпионство беше обвинен и председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов, който беше задържан, а след това освободен срещу гаранция от 50 000 лв. Тогава от прокуратурата обявиха, че бившият генерал от КГБ Леонид Решетников има забрана за 10 години да влиза в България.

Малинов беше обвинен за организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близките до Решетников организации „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания. От прокуратурата обясниха, че Малинов приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България, а в докладна записка от Малинов на руски език той пишел за „необходимата геополитическа преориентация на България“.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Доналд
Доналд
28 октомври 2019 17:09
Гост

Много плосък сценарий. Няма да се учудя, ако след някое посещение на нашите в Русия, ДАНС подаде сигнал за американското посолство.

анонимен
анонимен
28 октомври 2019 16:55
Гост

Това е директна атака срещу Радев, вследствие на вчерашното му изказване на Гешев. Цаци, много си прозрачен. Хайде, заминавай си.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2019 16:54
Гост

И все пак някой трябва да има правомощия да му свали имунитета. Иначе безнаказан ли да остане.

Parker
Parker
28 октомври 2019 17:05
Гост

Това им е последният проблем. Просто Цаци пъха химикалката в ръката на Радев, за да разпише указа за Гешев.

4 юли
4 юли
28 октомври 2019 16:42
Гост

Това е пряк резултат от визитата в САЩ. Браво на америкаците, явно ще ни измъкват от руснаците най-сетне!

Щирлиц
Щирлиц
28 октомври 2019 16:42
Гост

Много руски шпиони за едно лято, бе! Цялата работа понамирисва отвсякъде. Иначе, че посолствата са фрашкани с шпиони то е ясно, но така е и американското и съветското. Ама на нали главните прокурори ходиха в Америка и то с шефовете на всичките разузнавания…

Конспиратор
Конспиратор
28 октомври 2019 16:39
Гост

Примката около Радев се затяга.

Рационалист
Рационалист
28 октомври 2019 16:39
Гост

Само го плашат с кьорфишеци. Въобще няма да стигнат до него.

Гешеверадост
Гешеверадост
28 октомври 2019 16:40
Гост

Няма значение, важното е, че Цацаров напомня за себе си и точно сега, когато Радев трябва да подписва.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2019 16:55
Гост

Недейте така. Той каза, че няма да се поддаде на натиск.

анонимен
анонимен
28 октомври 2019 16:26
Гост

Какво сега, цялото посолство ли ще гоним, че то там кой от кой по-голям шпионин е

Притеснен
Притеснен
28 октомври 2019 16:41
Гост

А тъкмо строим Потока.

анонимен
анонимен
28 октомври 2019 16:25
Гост

Визит в США должен окупиться

Simson
Simson
28 октомври 2019 16:23
Гост

Ех, ако емнат сериозно блядовете, много ще ми се вдигнат в очите. А, поводи – бол!

Белоглав орел
Белоглав орел
28 октомври 2019 16:14
Гост

Положението „Удри, бай Тръмпе“ ли е или не съвсем?

Тити
Тити
28 октомври 2019 16:57
Гост

Явно. Обаче за сетен път вадят кестените с нашите ръце. Ако се опарим само, о.к. Ама да не изгорим.

Владислав
Владислав
28 октомври 2019 16:13
Гост

Мирише на двойна игра. Хвърлят фишеци с разследвания срещу руснаците, а ходят да се обучават при тях. Може би и това там са научили

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2019 16:11
Гост

Че то цялото посолство са шпиони и това не е тайна за никой…Нещо май се натягаме след снимките в САЩ…